Skip to main content
Koronavirus

SA OMIKRON SOJEM ULAZIMO U NOVU FAZU EPIDEMIJE? Dr Udovičić izneo crne slutnje - ne vidi se kraj ovoj pošasti

Foto: Profimedia
Komandant kovid bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić rekao je da je bolnica puna i da se isti broj pacijenata otpusti i primi tokom jednog dana

U kovid bolnici na Karaburmi danima se isti broj pacijenata otpusti i primi u jednom danu. Komandant bolnice dr Ivo Udovičić rekao je za RTS da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici na Karaburmi pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji. Napomenuo je da je "pitanje za milion dolara" da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

Bližimo se VRHU petog talasa: Epidemiološka situacija ozbiljna, danas ODLUKA o nastavku školske godine

Bližimo se VRHU petog talasa: Epidemiološka situacija ozbiljna, danas ODLUKA o nastavku školske godine

DA LI SU BIORAZGRADIVE KESE ZAISTA MANJE ŠTETNE OD PLASTIČNIH? Odgovor na ovo pitanje će vas zapanjiti, sve vreme smo u zabludi!

DA LI SU BIORAZGRADIVE KESE ZAISTA MANJE ŠTETNE OD PLASTIČNIH? Odgovor na ovo pitanje će vas zapanjiti, sve vreme smo u zabludi!

MOŽE LI ŠOKANTNA PREPISKA MATEJEVIH PRIJATELJA OTKRITI ŠTA SE DESILO KOBNE NOĆI? Evo dokle se stiglo sa istragom nestalog Splićanina

MOŽE LI ŠOKANTNA PREPISKA MATEJEVIH PRIJATELJA OTKRITI ŠTA SE DESILO KOBNE NOĆI? Evo dokle se stiglo sa istragom nestalog Splićanina

Komandant kovid bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić rekao je da je bolnica puna i da se isti broj pacijenata otpusti i primi tokom jednog dana, prenosi RTS.

- To je uglavnom starija populacija. Svaki drugi pacijent je stariji od 70 godina. Većina pacijenata je na kiseoniku, ali je manji pritisak na jedinicu intenzivne nege - naveo je dr Udovičić.

Dodao je da je posle Nove godine bio veliki pritisak na kovid ambulante i trijažne centre, ali da se sada, nakon druge nedelje, počinje da raste pritisak na kovid bolnice.

- Raste broj i u Batajnici, a ove manje bolnice, kao što je naša, već su pune. Ne znamo šta će biti u narednom periodu. Ulazimo u kritičnu fazu ovog talasa - kazao je Udovičić.

kovid ambulanta
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Istakao je da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici na Karaburmi pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji.

- Tu je odgovornost i društva i mlađih osoba za stariju populaciju, jer nam je sve više starijih koji leže na jedinicama intenzivne nege i koji se hospitalizuju -  naglasio je dr Udovičić.

Napomenuo je da omikron soj ima nekih dobrih karakteristika, ali da je loše to što smo među najstarijim nacijama u Evropi, kao i da je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji mali u odnosu na Evropu.

"Broj zaraženih je apsolutno veći"

Doktor Udovičić je podsetio da je u Srbiji i dalje prisutan i delta soj, a da procenat i dalje nije poznat. Naglasio je da je broj zaraženih apsolutno veći.

- Mi imamo od 1. januara do današnjeg dana 200.000 novozaraženih. Ono što je dobro, od 1. januara do danas, bilo je 2.100 1. januara, sada je 2.500, znači samo je za 400 porastao broj hospitalizovanih. To je ono što je dobro, nije veliki pritisak na bolnice, posebno na jedinice intenzivne nege. Ali broj novozaraženih je sigurno mnogo veći od ovih 200.000, jer imamo ogroman broj onih koji su asimptomatski, sa blagim simptomima i onih koji se leče privatno - kazao je dr Udovičić.

Korona virus
Foto: Profimedia

Dodao je da je "pitanje za milion dolara" da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

- Mi koji smo optimisti, mi se nadamo. Definitivno je da će omirkon soj sigurno imunizovati veliku većinu građana. Ono što mi nismo uradili proteklih godinu dana sa vakcinama, to će uraditi sada omikron soj. Šta će biti u budućem periodu, to mi ne znamo, ali ono što je sigurno i što sva svetska istraživanja govore i što je nedvosmisleno naše iskustvo iz ove bolnice da će vakcinisani mnogo bolje proći, imaće blažu kliničku sliku i nadamo se da neće završavati na jedinicama intenzivne nege - rekao je dr Udovičić.

Govoreći o osoblju bolnice na Karaburmi, dr Udovičić je naveo da ih je omikron soj "zapljusnuo" posle Nove godine i da su svi zaposleni vakcinisani, zbog čega su imali blaže simptome.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd