Skip to main content
Dušan Marić

NOVA KNJIGA SARADNIKA SRBIJA DANAS DUŠANA MARIĆA: Bordo džemper moje majke (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Danas je iz štampe izašla nova knjiga novinara Dušana Marića. Ovo je deveta knjiga dugogodišnjeg saradnika portala SrbijaDanas.

Danas je iz štampe izašla nova knjiga novinara Dušana Marića. Ovo je deveta knjiga dugogodišnjeg saradnika portala Srbija danas.

Za razliku od prvih osam knjiga, u kojima je opisivao stradanje srpskog naroda u ratovima koji su devedesetih godina prošlog veka vođeni na razvalinama Jugoslavije, Drugom svetskom ratu i u fašističkoj agresiji NATO na SR Jugoslaviju, autor se u novoj knjizi u podjednakoj meri bavi ratnim i mirnodopskim temama. 

Od toga kako se kao učenik petog razreda sa vukom otimao oko jagnjeta na planini Hrbljini i uloge đačke simpatije „Snežane Đ. i njenog prćastog nosa“ u njegovom životu, preko priča o ljudima i krajevima, najčešće onima sa Kupreške visoravni, do živopisnih reportaža sa Kosova i Metohije, sa Kajmakčalana ili iz Jasenovca.  

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Knjigu Bordo džemper moje majke, što nagoveštava i njen naslov, počinje sa pričama čiji je glavni junak njegova pre dve godine preminula majka Stana, a završava ratnim i posleratnim dogodovštinama zavičajnih junaka Davida Maleša Dače, Mile Maleša Garana, Branka Knežića Krkana, Nedeljka Karana Ćanćila, Mitra Marića Dimitrića i drugih, koji po humoru podsećaju na Nikoletinu Bursaća, Pepu Bandića, Jovicu Ježa i druge krajiške likove iz priča Branka Ćopića.

Pričama Zločin u Vilinim kućama, Krvavi Božić u Zanaglinskoj šumi, Oj koliko nosiš uspomena, Vrbas vodo ladna i studena ili Dani kada je goreo kamen, Marić ostavlja detaljno svedočanstvo o ratu koji je u BiH vođan od 1992. do 1995. godine i ratnim zločinima koje su kupreški Hrvati počinili nad svojim komšijama Srbima, ali odmah zatim u pričama Zvonko Kuna i puška u gepeku mog automobila, Lepa Hrvatica i zaseda u Zloselima i Sećanje na Žanu Pavković, sa toplinom piše o Hrvatima iz Kupresa i Zapadne Hercegovine, koji ni u ta teška vremena, ni posle još jednog nesrećnog međusobnog ratovanja, nisu izgubili čojstvo i rušili mostove između dve grane istog nacionalnog stabla.

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Od 40 zasebnih priča najpotresnija je Vrisak male Mirjane, bolno svedočanstvo o upadu islamskih zločinaca, mudžahedina u jedno mirno bosansko selo i silovanje i klanje devetogodišnje Mirjane Dragićević, pred očima njene majke i maloletnog brata.

Osim uvek aktuelnih tema iz poslednjih ratova, Kuprešake, Bugojance i ostale Krajišnike će svakako najviše interesovati priče o lepim i stradalnim selima Vukovsku i Donjem Malovanu, Bugojnu, crkvi u Blagaju ili manastiru Glogovac kod Šipova, kao i sećanja na mladost i čobanske dane koje je opisao u pričama Smrti u mećavi, Zapis na kamenu ili Đurđevdan u opustjelom zavičaju.

Pre ove,  autor je objavio osam knjiga. Prve četiri knjige, Kuće na koje se smrt navadila, knjiga prva, Kuće na koje se smrt navadila, knjiga druga, Rodu na pamćenje  i I junaci i jadnici,  su tragične priče o stradanju srpskih porodica iz Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i  Srbije iz kojih su u ratovima od 1991. do 1999. godine poginula dva, tri ili četiri brata. Glavni junaci Rano istrgnutih božura su vojnici i policajci iz Velike Plane koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskim ratovima od 1991. do 1999. godine. Ostavljene kose su svedočanstvo o genocidu koji su od 1941. do 1945. nad kupreškim Srbima počinile hrvatske ustaše i istoriji Blagaja kod Kupresa u Drugom svetskom ratu. Sinovi Vitoroga su dnevnik rata na Kupreškoj visoravni od 1991. do 1996. godine a knjiga Bitka za Kupres je lični dnevnik iz poslednjeg rata.

Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Marić je u ratu u Hrvatskoj i BiH proveo četiri godine, prvo kao dobrovoljac u jedinicama JNA i Milicije Krajine a zatim kao oficir Vojske Republike Srpske. Najveći deo vremena u 7. kupreškoj motorizovanoj brigadi, jednoj od najboljih jedinica generala Ratka Mladića,  u kojoj je komandovao izviđačko-diverzantskom četom, poznatom pod imenom „jutelovci“, Borbenom grupom Mračaj i Borbenom grupom Velika Plazenica.

Od završetka rata u BiH živi u Velikoj Plani, u kojoj sada obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine a već treći put, na predlog Srpske napredne stranke, narodni je poslanik u Skupštini Srbije.

Knjigu možete naručiti kod autora, na telefone 064 316 78 06 i 062 80 80 874.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd