Skip to main content
Guča

JAGNJETINA 3.800 DINARA, KILOGRAM ĆEVAPA 4.100! Papreno ove godine u Guči, pogledajte cenovnike - ugostitelji otkrili trik kako da uštedite (FOTO)

Foto: RINA
Uprkos visokim temperaturama u čitavoj Srbiji, najvrelije je ovog vikenda ipak u Guči.

Ulice ove varošice pune su posetilaca, stranaca i trubača koji okićeni dinarima i evrima uveseljavaju goste. Hladan tuš ljubiteljima ove manifestacije svakako stiže kad im dođe račun, mada, kako kažu saboraši, u Dragačevo su i doneli pare da bi ih potrošili. Ove godine cene pića i hrane su veće, ali ugostitelji to pravdaju poskupljenjem na globalnom nivou.

RHMZ UPOZORAVA NA VREMENSKE NEPOGODE: Upaljen meteo alarm - stižu pljuskovi sa grmljavinom

RHMZ UPOZORAVA NA VREMENSKE NEPOGODE: Upaljen meteo alarm - stižu pljuskovi sa grmljavinom

DANAS SLAVIMO USPENJE SVETE ANE: Žene koje žele miran i srećan brak moraju da urade jednu stvar

DANAS SLAVIMO USPENJE SVETE ANE: Žene koje žele miran i srećan brak moraju da urade jednu stvar

PATRIJARH PAVLE DELIO JE KLUPU SA NAŠIM POZNATIM KNJIŽEVNIKOM: Voleo je da peva i imao jednu želju kao mali

PATRIJARH PAVLE DELIO JE KLUPU SA NAŠIM POZNATIM KNJIŽEVNIKOM: Voleo je da peva i imao jednu želju kao mali

- Cene svega su otišle u nebo, pa moramo i mi da se prilagođavamo. Naime, sve je poskupelo u nabavci, mi pokušavamo da održimo taj balans, ne samo mi budemo zadovoljni već su nam na prvom mestu gosti. U odnosu na prošlu godinu cene jesu veće, ali ne drastično. Jedan ručak za četvoročlanu porodicu u prestonici trube u vreme Sabora košta oko pet hiljada dinara, što je sasvim pristojno za piće, porciju kupusa i vrućeg jagnjećeg ili prasećeg pečenja - kazao je za RINU, ugostitelj Miloš, koji već više od deset decenija boravi u Guči.

Ugostitelji poručuju da i na Sabor treba da krenete sa predznanjem, pa tako ako želite da popijete veliku količinu pića bolje je da krenete od jutarnjih sati kada su cene niže. Ako krenete da pijete na vreme, cena piva je oko 350 dinara, dok sa prvim mrakom ona dolazi i do 600 dinara.

Najskuplje je u etno ugostiteljskim objektima, a ispred jednog je čak i okačen cenovnik na kom piše da je kilogram jagnjetine 3800, a prasetine 3400 dinara. Pa, ko voli nek izvoli. Primetno je da tu zalaze samo oni koji imaju dublji džep. Za razliku od takvih objekata ispod autentične srpske šatre ipak je jeftinije.

- Iako je nabavna cena mesa skočila, ako uporedimo cene od prošle godine, za kilogram vrućeg prasećeg pečenja bilo vam je potrebno 1400 dinara, sada je cena 2000 dinara, dok je jagnjeće 2400 za jedan kilogram. Za omiljeni srpski delikates koji se pod šatrom služi kao predjelo svakako je svadbaski kupus koji se služi uz domaću proju i sir, moraćete da izdvojite od 600 do 700 dinara, dok je to prošle godine koštalo oko 400 dinara - dodao je ugostititelj.

cenovnik u guči
Foto: RINA

Atmosefra na Saboru trubača u Guči ume da ponese čak i one koji imaju zmiju u novčaniku, stoga iskusni saboraši poručuju svima da ipak prvo dobro provere cene, kako se kući ne bi vraćali autobusom.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd