Skip to main content
Obustava letova u Kini

KORONA UKRALA BOŽIĆ: Da li će granice ostati zatvorene i šta će biti sa proslavama Nove godine?

Foto: Profimedia
Božić i Nova godina slaviće se u krugu najuže porodice

Kako se bliže novogodišnji i božićni praznici, kada se tradicionalno najveći broj naših građana vraća u Srbiju iz inostranstva, a epidemiološka situacija je sve nestabilnija, naši građani u inostranstvu se pitaju da li će uspeti praznike da proslave s porodicom.

DANAS SU SVETI VRAČI, ZAŠTITNICI LEKARA: Ovu molitvu MORATE izgovoriti za zdravlje najmilijih!

DANAS SU SVETI VRAČI, ZAŠTITNICI LEKARA: Ovu molitvu MORATE izgovoriti za zdravlje najmilijih!

GUŽVA ZA TESTIRANJE: U Prokuplju veći broj pregleda na korona virus

GUŽVA ZA TESTIRANJE: U Prokuplju veći broj pregleda na korona virus

VRATILO SE PROLEĆE: Danas tokom dana pretežno sunčano, temperatura kao naručena

VRATILO SE PROLEĆE: Danas tokom dana pretežno sunčano, temperatura kao naručena

Da li će se zatvoriti granice? I da li se razmišlja o takvim ili nekim srodnim merama? Kako Krizni štab ni Ministarstvo zdravlja još nisu doneli preporuke u vezi s ovom temom, kako stvari sada stoje, naši građani će moći normalno, uz prijavu, da uđu u Srbiju i praznike provedu uz porodicu.

Ovo je potvrdila i članica Kriznog štaba i direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Verica Jovanović. Ona kaže da je još rano da se razmatra uvođenje novih mera na granicama Srbije uoči novogodišnjih praznika.

- Suviše je daleko Nova godina da bi se procenjivala epidemiološka situacija i mere koje bi mogle biti donete u tom trenutku. Ono što je sigurno, naši građani će moći da uđu u zemlju, kao što je do sada i bio slučaj - napominje dr Jovanović.

Dodaje da bi eventualna mera za ulazak u Srbiju mogao da bude obavezan negativan PCR test, ali da se o tome još nije razgovaralo.

- Mi i dalje imamo meru zdravstvenog nadzora za putnike koji ulaze u zemlju i sigurno je da će to morati da ostane i u narednom periodu. Dakle, svi moraju da se registruju na ulazu u zemlju, odakle se upućuju ka kovid ambulantama i prati se njihovo zdravstveno stanje 14 dana, koliko je propisano - kaže dr Jovanović.

Granica Srbije i Hrvatske
Granica Srbije i Hrvatske
Foto: Profimedia

 

Doček u kućnoj varijanti

Ono što je sigurno, praznici će moći da se provedu samo u krugu porodice.

Novogodišnje i božićne praznike ćemo provesti u svojim domovima pošto je sve izvesnije da tradicionalnih dočeka na trgovima u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije, ovoga puta - neće biti.

- Ove godine neće biti organizovana tradicionalna manifestacija za decu ispred Hrama Svetog Save "Božićno seoce". Isto tako neće biti ni onih kućica u centru grada, ali ćemo obezbediti da preko nekih televizija bude prenos dočeka Nove godine. Organizovaćemo jedan zanimljiv program na nekoliko lokacija gde će, između ostalog, mladi muzičari pevati pesme o Beogradu, ali bez publike. Imaćemo i vatromet u ponoć, ali neće biti masovnih okupljanja – obelodanio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ipak, poznato je da se najveći broj zaražavanja u prethodnom periodu desio baš na proslavama i porodičnim okupljanjima pa neki lekari već sad upozaravaju. Oni pozivaju građane da se sada pridržavaju mera kako bi praznike mogli bezbedno da provedu sa svojom porodicom bez bojazni da donesu zarazu rodbini ili je oni na taj način "pokupe".

I u našem susedstvu postavljaju slična pitanja, pa po rečima hrvatske doktorke Željke Karin "velikom broju novoobolelih" doprinose porodična okupljanja i nepridržavanje uputstava o epidemiološkim merama.

- Ljudi nikako da shvate da bi trebalo da prestanu da se okupljaju, i ja govorim - ako mislite da proslavite Božić s užom porodicom - prestanite se okupljati, odnosno smanjite okupljanje, budite na distanci - poručila je Željka Karin.

Ove godine korona virus je pokvario mnoge planove, a čini se i da je na ivici da nam "ukrade" i završetak ove neslavne godine. Pridržavanjem osnovnih preventivnih mera možemo doprineti da korona ne bude kao Grinč iz filma koji će nam potpuno ukrasti praznike.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd