clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Gradovi u Srbiji uveli posebne mere zbog vanrednog stanja - EVO GDE SU NAJSTROŽE

17.03.2020. 17:21
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Kraljevo
Kraljevo / Izvor: Profimedia
Skraćeno radno vreme lokala, o najstarijim građanima se najviše misli; na usluzi lokalna uprava, Crveni krst, volonteri. Otvorene mnoge linije za pomoć u snabdevanju hranom, lekovima i u cilju informisanja o pandemiji novog korona virusa.

Nakon što je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog suzbijanja širenja korona virusa, gradovi i opštine u zemlji sazvali su lokalne štabove  za vanredne situacije. Na njima su donesene mere čije će poštovanje nadgledati lokalna vlast.

Mere su donesene u cilju zaštite stanovništva koje je pod pretnjom uvođenja policijskog časa upozoreno da poštuje odluku Vlade RS.

Lekari iz Leskovca slikali selfi u doba korone: Njihova slika sada obilazi Srbiju, a samo možemo da im kažemo "Svaka čast"

Lekari iz Leskovca slikali selfi u doba korone: Njihova slika sada obilazi Srbiju, a samo možemo da im kažemo "Svaka čast"

STATUS GRAĐANINA SRBIJE POSLAO JE PRAVU PORUKU: "Treći dan sam među svoja četiri zida, a vi šetate po lepo vremenu" (FOTO)

STATUS GRAĐANINA SRBIJE POSLAO JE PRAVU PORUKU: "Treći dan sam među svoja četiri zida, a vi šetate po lepo vremenu" (FOTO)

VALJEVČANI MERE OPREZA SHVATILI OZBILJNO: Drugog dana vanrednog stanja prazne ulice, kafići, bašte...

VALJEVČANI MERE OPREZA SHVATILI OZBILJNO: Drugog dana vanrednog stanja prazne ulice, kafići, bašte...

Negotin skratio radno vreme ugostiteljskih objekata do 15 časova

Odluka o drastičnom skraćenju radnog vremena restorana i kafića koji će raditi do 15 časova, trajaće od 17. marta, pa sve dok traje vanredno stanje.

Lokalni prevoz sveden je na letnji i zimski, dva puta nedeljno, ali ukoliko se odluka pokaže nedelotvornom, moguće su njene izmene.

koronavirus
koronavirus / Izvor: Srbija Danas

Razmatra se i pojačanje rada u seoskim ambulantama, te da ih lekari posećuju dva, tri puta nedeljno.

Kako je najavljeno, komunalno preduzeće započeće pranje frekventnih ulica i javnih mesta.

U Smederevu ugostitelji rade do 20 časova, ukupno 50 gostiju sa sve osobljem

Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije radno vreme ugostiteljskih objekata, kao što su restorani, kafići, barovi, na teritoriji Grada Smedereva biće ograničeno na radno vreme od 8 do 20 časova.

Ujedno, doneta je odluka da osim ograničenja u pogledu radnog vremena bude ograničeno i prisustvo na najviše 50 osoba, uključujući osoblje objekata, objavljeno je na sajtu Grada Smedereva.

Stranci neće moći da se vrate u Jagodinu dok traje vanredno stanje

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma saopštio je da stranci koji žele da napuste teritoriju Jagodine neće moći da se u nju vrate dok traj vanredno stanje. To se odnosi pre svega na zaposlene u stranim kompanijama ili na na izgradnji gasovoda Turski tok.

On je saopštio i da će rad ugostitelja biti usklađen sa uredbom Vlade, koja se očekuje.

Na zasedanju kriznog štaba doneta je odluka o angažovanju volontera koji će bolesnim, starijim i socijalno ugroženim licima dostavljati neophodno. Mogu da se jave na brojeve telefona 062 789003, 062 789086, 064 8197024, 064 8197117 i 064 8197252, kako bi im volonteri izvršili dostavu.

U skladu sa odlukom o uvođenju vanrednog stanja, Kulturni centar u Jagodini, jedan od retkih u Srbiji u kome je bioskop redovna delatnost, obustavio je projekcije filmova do daljeg, a Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" rad čitaonice stručne knjige i periodike, saopšteno je danas iz ovih ustanova, prenosi Tanjug.

Na teritoriji grada Jagodine nema zaraženih korona virusom.

Hlor za ulice Paraćina

JP “Vodovod“ obezbediće 1.000 litara hlora za dezinfekciju ulica u Paraćinu.

Prvo će biti tretirane ulice kao i javne površine uveče od 21 sat do 3 sata posle ponoći, kao i sve površine oko Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Za pomoć starima biće angažovani volonteri. Opština će mobilisati civilnu zaštitu, a biće obavljen obilazak mesnih zajednica.

Upravnici zgrada organizovaće pojačanu higijenu. Ovo su neki od zaključaka sa vanredne sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Dezinfikovana autobuska stanica u Nišu, na redu pijace, šetališta...

Ekipe Specijalističkog veterinarskog institute specijalnim preparatima neškodljivim za ljude, dezinfikovali su autobusku stanicu u Nišu i sva vozila koja se koriste za prevoz putnika, a na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije Grada Niša o obaveznoj dezinfekciji vozila javnog gradskog prevoza i putničkih terminala.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sinoć je obišao glavnu i prigradsku autobusku stanicu i garaže prevoznika kako bi se uverio da se naredba sprovodi.

Niš
Niš / Izvor: Profimedia

- Narednih dana redovno ćemo dezinfikovati i pijace, šetališta, pešačke zone i sva mesta važna za naše sugrađane. Grad će učiniti sve da se u najvećoj mogućoj meri spreči širenje virusa i epidemija zadrži pod kontrolom. U tome nam je potrebna pomoć i saradnja građana koji su dužni da disciplinovano poštuju sve mere i preporuke državnih organa kao i Gradskog štaba za vanredne situacije – saopštio je Bulatović.

Gradski štab za vanredne situacije takođe je obavezao sve gradske opštine da vode evidenciju o građanima starijim od 65 godina i osobama sa invaliditetom radi dostavi neophodnih životnih namirnica i lekova. Direkciji za javni prevoz je naloženo da uvede letnji režim vožnje i ukine noćne polaske. Nakon završene vožnje na poslednjoj stanici svi prevoznici su u obavezi da izvrše dezinfekciju svih dodirnih površina, rukohata, sedišta, stakala Zabranjuje se korišćenje prvih vrata u autobusu za ulazak putnika, a vozači moraju imati zaštitnu masku i rukavice.

Sekreterijat za obrazovanje obavezan je da pruži pomoć predškolskim ustanovama i osnovnim školama radi potpune dezinfekcije objekata koji koriste. Takođe, Gradski štab za vanredne situacije naložio je Sekreterijatu za omladinu i sport da zatvori sportske centre, fitnes klubove, teretane, spa centre, kladionice, škole sporta, škole folklora i slično.

Sekreterijat za kulturu i informisanje naložio je da prestanu sa radom Narodno pozorište Niš, Pozorište lutaka i bioskopi. Sekreterijat za privredu obavezan je da ograniči radno vreme svih ugostiteljskih objekata na vreme od 10 do 20 sati, a ugostiteljima naloženo da vode računa da u svojim objektima nemaju više od 50 gostiju.

Sekreterijat za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj obavezan je da građanima omogući odlaganje plaćanja svih računa do ukidanja vanrednog stanja bez obračunavanja kamate, a da korisnici koji su u mogućnosti, koriste usluge elektronskog plaćanja.

Rad na šalterima Gradske uprave, svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, je obustavljen.

U Gornjem Milanovcu tri broja za pomoć starijima od 65, korisnicima narodne kuhinje kućna dostava 

Na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu odlučeno je da se rad ugostiteljskih objekata ograniči na vreme od 8 do 20 sati.

Ujedno, doneta je odluka o redukovanju rasporeda vožnje.

Formirane su mobilne ekipe za dostavu hrane i lekova starijima od 65 godina. Ukinut je rad mlečne pijace u potpunosti, dok će zelena pijaca za sada raditi uobičajeno. JKP će svakodnevno vršiti dezinfekciju na tom prostoru.

Korisnici narodne kuhinje Crvenog krsta dobijaće hranu na kućnu adresu. Osnovan je i kol centar za informisanje građana i prijave simptoma sličnog gripu koji važe za starije od 65 godina - 032/515-0050, 032/ 711-267 i 032/ 711-406. Ostale prijave idu preko redovnih telefonskih linija lokalnog Doma zdravlja.

Sva lečenja, intervencije i operacije u Opštoj bolnici koja nisu hitna, stopirana su do daljnjeg kako bi se svi resursi i kapaciteti rasteretili i pripremili za eventualno pogoršanje situacije.

Postori javne namene gde će ljudi i dalje raditi, kao što je JKP, opštinaka Uprava i slično, biće redovno dezinfiovane od prilaza i ulaza, pa do svih prostorije koje se koriste.

Ujedno, upućen je poziv svim Gornjomilanovčanima koji rade na teritoriji Grada Čačka, da posao obavljaju od kuće i da ne putuju u Čačak bez preke potrebe. Inače, u Gornjem Milanovcu je potvrđen virus kod jedne osobe, dok je 18 u izolaciji. U Čačku je, prema poslednjim jučerašnjim informacijama četvoro zaraženih, dok je više od 300 građana u izolaciji.

Opština Lučani preporučuje rad od kuće za sve starije od 60 godina i za hronične bolesnike

Opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima danas je doneo više naredbi i preporuka, među kojima da se smanji obim gradskog i međugradskog prevoza i da se ukinu noćne linije.

Ujedno, biće skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata, na period od 8 do 20 časova.Odlučeno je i da se broj lica u trgovinskim objektima ograniči shodno veličini objekta i obezbedi adekvatna udaljenost između potrošača u redovima.

Direktorima kulturnih i sportskih ustanova je izdata naredba za prekid rada svih sportskih objekata na teritoriji opštine Lučani i održavanje sportskih, turističkih i kulturnih događaja i manifestacija, a vlasnicima kladionica, noćnih klubova, teretana, fitnes centara, dečijih igraonica na teritoriji opštine Lučani je izdata naredba za prekid rada do daljeg.

Opštinskoj upravi je izdata naredba da u cilju kordinacije i komunikacije sa građanima prilagodi rad pozivnog centra na brojeve telefona: 0325150600 i 854 508 u periodu od 08 – 20 časova, radi pružanja informacija u cilju pomoći građanima opštine Lučani.

Svim pravnim licima i preduzetnicima je izdata preporuka da omoguće rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina.

Direktorima javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Lučani, da stave na raspolaganje opštinskom Štabu za vanredne situacije sve potrebne resurse.

Užice: Starijima od 65 na raspolaganju Crveni krst

Gradski štab za vanredne situacije grada Užica obavestio je starije od 65 godina koji žive sami, a nemaju decu ni srodnike u neposrednom okruženju koji bi im pomogli u nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova, da mogu za tu pomoć pozvati Crveni krst u Užicu.

Kako se navodi na sajtu grada, osobe starije od 65 godina dok je na snazi vanredno stanje povodom epidemije korona virusa mogu pozvati broj 031/513-561, svakog dana od 8.00 do 20 časova, prenosi Tanjug.

Crveni krst na usluzi građanima i u Velikom Gradištu i Golupcu

Iz Crvenog krsta i Centra za socijalni rad pozvali su građane starije od 65 godina, kojima je potrebna pomoć u nabacvci hrane i lekova, da im se jave u cilju organizacije snabdevanja.

U Zrenjaninu počela dostava pomoći

Predstavnici Gradske uprave Zrenjanin i Gradskog štaba za vanredne situacije počeli su sa dostavom pomoći, životnih namirnica i kućnih potrepština starijim sugrađanima koji su se prijavili kol-centru Gradske uprave, na objavljene brojeve telefona 066-866-0592 i 066-866-0594.

- Mole se svi sugrađani koji se obraćaju kol-centru da budu strpljivi, s obzirom na veliki broj poziva, i da će ih volonteri posetiti u razumnom vremenskom roku - navodi se na sajtu grada.

U Beogradu zatvoreni centri i klubovi za starije

Gradski štab za vanredne situacije Grada Beograda doneo je naredbu za smenjenje obima javnog gradskog prevoza na teritoriji grada, njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija. Zatim da se prekine rad svih predškolskih ustanova, kao i da se skrati radno vreme usgostiteljskih objekata na period od 8 do 20 časova. I u njima će biti dozvoljeno prisustvo do 50 ljudi.

Zavoreni su i dnevni centri i klubovi za odrasle i starije, kao i svi sportski objekti na terotoriji grada.

Gradska uprava dobila je nardbu da omogući rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina.

Data je naredba Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima da prilagodi rad Beogradskog pozivnog centra u cilju pružanja informacija za pomoć građanima, kao i da koordinira rad sa opštinskim štabovima za vanredne situacije i opštinskim pozivnim centrima. Cilj osnivanja ovih centara je organizovanje pomoći najstarijim sugrađanima u vidu donošenja namirinica i lekova na kuću i organizovanja lekarske pomoći.

Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i Sekretarijatu za inspekcijske poslove izdata je naredba za pojačani nadzor nad svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba.

Novi Sad regulisao javni prevoz

U Novom Sadu donet je niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji Grada Novog Sada. Jedna od njih je odluka o zatvaranju svih privatnih i državnih vrtića u gradu.

Novi Sad
Novi Sad / Izvor: Profimedia

Ujedno, doneta odluka da se zatvore svi dnevni centri i klubovi za odrasla i stara lica. Zatim, da se redukuje javni prevoz tako da će GSP voziti po režimu vožnje za subotu, kao i da će se ukinuti noćne linije. Odlučeno je i da svi autobusi budu tretirani dezinfekcionim sredstvima, kao i da vozači koriste maske i rukavice.

U Sremskoj Mitrovici kol centri dostupni 24 časa

U Sremskoj Mitrovici danas je izvršena dezinfekcija grada i gradskih uprava, a formiran je i kol centar za sugrađane iznad 65 godina, od kojih prioritet imaju osobe koje žive same i one koji su slabije pokretne, prenosi Tanjug.

Obučeni i mladi volonteri biće dostupni 24 časa na brojeve telefon 028/618276, 064/8086688 i 064/8086689.

U Kraljevu kazne za osam ugostiteljskih objekata

U Kraljevu doneta odluka o ograničenju radnog vremena za ugostitelje od 8 do 20 časova i tamo se već pripremaju kazne za osam ugostiteljskih objekata, koji su je prekršili.

Zatvoren je lokalni sportski centar, obustavljeni su treninzi i sportska takmičenja.

Prema navodima gradonačelnika Predraga Terzića lokalni Crveni krst otvoren je za pomoć starijima, kao i za prijem novih volontera. Linije Zavodu za javno zdravlje 064/88-55-176 i 064/88-55-177 dostupne za sve građane od 8.00 do 22.00 sata do kraja vanrednog stanja.

Javni prevoz prilagođen je situaciji, a neće biti ni rekreativne nastave. Zatvoreno je i lokalno pozorište.

Gradska uprava u Novom Pazaru svela rad na minimum 

Gradska uprava u Novom Pazaru svela je rad sa strankama na minimum, prenosi Tanjug.

Rokovi u pokrenutim postupcima ne zastarevaju, već će nastaviti da teku posle vanrednog stanja. 

Dragan iz Nemačke postavio bilbord zbog korona virusa: Sada ceo Zaječar bruji o natpisu na njemu (FOTO)

Dragan iz Nemačke postavio bilbord zbog korona virusa: Sada ceo Zaječar bruji o natpisu na njemu (FOTO)

POOŠTRENE MERE Stupaju na snagu ovog trenutka: Obavezna distanca od dva metra između ljudi, vlasnici objekata imaju novu obavezu

POOŠTRENE MERE Stupaju na snagu ovog trenutka: Obavezna distanca od dva metra između ljudi, vlasnici objekata imaju novu obavezu

NA SNAZI NOVA ODLUKA VLADE SRBIJE: Nastupa pojačan nadzor migranata kao i ograničavanje njihovog kretanja

NA SNAZI NOVA ODLUKA VLADE SRBIJE: Nastupa pojačan nadzor migranata kao i ograničavanje njihovog kretanja

Stroge kazne za nepoštovanje samoizolacije: Podižu se krivične prijave protiv 5 osoba

Stroge kazne za nepoštovanje samoizolacije: Podižu se krivične prijave protiv 5 osoba

Stigla poruka od braće iz Kine: Srbija nam je najbliži prijatelj, šaljemo vam maske, pomoć ali i lekare

Stigla poruka od braće iz Kine: Srbija nam je najbliži prijatelj, šaljemo vam maske, pomoć ali i lekare

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
17.03.2020. 17:21