MLADE I VEŠTE RUKE BUDUĆIH ZANATLIJA SRBIJE: Đaci Mlekarske škole u Pirotu imaju jedinstven maturski ispit na Balkanu
Za pripremu pirotskog kačkavalja, belog sira, kajmaka ili voćnog jogurta, potrebno je više dana. Liči, ali nije najava za priču o mlečnim specijalitetima, već o maturskim ispitima učenika Mlekarske škole u Pirotu - jedinstvene na Balkanu.
ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT PRUŽILA MU JE ROĐENA SESTRA: Milica donirala bubreg bratu - prva transplantacija posle 16 meseci u UKC Niš
NAZIRE SE KRAJ KOVID EPIDEMIJE, OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Bez zaraženih od korone od 10. jula?
POGLEDAJTE SPISAK PRAVILA I MERA ZA BAZENE I KUPALIŠTA! Zbog tropskih vrućina danas svi pohrlili da se rashlade, a korone se niko ne seća!
Maturski ispit za učenike Mlekarske škole traje onoliko dana koliko je potrebno da se napravi kvalitetan mlečni proizvod. Učenicima su na raspolaganju radionice, laboratorije i stručni saveti, ali rad mora biti samostalan. Degustacija maturskog rada se podrazumeva.
- Odličan je sir, dobio sam čistu peticu na maturskom. Nije bilo teško, jer smo na praksi to stalno radili - hvali se Andrija Matejić, učenik Mlekarske škole.
Ivona Cenev, kaže da je matura ovde specifična i da može da traje nekoliko dana u zavisnosti od proizvoda. "Ja na primer radim voćni jogurt i to traje dva dana", kaže Ivona Cenev.
Igor Stevanović objašnjava da se u Mlekarskoj školi u drugoj godini uče fermentisani proizvodi - jogurt, voćni jogurt, kiselo mleko, a u trećoj godini rade sireve.
- Vrlo je zanimljiva škola, jer ima dosta prakse - ocenjuje Stevanović.
Radionica škole preradi 5.500 litara mleka
Svakoga dana u radionici škole preradi se 5.500 litara mleka. Osim tehnologa i majstora, u rad su od prvog dana školovanja uključeni i đaci.
- Svo ono znanje, sveže stečeno znanje iz školskih klupa, prenose i obogaćuju kroz praktičan rad u našoj mlekarskoj radionici. Mlekarska škola ima iza sebe 75 godina tradicije obučavanje kadrova za potrebe prehrambene industrije - Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.
Najpoznatiji proizvod škole je pirotski kačkavalj. Učenici kažu da je to i najteži maturski ispit, jer kačkavalj treba pripremiti na tradicionalan način, ručno u korpi od leskovog pruća. Ali su zato najbolji diplomci Mlekarske škole poznati i traženi majstori.