Skip to main content
monasi

KADA OZBILJNI MUŠKARCI U CRNOM POSTANU DECA: Slike sa Svete gore obišle svet, monasi se grudvaju kao najmlađi (FOTO)

Foto: TwitterPrintscreen/@Sevastokrator3
Fotografije su obišle svet i naišle na oduševljenje mnogih

Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti, rekao je Sveti Sava davnih dana o Svetoj Gori u "Hilandarskom tipiku".

SRBIJA UKIDA OBAVEZNI PCR TEST ZA KOMŠIJE: Slobodan ulaz u našu zemlju građanima Albanije

SRBIJA UKIDA OBAVEZNI PCR TEST ZA KOMŠIJE: Slobodan ulaz u našu zemlju građanima Albanije

U užičkoj bolnici hospitalizovano 144 kovid pacijenta: Osam bolesnika u teškom stanju

U užičkoj bolnici hospitalizovano 144 kovid pacijenta: Osam bolesnika u teškom stanju

DR JANKOVIĆ O VEČERAŠNJOJ PROSLAVI I STANJU ČEDE JOVANOVIĆA: "Nije sigurno da sva antitela štite"

DR JANKOVIĆ O VEČERAŠNJOJ PROSLAVI I STANJU ČEDE JOVANOVIĆA: "Nije sigurno da sva antitela štite"

Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu, a po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom zbog nevremena pristala u luku, a odašnje stanovništvo je prihvatilo njenu propoved. Tada su stanovnici sa Atosa dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče:

"Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest".

Od tada pa do danas, Sveta Gora se naziva još i "Vrt Presvete Bogorodice" i omiljeno je mesto hrišćana, kao i svetovnih ljudi, ali i monaha koji ga čuvaju.

Pre nekoliko godina, uoči praznika, Atos je bio zavejan, a monasi Svete Gore su iskoristili priliku za međusobnu "borbu" sa grudvama, koja je tom prilikom propraćena i slikama.

Fotografije su potom obišle svet i naišle na oduševljenje mnogih:

- Posle službe i doručka stariji monasi su se vratili u svoje prostorije. I dalje je bio početak poslednjeg dana u godini. Mladi su se zadržali u snegu. Kada je jedan monah krenuo u tuču sa balkona, celo dvorište je iznenada zapaljeno. Monasi bacaju snežne kugle jedan na drugog, na poklonike i na bilo šta što se kreće. Uradili su to sa velikim oduševljenjem. Ozbiljni muškarci u crnom iznenada su ponovo postali nevina deca. To je ono što zakrpa snega može da izazove u čoveku. Čak i kod svetih ljudi. Neki od starijih monaha su se slikali. Bilo je veselja i smeha posle svakog punog pogotka. Monasi na trgu pokazali su odlične veštine bacanja, uprkos nedostatku vežbe. Bio je prvi sneg posle sedam godina, pa sam čuo. Boj je poginuo samo zbog nedostatka municije na prvom spratu. Sav sneg je korišćen. Svi su se vratili u svoje prostorije kao da se ništa nije desilo. Bilo je to sasvim jedinstveno iskustvo - stoji na Fejsbuku iznad fotografija koje su i više nego radosne i lepe.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd