Skip to main content
Jugoslavija

JUGOSLOVENI IMALI TV U BOJI PRE JAPANACA! Da li ste znali šta se sve proizvodilo u SFRJ? (VIDEO)

Foto: Printscreen/facebook
EI Niš je proizvodio televizore u boji pre "Sonija", a imali smo i svoj kompjuter "Galaksija"

U bivšoj Jugoslaviji se proizvodilo skoro sve, "od igle do lokomotive", a na društvenim mrežama s vremena na vreme kruži mapa svih firmi koje su nekada postojale.

NOVO PRAVILO ZA SVE KAFIĆE I RESTORANE! Mere stupaju na snagu ODMAH

NOVO PRAVILO ZA SVE KAFIĆE I RESTORANE! Mere stupaju na snagu ODMAH

KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU IZGRAĐENA ZA ČETIRI MESECA: Od osam ujutru počeo prijem prvih pacijenata (FOTO)

KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU IZGRAĐENA ZA ČETIRI MESECA: Od osam ujutru počeo prijem prvih pacijenata (FOTO)

SRBIJA SE OZBILJNO SPREMA ZA IMUNIZACIJU! Dr Đerlek: Nema kolektivnog imuniteta bez vakcine, okanite se TEORIJA ZAVERE

SRBIJA SE OZBILJNO SPREMA ZA IMUNIZACIJU! Dr Đerlek: Nema kolektivnog imuniteta bez vakcine, okanite se TEORIJA ZAVERE

Oni koji se sećaju bivše države često kažu kako uopšte nije bilo potrebe za uvozom, a da se država zaduživala upravo kako bi se razvijala na ovaj način. Neke od jugoslavenskih proizvoda koristio je ceo svet.

Proizvodili su avione, brodove, automobile, kamione, oružje, čak i kompjutere. Tu su naravno i firme koje su proizvodile hranu, odeću i ostale potrepštine, međutim mnoge od njih više ne postoje ili su u stečaju i propadaju.

 

U bivšoj Jugoslaviji se proizvodilo - SVE

U Bosni i Hercegovini se u TAS-u proizvodio popularni Folksvagenov Golf, ali i "buba" uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Fabrika motora Sarajevo je još jedan od giganata čiji je pogon tokom i nakon rata pokraden i uništen. U Vogošći je, osim TAS-a, bio i PRETIS, lider namenske industrije u Jugoslaviji gde se proizvodila municija.

FAP iz Priboja i TAM iz Maribora proizvodili su teške kamione i šlepere, a kragujevačka Zastava lake transportere. Zastava je proizvodila otprilike 200.000 automobila godišnje.

SOKO je bio ponos vojne industrije, čija je proizvodnja takođe bila u BiH, a postojala je i državna fabrika aviona u Kraljevu.

Tvornica vagona je bila u Slavonskom Brodu, a u Hrvatskoj je, s obzirom na izlaz na more, bilo najviše brodogradilišta. Jedno je još bilo u Crnoj Gori, ali i u Srbiji.

Brodogradilišta u Hrvatskoj - Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci bila su na svetskom nivou i proizvodila su za strane naručioce najveće prekookeanske brodove.

 

Jugoslavija je proizvodila i svoj kompjuter

Jugoslavija je bila jedna od pet zemalja u Evropi koje su imale svoje kompjutere, najpoznatija je vjerovatno bila Galaksija, a prvi proizvedeni kompjuter je bio CER-10. Iskra u Sloveniji i Digitron u Istri (u Bujama) još krajem sedamdesetih počeli su sklapati kompjutere.

Fabrike Obod, Cer, Gorenje, Iskra, Rudi Čajavec proizvodile su elektro-uređaje, televizore, radioaparate, gramofone, kasetofone i belu tehniku, a Borac Beograd čak i aparate za espresso.

EI Niš je bio jedan od najboljih svetskih proizvođača lampi za radijske i TV prijemnike (ugrađivao ih je i  Filips), a proizvodnju TV prijemnika u boji počeo je pre Sonija.

Ovo su samo neke od fabrika koje su postojale u Jugoslaviji, a koje su bile na svetskom nivou s obzirom na to da bi bilo teško nabrojati ih sve.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd