Sreda 06. dec 2023.
zemljotres

LJULJALI SE LUSTERI, PADALI TELEVIZORI: Kragujevčani u strahu nakon zemljotresa, oglasila se Uprava za vanredne situacije

Foto: schutterstock
Zemljotres je večeras pogodio rejon Kragujevca.

Jak zemljotres pogodio je Kragujevac u 19 sati i 25 minuta. Tle se zatreslo a zgrade i objekti uzdrmani od udara nisu se klatili levo desno već su bukvalno od udara „poskočili” gore-dole. Kako se navodi na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, ovo je drugi potres jačine 3.5 stepena, prvi je bio jačine 3.8 i osetio se danas u 17.25.

JAK ZEMLJOTRES POGODIO KOMŠIJE: Čekaju se izveštaji o šteti

JAK ZEMLJOTRES POGODIO KOMŠIJE: Čekaju se izveštaji o šteti

JAK ZEMLJOTRES POGODIO SRBIJU! Na udaru ovaj grad: "Čulo se kao da je pukla bomba"

JAK ZEMLJOTRES POGODIO SRBIJU! Na udaru ovaj grad: "Čulo se kao da je pukla bomba"

"BILO JE UZNEMIRUJUĆE" Zemljotres se osetio širom Srbije - prvo je puklo, a onda su usledila dva udara

"BILO JE UZNEMIRUJUĆE" Zemljotres se osetio širom Srbije - prvo je puklo, a onda su usledila dva udara

Po prvim podacima epicentar zemljotresa je bio baš u samoj okolini Kragujevca, jačine 4,01 po Rihterovoj skali na dubini od 10 kilometara.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda potvrdili su da je potres bio magnitude 3,5 jedinica Rihterove skale u regionu Kragujevca. Po njihovim rečima teoretski intenzitet u epicentru potresa procenjen je na 5 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, poručuju iz RSZ.

To uplašene Kragujevčane nije utešilo.

- Baš se treslo. Popadali su nam televizori - još uvek je vidno potrešena žena iz naselja Pivara, iskreno priznajući da se baš uplašila i pomislila da će da joj se „sruši kuća”. Njen suprug koji je pošao u kupatilo, bukvalno je izletao iz njega.

- Čuo se prvo potmuli tutanja a onda je udarilo. Zgrada je poskočila kao jo-jo - opisuje potres sagovornik iz naselja Vašarište.

- Bukvalno, kao da je pukla bomba - kaže njegova komšinica iz zgrade kod Velikog parka.

- Nije se zaljuljao luster, nego je udar došao iz dubine. Bilo je jezivo, užasno - kaže žena iz naselja Centralna radionica.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović potvrdio je za RTS da za sada nema prijava štete.

Iz kragujevačke Skupštine grada pozivaju sve sugrađane čiji su objekti pretrpeli eventualnu štetu od večerašnjeg potresa da  se jave na telefon za krizne situacije 505-800 ili Operativnog centra 034-1985.

Kako mediji javljaju zemljotres čiji je epicentar bio u Kragujevcu osetio se u Batočini, Jagodini, Kraljevu i Paraćinu.

 
Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd