Ponedeljak 04. mar 2024.
žurka

ŠTA ZNA KORONA ŠTA JE SRPSKA SVADBA? Na veselje se mora otići - kako gasterbajteri dolaze u domovinu u doba epidemije

Foto: Profimedia/ilustracija
Manuela Jolović, Srpkinja na radu u Austriji, opisala je kako u doba korone izgleda dobiti odsustvo za venčanje

Dolazak najbliže familije na svadbu, nešto je bez čega nema veselja, pogotovo ako se radi o najbližima koji usled životnih okolnosti svoje parče hleba zarađuju u inostranstvu. Upravo zato, priča jedne Manuele iz Srbije, koja sa porodicom živi u Austriji, na pravi način objašnjava kroz šta sve naši gastarbajteri prolaze prilikom dolaska na veselje u rodnu grudu.

NOVČANA POMOĆ, LUTRIJA, OBAVEZNA VAKCINACIJA: Kako ubrzati cepljenje u Srbiji i šta druge države rade

NOVČANA POMOĆ, LUTRIJA, OBAVEZNA VAKCINACIJA: Kako ubrzati cepljenje u Srbiji i šta druge države rade

VATRENA STIHIJA ZADAVALA MUKE VATROGASCIMA NA CRNOM VRHU: Zahvaljujući kiši posle sedam dana uspeli da ugase požar

VATRENA STIHIJA ZADAVALA MUKE VATROGASCIMA NA CRNOM VRHU: Zahvaljujući kiši posle sedam dana uspeli da ugase požar

BLAGOMIRU ZA DVADESET MINUTA PROPALO VIŠE OD 18.000 EVRA: Pustoš i katastrofa u ivanjičkim malinjacima (FOTO)

BLAGOMIRU ZA DVADESET MINUTA PROPALO VIŠE OD 18.000 EVRA: Pustoš i katastrofa u ivanjičkim malinjacima (FOTO)

Manuela Jolović, Srpkinja na radu u Austriji, opisala je kako u doba korone izgleda dobiti odsustvo za venčanje, ali i koliko su neka naša razmišljanja kada se radi o poklonu, pomalo čudna. Naime, ona je u pismu koje je poslala dnevnom listu "Politika" za rubriku "Moj život u inostranstvu", navela kroz kakve peripetije i razmišljanja su ona i suprug prošli dok su se pripremali za venčanje unutar porodice.

Šta zna korona šta je srpska svadba? I otkud njoj pravo da i dalje cirkuliše kad je veridba moje sestre (od tetke doduše) već zimus bila? I datum svadbe već tada je bio utvrđen. Korona ne zna ništa! Jer da zna, malo bi popustila ovih dana pred tu veliku srpsko-bosansku svadbu. Sklonila se ne samo iz Beograda, već i iz Bosne, Austrije i svih zemalja gde živi rasejana rodbina.

Crna korona, pored svih jada koje nam nanese poslednjih godinu i po dana, sad još udari i na rodbinske odnose. Gde će ti duša? Jer, kako to da ujak i ujna ne dođu sestričini na svadbu. Jedinoj sestričini!

Ko će pevati, a ko vrištati dok ne svane zore rujna? Ko će tetku tešiti dok joj odlazi jedinica, jedinica mezimica? Ko će igrati na colove ako ne sestra iz Austrije? Ključni trenuci su u pitanju. Ključne scene na video zapisu od 8 sati. Ako fali ujnin vrisak ili sestrina štikla, ne valja, nema dovoljno materijala!

Odluka brzo pada, ide se. Ali ni ta čvrsta odluka ne otera koronu niti ublaži važeće mere.

svadba
Foto: Profimedia

Kako sad poslodavcu Austrijancu objasniti da na svadbu mora da se ide, iako hara pandemija svetom i zagarantovan je karantin u povratku? Ne zna on da je od svake vanredne situacija važnije šta će narod reći.

Ne zna on ni gorčinu pogleda babe iz prvog kraja kada joj baba do nje neprimetno šapne da mladin ujak s porodicom nije došao. Komisija baba ubrzo donosi zaključak da se radi o izrodima i da samo za parama trče tamo u tuđini. Ne vredi mu ni objašnjavati, jer tu familijarnu ispretpletenost jedva ponekad i mi sami razumemo.

Odobri na kraju i poslodavac Austrijanac dodatnih 5 dana odmora, da se nađe u slučaju karantina. No, ni tu nije kraj. Gastarbajterska porodica iz tuđine ima da reši još mnoga pitanja. Najveće jeste, bez sumnje, pitanje poklona.

Koliko novca staviti u kovertu, a ne obrukati se? Em ujak, em živi i radi u Austriji tolike godine, em jednu sestru ima, em ta jedna sestra ima jedno dete koje udaje... I tako se u kovertu spakuje jedan polovni Golf 4, 2001. godište.

Jedan tako lep povod se pretvori kod nas Srba u inostranstvu za tren u nemoguću misiju, zahvaljujući ne samo koroni već i mentalitetu i načinu razmišljanja. Srećom je sve to kao rukom odneseno s prvim zvucima harmonike i zagrljajima rodbine. Sestro, dolazim ti u svatove!", napisala je ona na kraju svoje ispovesti za "Politiku" Manuela.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd