Skip to main content
Kovid propusnice

NOVE MERE U SRBIJI SINOĆ STUPILE NA SNAGU: Evo kako je protekla primena kovid propusnica i da li su pale prve kazne

Foto: SD/ilustracija
Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima

Od 22 časa u ugostiteljske objekte može da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu. Ekipa RTS- a proveravala je kako se primenjuje nova mera u borbi protiv epidemije.

MISTERIOZNO POREKLO KONJA: Pre 4.200 godina stigli su iz udaljenih ravnica, odigrali su važnu ulogu za čoveka!

MISTERIOZNO POREKLO KONJA: Pre 4.200 godina stigli su iz udaljenih ravnica, odigrali su važnu ulogu za čoveka!

OPREZ Tetke i rođaci PRODAJU DECU: Kako devojčice i devojke postaju seksualne robinje

OPREZ Tetke i rođaci PRODAJU DECU: Kako devojčice i devojke postaju seksualne robinje

BEOGRADSKI ANTIVAKSER PROMENIO MIŠLJENJE: "OTAC VIŠE NEMA PLUĆA, SIN NIKAD ZDRAVIJI, ALI GO**O"! Cela porodica zaražena, svi nevakcinisani (FOTO)

BEOGRADSKI ANTIVAKSER PROMENIO MIŠLJENJE: "OTAC VIŠE NEMA PLUĆA, SIN NIKAD ZDRAVIJI, ALI GO**O"! Cela porodica zaražena, svi nevakcinisani (FOTO)

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Komunalna milicija, komunalna i sanitarna inspekcija kontrolišu primenu kovid propusnica.

Inspektori i komunalni milicioneri će tokom vikenda sprovoditi samo savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga.

Od sinoć od 22 sata u Srbiji je za boravak u ugostiteljskim objektima neophodna "kovid propusnica".

Ovim dokumentom dokazujete da ste primili vakcinu protiv kovida, da ste preležali virus, ili da imate negativan rezultat PCR ili antigenskog testa. U konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, Vlada je usvojila predlog uvođenja kovid propusnica.

Kovid propusnice, za sada važe samo u ugostiteljskim objektima od 22 časa, a da li će se ovakav vid mere proširiti i na ostale zatvorene objekte i biti neophodne celodnevno, videćemo u nekom narednom periodu. U ovom trenutku važno je da od 22 časa svi ugostitelji budu u pripravnosti jer od ponedeljka slede i novčane kazne.

Kako će se sprovoditi kontrola?

Inspekcijski organi na čelu sa komunalnom milicijom i komunalnim inspektorima, kontolisaće ugostiteljske objekte, a za one koji ne budu poštovali ovu odluku sledi novčana kazna, ali od ponedeljka. Kako je najavljeno, na terenu će biti oko 2.400 inspektora, svih 46 inspekcija u Srbiji. Ipak, veliku odgovornost snosiće i kovid redari kojii će biti zaduženi za proveru gostiju, da li imaju sertifikat da ostanu u objektu posle22 časa ili će morati da odu.

Šta je validna kovid propusnica?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina, da ste primili vakcinu protiv kovid, da ste preležali virus, Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus.

Švedska
Švedska
Foto: Profimedia

To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakciinaciji ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana. Naravno, oni koji imaju odštampanu iili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu.

Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci.

Validna propusnica je potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci).

Koliko će iznositi kazne za pravna i fizička lica koja ne budu sprovodila pomenute odluke:

  • U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.
  • U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.
  • U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.
  • U iznosu od 30.000 biće kažnjavani "kovid redari", odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera.
  • U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.
Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd