Skip to main content
Nevena Margetić

Inspekcija Ministarstva zdravlja u Hitnoj u Nišu: Epidemiolog otkrio ko je kriv za Neveninu smrt!

Foto: Facebook/Printscreen/ Nevena Margetic
Zbog smrti Nevene Margetić (27), koja je preminula od posledica gripa u subotu na Infektivnoj klinici KC Niš, inspekcija Ministarstva zdravlja sprovela je hitnu kontrolu u ovoj ustanovi, ali i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kako bi ustanovili ima li elemenata za pokretanje disciplinskog postupka.

Naime, u teškom stanju sa visokom temperaturom i otežanim disanjem, Nevena je čak četiri puta dolazila u nišku Hitnu pomoć, gde su joj davali paracetamol i vraćali je kući.

Konačno, tek poslednji, četvrti put, lekari su shvatili da je u kritičnom stanju i sanitetom je prebacili na Infektivnu kliniku.

KO NE DOĐE NA SKRINING PLAĆA 35 ODSTO LEČENJA Novi zakon očekuje se USKORO, evo šta sve treba da znate

- Zbog optužbi koje je na račun Hitne pomoći u Nišu izneo momak preminule Nevene, zdravstvena inspekcija bila je u kontroli u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ali i u Kliničkom centru Niš - kažu u ministarstvu.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović smatra da je nesporno da su lekari Hitne pomoći napravili kardinalnu grešku.

- Dobro je što je inspekcija sprovela kontrolu. Bolesna mlada devojka obraćala im se za pomoć nekoliko puta, a oni su je vraćali kući uz paracetamol, što je besmislica. Znajući da nemaju laboratoriju niti mogućnost da je leče, trebalo je odmah da je pošalju u referentnu zdravstvenu ustanovu. Ona je, verujući im, pristajala na terapiju lekara, koja joj očigledno ništa nije pomogla - naglašava dr Radovanović.

Kritično 25 pacijenata

Lekari niške Infektivne klinike bore se za život još osmoro pacijenata obolelih od virusa gripa, koji su na respiratorima, u kritičnom stanju. U KC Niš hospitalizovano je ukupno 25 pacijenata sa virusom gripa i to iz više gradova južne i istočne Srbije sa najozbiljnijim komplikacijama izazvanim virusom AH1N1.

OD GRIPA UMRLO ŠEST OSOBA! Apel građanima u Srbiji: S ovim simptomima, HITNO KOD LEKARA!

Podsetimo, mlada Nišlijka nije imala nijednu hroničnu bolest, a preminula je kada su joj usled virusa otkazala pluća. Ona je jedna od, za sada, šest žrtava gripa u Srbiji, od početka sezone virusa AH1N1, čija je epidemija u regionu krenula u decembru 2018.

- Sa izuzetno teškom kliničkom slikom pluća primljena je kod nas na kliniku. Iako je bila priključena na aparat za disanje, to nije uspelo da zaustavi veliko oštećenje pluća. Smrt je nastupila usled respiratorne insufincijencije, odnosno otkazivanja rada pluća - rekao je prof. dr Miodrag Vrbić, direktor Infektivne klinike.

Nevenin momak Igor Stamenković ispričao je da je ona sa povišenom temperaturom i otežanim disanjem otišla u hitnu prvi put 19. januara.

- Lekar je pregledao, prepisao paracetamol i poslao je kući - rekao je Stamenković.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd