Skip to main content
doktor

SRPSKI DOKTOR O PONAŠANJU NAKON PRELEŽANE KORONE: Ovo NIKAKO ne smete da radite - otkriveno koliko dana treba biti OPREZAN

Foto: Profimedia
Lagano šetajte dvadesetak minuta tokom dana i ako slučajno osetite zamor, odmah stanite i odmorite se. Trebalo bi se čuvati i biti oprezan oko tri meseca nakon preležane bolesti - izričit je doktor

Kardiolog prof. dr Predrag Mitrović danas je na televiziji K1 dao dragocene savete o povratku normalnom životu nakon preležanog kovida-19. Kako je istakao najvažnije je da se ne zalećemo jer je telu potrebno vreme da se oporavi.

HITNO SAOPŠTENJE MEDICINSKOG FAKULTETA: Ivermektin nije efikasan protiv korone!

HITNO SAOPŠTENJE MEDICINSKOG FAKULTETA: Ivermektin nije efikasan protiv korone!

NE SMIRUJE SE TLO: Još jedan zemljotres u Srbiji

NE SMIRUJE SE TLO: Još jedan zemljotres u Srbiji

PA SE VI LEČITE IVERMEKTINOM: U kovid bolnici "Karaburma" sve više onih koji su koristili lek za stoku

PA SE VI LEČITE IVERMEKTINOM: U kovid bolnici "Karaburma" sve više onih koji su koristili lek za stoku

- Potpuno razumem da je ljudima dosta priče o koroni, ali to je logično jer je ona pošast čovečanstva i trenutno nam je zdravlje najviše ugroženo ovom bolešću. Kovid primarno napada pluća ali i druge organe, a kod postkovid sindroma najčešće je na udaru srce - kazao je dr Mitrović.

- Simptomi postkovid sindroma su malaksalost, ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, zamor, aritmije, poremećaj disanja. Najčešće bolesti srca koje nastaju kao posledica kovida su upala perikarda i upala srčanog mišića.

Dr Mitrović kazao je da kovid može ostaviti posledice i na peristaltiku creva pa se javljaju dijareje, kao i na nervni sistem, a može doći i do povećanog stvaranja trombova.

- Najčešća greška koju ljudi prave jeste da se nakon preležani bolesti zalete. Nemojte voziti bicikl i vraćati se na treninge. Telu je potrebno 45 dana da se oporavi od ovog virusa. Preporučuje se mirovanje, ako možete budite kod kuće, čitajte knjige, slušajte muziku. Lagano šetajte dvadesetak minuta tokom dana i ako slučajno osetite zamor, odmah stanite i odmorite se. Trebalo bi se čuvati i biti oprezan oko tri meseca nakon preležane bolesti - izričit je doktor.

Kardiolog Predrag Mitrović kazao je da je izuzetno važno da se 45 dana nakon bolesti poseti kardiolog.

- Uradite kardiološki pregled, EKG i ultrazvuk srca kako bi se videlo da li je sve u redu. Vitaminska terapija se preporučuje u oporavku, prevashodno C i D vitamin - savet je profesora Mitrovića.

Muzika i srce

Prof. dr Predrag Mitrović nedavno je dobio evropsko priznanje za istraživanje primene muzike u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

- Svako ima svoju muziku koju sluša i jako je bitno da slušate muziku koju volite. Važno je da ne slušate pesme koje znate, najbolje je da to budu instrumentali. Ako pesma ima reči, birajte one na jeziku koji ne poznajete. To budi dodatne emocije, jer na pesme koje znamo naše telo ne reaguje.

Postoje i instrumenti koji su najbolji za naše uho, a to su saksofon i harfa. Kada je reč o ritmu, najbolji je ritam srca – savetuje kardiolog i dodaje:

Ako muzika deluje na vas, tada se zapravo luči hormon zadovoljstva endorfin u većoj količini i muzika tada ima dokazana terapeutska svojstva.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd