Skip to main content
kovid propusnica

DA LI ZNATE DA MOŽETE U ZATVOR AKO KORISTITE TUĐU KOVID PROPUSNICU? Otkriva se sve više lažnih zelenih sertifikata, OVO JE RAZLIKA

Foto: Profimedia/ilustracija
Kazna je čak šest puta veća za kovid redara lokala - u pitanju je prekršajni nalog od 30.000 dinara.

Ko bude koristio tuđu ili lažnu kovid propusnicu, može završiti i u zatvoru! U Krivičnom zakoniku ovo delo navodi se kao falsifikovanje isprave, a predviđena kazna je od tri meseca do pet godina zatvora.

VELIKI USPEH SRBIJE U BORBI PROTIV VIRUSA: Ogromno interesovanje za vakcinu protiv gripa, potrošene značajne zalihe

VELIKI USPEH SRBIJE U BORBI PROTIV VIRUSA: Ogromno interesovanje za vakcinu protiv gripa, potrošene značajne zalihe

SRBIJA JE TU KAD JE NAJTEŽE: Naša zemlja poklonila 25.000 doza vakcine "Sputnjik V" ovoj državi

SRBIJA JE TU KAD JE NAJTEŽE: Naša zemlja poklonila 25.000 doza vakcine "Sputnjik V" ovoj državi

"TREBALO JE UVESTI ZATVARANJE NA 10 DANA" Oglasio se dr Kon: Poznato šta će biti sa kovid propusnicama

"TREBALO JE UVESTI ZATVARANJE NA 10 DANA" Oglasio se dr Kon: Poznato šta će biti sa kovid propusnicama

Ipak, ukoliko je prekršiocu to prvi prekršaj, sudija može dosuditi i samo novčanu ili uslovnu kaznu. Svi oni koji posle 20 časova žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat ili kockarnicu moraju imati kovid propusnicu sa podacima o primljenoj vakcini, preležanom kovidu ili PCR testu.

Kazne za one koji su bez kovid propusnice, ali i ugostitelje, uopšte nisu male.

Naime, osobi koje su gost lokala, a nema kovid sertifikat piše se prekršajni nalog od 5.000 dinara. Kazna je čak šest puta veća za kovid redara lokala - u pitanju je prekršajni nalog od 30.000 dinara.

Međutim, komunalna milicija otkrila je u kontrolama više slučajeva da su pojedinci koristili tuđe propusnice i predstavljali ih kao svoje.

Predrag Antović iz Komunalne milicije kaže da su slučaj zloupotrebe sertifikata otkrili uz pomoć kovid redara koji je posumnjao da je u pitanju falsifikat.

- Izvršili smo legitimisanje lica, a pregledom lične karte i kovid sertifikata ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge osobe. Prilikom provere videli smo razlike u prezimenu imatičnom broju. QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice - objašnjava Antonović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je u EU lakše falsifikovati zeleni dokument nego kod nas.

- Digitalni zeleni sertifikat štitimo uz pomoć elektronskog pečata koji se nalazi na sertifikatu, QR koda, ali i na taj način što je svaki zeleni sertifikat validan samo uz lični dokument. Evropska unija koristi mobilnu aplikaciju u kojoj čuva evropske sertifikate ioni se dosta razlikuju od našeg sistema. Naš sistem je u onlajn režimu iu svakom trenutku se proveravaju sve baze podataka objašnjava Jovanović.

žurka
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovakvi slučajevi kod nas su retki, ali u Evropi nisu. Policijske službe u Francuskoj, ali i drugim evropskim državama, otkrile su nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde, tako što u vakcinalnu knjižicu upisuju da je osoba dobila vakcinu protiv kovida 19 ili izdaju digitalni sertifikat, kao dokaz o vakcinisanju ili negativnom testu.

Naš zeleni sertifikat prilično je zaštićen od ovakvih zloupotreba, a ako do njih i dođe, lako ih je uočiti. Građani pre svega, moraju biti registrovani na portalu elektronske uprave gde će ostaviti svoje podatke i broj lične karte, što potvrđuje identitet svake osobe.

Naši građani, koji ovih dana putuju u inostranstvo, sa zelenim sertifikatom mogu da uđu u bilo koju zemlju Evrope, ali je za ulazak u njihove restorane, galerije, tržne centre i druge institucije potreban takozvanim EU kovid sertifikat, sa kojim naš sertifikat, za sada, nije usklađen.

Ipak, to neće dugo trajati, Srbija očekuje u najskorije vreme odluku Evropske komisije, kojom će biti priznati naši setifikati, pa je verovatno da će naši građani najkasnije od 15. novembra moći slobodno da se kreću i u zatvorenom u zemljama Evropske unije.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd