Mesto "gde Dunav ljubi nebo": Kao da ste na moru, a usred Srbije - znate li zašto treba ići u Kladovo? (FOTO/VIDEO)

20.07.2021. 12:40
Piše:
Srbija Danas
Kladovo / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Mirno, zabavno, lepo mesto. Mesto na kome se može reći da Dunav ljubi nebo. Jednom rečju - Kladovo.

Kladovo je gradsko naselje i sedište istoimene opštine u Borskom okrugu, u Srbiji. Locirano je na desnoj obali Dunava preko puta rumunske Skele Kladovei što ga čini još posebnijim i lepšim. 

Opština Kladovo zbog svojih prirodnih lepota važan je tranzitni i turistički centar i sedište najvećeg proizvođača električne energije. Njegovi žitelji konzumenti su srpskog, vlaškog, cincarskog, romskog, bugarskog, crnogorskog ali i prehrišćanskog kulturnog nasleđa.


Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

U Kladovu već stoleće i po žive Pemci, potomci slovačkih i čeških doseljenika i nekolicina porodica nemačkog i mađarskog porekla čime se opština može pohvaliti i reći za sebe da je prava mala metropola u samom srcu Dunava.

Kako je Kladovo dobilo ime?

Ime naselja moglo bi proisticati od staroslovenskih termina klasti, kladati - stavljati, polagati, metati, što vodi do termina klas izrađati, ruskih kladovaja- smočnica, ostava, spremište, klad- prtljag, teret, ili na srpskom jeziku sklad, skladište.

Poznato je da je rusko pleme Severina naseljavalo područje oko Tamiša i Kladovu obližnje Černe, a jedan od njihovih migracionih pravaca tokom sedmog veka upravo je vodio sa područja današnje Rumunije u unutrašnjost Balkana. Kladovo je stolećima bilo idealna lokacija za istovar - pretovar tereta prevoženih Dunavom, za čim je potreba intenzivirana usled đerdapskih plovidbenih prepreka.

Kako po imenu, legendama, utvrđenjima, istoriji, kulturi i tradiciji, tako i po svom geografskom položaju, Kladovo je prava turistička atrakcija koja se mora posetiti.

Sama po sebi i svojim sadržajem mami turiste kako iz Srbije, tako i šire. Možda ne važi pravilo da "svi putevi vode u Kladovo", ali sigurno važi da "ko jednom dođe i popije vode, sigurno će se ponovo vratiti".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Kažu da, svi turisti pričaju samo najbolje o mestu koje su posetili i da je to prava jedna, dobra, reklama, ali kada sami meštani grada kažu šta valja, a šta ne valja u njihovom gradu, onda je tek to prava slika i prilika jednog mesta, turističkog mesta na obali Dunava koje sigurno treba posetiti.

Na pitanje zašto treba posetiti Kladovo, meštani kažu da ga obavezno treba obići zato što je pre svega jedan mali, prelep grad na obali Dunava koji ima dobar sadržaj, prelepe parkove i najbitnije od svega, nalazi se tamo gde je Dunav najlepši.

- Kladovo treba posetiti zbog plaže, zbog ljudi, svi su prijatni, a i zato što imate osećaj kao da ste na moru, kao da ste u malom primorskom mestu - rekla je jedna nasmejana mlada mama.

- Treba doći i obići jezero u Kladovu, plažu koja je prelepa, to je jedan miran i lep grad milina za malu decu - reči su meštana.

Mirno, zabavno, lepo mesto. Mesto na kome se može reći da Dunav ljubi nebo. Jednom rečju - Kladovo.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Piše:
Srbija Danas
20.07.2021. 12:40
Pogledajte više