Skip to main content
korona virus

OMIKRON I NIJE TOLIKO OPASAN? Oglasio se dr Šekler "Pet puta manja šansa da zaraženi omikronom završi u bolnici"

Foto: Profimedia
Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju.

Ono što se naslućivalo, od juče je i zvanično - novi omikron soj koronavirusa potvrđen je u Srbiji kod osobe koja je doputovala iz Bocvane. Doktor Milanko Šekler, virusologom i mikrobiologom Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu kaže da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

OVE MERE VAŽIĆE ZA PRAZNIKE! Stiže odlična vest za one koji nemaju kovid sertifikat

OVE MERE VAŽIĆE ZA PRAZNIKE! Stiže odlična vest za one koji nemaju kovid sertifikat

JAVIO SE OGNJEN! Porodica je danima tragala za njim, on se oglasio i poručio OVO

JAVIO SE OGNJEN! Porodica je danima tragala za njim, on se oglasio i poručio OVO

PRETHODNI TALAS KORONE BIO KOBAN PO DECU: Oglasila se dr Ostojić - desetak mališana završilo na respiratoru

PRETHODNI TALAS KORONE BIO KOBAN PO DECU: Oglasila se dr Ostojić - desetak mališana završilo na respiratoru

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju. Zaražene osobe koje su došle iz Bocvane ušle su sa negativnim PCR testom u Srbiju, ali doktor Milanko Šekler ističe da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

- Kod jedne vrste testa koji hvata tri gena dešavalo se da je jedan gen - onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivan. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan, jasno je da imate koronu - objašnjava Šekler.

Ističe i da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

- PCR testovi i dalje rade savršeno. Osobe koje su došle iz Bocvane su u tom trenutku još uvek bile u inkubaciji, virus je tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle par dana, svi su bili pozitivni. Oni su se možda čak zarazili na aerodromu, kada su polazili odozdo - kaže Šekler.

Naglašava da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda, čak i do desetak dana.

"Vakcinacija i dalje savršeno korisna"

Doktor Šekler ističe da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom, što su Južna Afrikai Velika Britanija.

Koronavirus
Koronavirus
Foto: Profimedia

- Kada pričamo o Južnoj Africi, evidentno je da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto, što govori da vakcina itekako štiti - tvrdi Šekler.

Iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, doktor Šekler ističe da neutralizacija nije proporcionalna efikasnošću vakcina protiv koronavirusa.

- Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada, gde se povećava efikasnost - objašnjava Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

- Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom - navodi Šekler za RTS.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd