Subota 24. feb 2024.
Foto: YouTube/Printscreen/HISTORY CHANNEL/Shutterstock

HITLEROV DOKUMENT KOŠTAO DRŽAVU 40.000 DOLARA: Direktiva 25 svojevrstan je dokaz zločina, a evo i šta piše u njoj

Foto: YouTube/Printscreen/HISTORY CHANNEL/Shutterstock
Nije poznato gde je dokument bio do sada.

Dokument kojim je Adolf Hitler naredio napad na Jugoslaviju i Grčku, a koji je Muzej žrtava genocida nedavno kupio, za nekoliko nedelja biće u Srbiji.

DANAS SLAVIMO SVETOG AMFILOHIJA: Uvek je bio uz verni narod, a cara je naljutio jednim potezom (FOTO)SPC

DANAS SLAVIMO SVETOG AMFILOHIJA: Uvek je bio uz verni narod, a cara je naljutio jednim potezom (FOTO)

KAMENI CVET DA BUDE NA UNESKOVOJ LISTI: 35 zemalja traži od Hrvatske da se ponovo otvori "slučaj Jasenovac" (VIDEO)Foto: Srbija Danas, Miloš Labudić

KAMENI CVET DA BUDE NA UNESKOVOJ LISTI: 35 zemalja traži od Hrvatske da se ponovo otvori "slučaj Jasenovac" (VIDEO)

REČI OCA UBIJENE DEVOJČICE U "RIBNIKARU" KIDAJU DUŠU: "Kad su rekli da ima još sedmoro mrtvih, SVE MI JE BILO JASNO!" Otac ubijene devojčice

REČI OCA UBIJENE DEVOJČICE U "RIBNIKARU" KIDAJU DUŠU: "Kad su rekli da ima još sedmoro mrtvih, SVE MI JE BILO JASNO!"

Direktiva broj 25 tada će biti dostupna i javnosti u nekoj ustanovi kulture, baš kao što je početkom godine u Narodnom muzeju bio izložen spisak dela dece koju je spasila Diana Budisavljević.

Iz arhive Abvera, preko SAD, do Beograda put Hitlerove direktive 25 traje 82 godine. Na onlajn aukciji državu je koštala 40.000 dolara, a za nju se nadmetalo još 14 anonimnih kupaca. Gde se do sada dokument čuvao i ko su bili vlasnici organizatori aukcije nisu otkrili, javlja RTS.

- Od trenutka kada je Adolf Hitler stavio svojeručni potpis na taj dokument, počela su sva dešavanja koja su se završila početkom maja 1945. godine. Kao posledica tog potpisa svakako su i bombardovanje Beograda, bombardovanje srpskih gradova širom Kraljevine Jugoslavije, osnivanje NDH, ratni zločini Vermahta u Kragujevcu, Kraljevu, Dragincu - kaže Bojan Arbutina iz Muzeja žrtava genocida.

Foto: Tanjug/STR
Foto: Tanjug/STR

Direktiva 25, ocenjuju istoričari, po značaju može da se poredi sa austrijskim telegramom objave rata 1914. godine i svojevrstan je dokaz zločina. U dokumentu koji je za našu zemlju značio i početak Drugog svetskog rata, jedna od tačaka odnosi se na bombardovanje Beograda koje je i usledilo 6. aprila.

"Nameravam da u Jugoslaviju upadnemo u opštem pravcu Beograda i južno, koncentričnom operacijom iz oblasti Rijeka–Grac sa jedne strane i oblasti oko Sofije sa druge, i da jugoslovenskim oružanim snagama zadamo udarac koji će ih uništiti. Takođe, nameravam da odsečem krajnji južni deo Jugoslavije od ostatka zemlje i koristim ga kao bazu za nastavak nemačko-italijanske ofanzive protiv Grčke", navodi se u direktivi.

Kako se deo dokumenta odnosi i na tadašnju Kraljevinu Grčku, Muzej žrtava genocida spreman je da napravi elektronsku kopiju koju bi ustupio grčkim institucijama.

- Prvi deo se odnosi na Jugoslaviju, prve tri tačke i one izdaju naredbe svojim pretpostavljenima i generalima kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice kako da napadnu Kraljevinu Jugoslaviju, kako da postupaju sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i koje ustupke da prave tim državama, ali i kako da se ophode prema Hrvatima, koji su bili taj remetilački faktor u Kraljevini Jugoslaviji i uvek su naginjali savezništvu sa nacističkom Nemačkom - dodaje Arbutina.

Potpisivanje direktive 25 pratila su i usmena naređenja 27. marta 1941. Osim zahteva da se Beograd sravni sa zemljom, kako svedoče beleške Hitlerovih saradnika, odlučeno je i da Atina bude pošteđena razaranja.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd