Skip to main content
vakcinacija

SERTIFIKAT PODSTAKAO MLADE DA SE VAKCINIŠU: Evo gde je u Srbiji najviše vakcinisanih, a gde najmanje

Foto: Profimedia
Srbija je tzv. kovid propusnice, kao još jednu meru za kontrolu i suzbijanje korona virusa, uvela pre tačno dve nedelje.

U Srbiji je do sada dato 7.290.000 doza vakcina protiv korona virusa, a 53,5 odsto građana je primilo dve doze. Ima i opština u kojima je više od 60 odsto vakcinisanih, ali i onih u kojima je manje od 30 odsto građana primilo vakcinu. Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović navodi koje su to opštine.

EVO POD KOJIM USLOVIMA MOŽETE DA PUTUJETE ZA PRAZNIKE! Gde je moguće putovati bez karantina... a gde sve ne možemo, OVO JE LISTA SVIH ZEMALJA

EVO POD KOJIM USLOVIMA MOŽETE DA PUTUJETE ZA PRAZNIKE! Gde je moguće putovati bez karantina... a gde sve ne možemo, OVO JE LISTA SVIH ZEMALJA

SRPSKI LEKARI ZLATA VREDNI! Doktori u KBC Bežanijska kosa povezali kovid pacijenta na VEŠTAČKA PLUĆA

SRPSKI LEKARI ZLATA VREDNI! Doktori u KBC Bežanijska kosa povezali kovid pacijenta na VEŠTAČKA PLUĆA

LEKARSKA KOMORA POKRENULA POSTUPKE protiv ukupno 18 lekara: Lečili ljude ivermektinom

LEKARSKA KOMORA POKRENULA POSTUPKE protiv ukupno 18 lekara: Lečili ljude ivermektinom

Srbija je tzv. kovid propusnice, kao još jednu meru za kontrolu i suzbijanje korona virusa, uvela pre tačno dve nedelje. Od sutra, vreme kada će nam biti neophodne, pomera sa 22 sata, na 20 časova.

Otkako je u maju digitalni zeleni sertifikat postao dostupan kao usluga na e-upravi, izdato je 1,8 miliona ovakvih sertifikata, kaže direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

- Svi registrovani korisnici za par sekundi dobijaju sertifikat putem imejla ili na šalteru jedne od 200 pošta širom Srbije - rekao je Jovanović i istakao da je samo u poslednje dve nedelje izdato više od 300.000 ovakvih propusnica.

Ističe i da je poslednje dve nedelje za 70 odsto skočio broj datih prvih vakcina, a trećih vakcina za 30 odsto.

kovid propusnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Još jedan bitan podatak, poslednje dve nedelje kada gledamo starosnu grupu od 18 do 45 godina, 60 odsto je onih koji su primili prvu dozu, dakle upravo je sertifikat podstakao mlađe da se vakcinišu - rekao je Jovanović.

Ko može da dobije sertifikat

U sertifikatu se nalaze podaci o vakcinaciji. Ako je neko dobio dve doze vakcine, imaće zeleni sertifikat sedam meseci od primanja druge doze, a nakon toga, da bi sertifikat i dalje bio zelen, mora da primi i buster dozu.

U sertifikatu se nalaze i podaci o pi-si-ar testu koji omogućava zeleni sertifikat 72 sata, antigenski test koji važi 48 časova, kao i serološki test na antitela, star do 90 dana. Sadrži i podatke o preležanom kovidu 19, po tom osnovu, sertifikat važi šest meseci.

- Zasad važe samo podaci iz državnih laboratorija, ali radi se i na integraciji privatnih ustanova u sistem - kaže Jovanović za RTS.

U nekim samoupravama i više od 60 odsto imunizovanih

Do sada je u Srbiji dato ukupno 7.290.000 doza vakcina. Prvu dozu primilo je 56 odsto punoletnih građana, 53,5 odsto drugu dozu, a treću 19,8 procenata.

Mihailo Jovanović ističe da postoje lokalne samouprave gde je više od 60 odsto građana primilo vakcinu - Preševo, Medveđa, Niš, Priboj, Kladovo, Bosilegrad, Mali Zvornik, Užice, Beograd.

vakcinacija
Foto: Profimedia

Na dnu lestvice, sa manje od 30 odsto vakcinisanih, su Mionica, Lajkovac i Tutin.

Direktor Kancelarije za IT navodi da je dobra vest što raste broj vakcinisanih u populaciji od 18 do 30 godina - 26 odsto, ali je taj broj i dalje nedovoljan.

Važi li naš sertifikat u inostranstvu

Na pitanje da li je naš zeleni sertifikat usklađen sa evropskim propisima, Jovanović kaže da je on priznat u mnogim zemljama na osnovu bilateralnih sporazuma.

Putovanje
Foto: Profimedia/ilustracija

- Bilateralnim sporazumima sa mnogim zemljama je priznat naš digitalni sertifikat i naši građani mogu da putuju u te zemlje, ali to ne važi uvek i za kretanje unutar zemalja, odlazak u restorane i galerije. Završili smo sada testiranje evropske verzije digitalnog zelenog sertifikata, očekujem da će Evropska komisija najkasnije 15. novembra odobriti tu našu evropsku verziju, pa će naši građani moći slobodno da idu i u zatvorene prostore - rekao je Jovanović.

Dobijanje ovakvog EU kompatibilnog zelenog sertifikata biće dostupno kao nova elektronska usluga.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd