Subota 09. dec 2023.
Promo

Građani kao naučni istraživači: prvi put u našoj zemlji raspisuje se poziv za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u kojima učestvuju građani

Foto: Promo
Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ove godine po prvi put raspisuju Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja, koji će biti otvoren od 2. oktobra do 1. novembra.

Građanska naučna istraživanja (eng. Citizen Science) predstavljaju naučnoistraživački pristup kojim se javnost neposredno uključuje u proces naučnih istraživanja. Na ovaj način, građani koji nisu naučni istraživači aktivno doprinose naučnom procesu koristeći svoje znanje, alate i resurse. Ovakvi projekti pokrivaju različite discipline i teme, uključujući u naučna istraživanja učesnike različitih nivoa stručnosti, čime se promoviše naučna pismenost, neguje osećanje zajedništva i proširuje obim istraživanja izvan tradicionalnih istraživačkih institucija.

Promo
Foto: Promo

U utorak, 2. oktobra, u 12 časova, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i v.d. direktora Centra za promociju nauke dr Marjana Brkić predstaviće ciljeve i okvir Javnog poziva, kao i sam koncept i principe građanskih naučnih istraživanja. 

Promo
Foto: Promo

Na Javni poziv mogu se prijaviti istraživači zaposleni u naučnoistraživačkim organizacijama registrovanim na području Republike Srbije. Oni će dalje, kao koordinatori projekta, razviti inovativne pristupe za aktivno uključivanje građana u naučni proces kroz saradnju sa partnerima koji dolaze van naučnoistraživačke i akademske zajednice. 

Više o građanskim naučnim istraživanjima možete saznati u  Vodiču, koji možete preuzeti na ovom linku
 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd