Sreda 29. nov 2023.
svici u mraku

HUMANITARNA AKCIJA "KRSNI HOD ZA SVICE U MRAKU" Poznati srpski glumac i humanista na hodočašću dugom 600 kilometara

Foto: Vojislav Luković
Svi ljudi dobre volje mogu pomoći.

Glumac Mikica Petronijević, u svojoj dedovini u selu Venčane kod Aranđelovca pre oko dve godine osnovao je udruženje "Svici u mraku" sa željom da napravi centar za dnevni i višednevni boravak za decu i osobe sa Autizmom.

Da na svetu još uvek ima dobrih ljudi, dokazuje i to da je samo godinu dana bilo dovoljno da se od ideje dođe do ostvarenja iste. Naime, organizovan je prvi Letnji inkluzivni kamp gde je okupio veliki broj dece iz cele Srbije.

S obzirom da je tom seoskom domaćinstvu potrebno mnogo uređivanja, kako bi bilo privedeno nameni budućeg centra, a za to je potrebna veća količina novca, Mikica je došao na odličnu ideju. On se odlučio na veliko duhovno putovanje u trajanju od dvadeset pet dana, odlazak na Hodočašće putem više velikih srpskih svetinja, i to peške.

Na Krsni hod krenuo je iz Crkve Sv. Georgija u selu Venčane. Nastavlja se putem do manastira Jovanje, manastira Ziče i Studenice, zatim manastira Mileševe i naposletku manastira Ostrog. 

Ova humana misija Mikice Petronijevića stigla je do Žabljaka, podvig ovog hodočašća dug je 600 kilometara, a snaga jednog društva prepoznaje se po tome koliko se izborimo za njegovu najslabiju kariku.

Mikica Petronijević
Foto: Mikica Petronijević

Osnovni cilj ovog putovanja jeste da se društvu skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću roditelji dece obolele od autizma, kao i da se prikupe sredstva za proširenje smeštajnih kapaciteta u Centru za dnevni i višednevni boravak dece obolele od  autizma u Venčanima, u vidu nabavke stambenog i sanitarnog kontejnera ali i izgradnje Letnjikovca u okviru defektološkog parka gde će se odvijati sve buduće aktivnosti Udruženja. Ne traži se sažaljenje, već prihvatanje.

Cilj je da se prikupe novčana sredsva i realizuje ovaj projekat. U saradnji sa Fondacijom Humanost bez granica pokrenut je i sms putem kojeg svi ljudi mogu pomoći. Potrebno je poslati 105 na 2407. Cena sms je 200 dinara bez Pdv-a.

Svi koje žele pomoći u materijalu ili donirati novac mogu kontaktirati: [email protected]063/7534143.

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd