Ponedeljak 26. feb 2024.
Studenti

OVIH 5 STVARI POTPUNO MENJA ŽIVOT MLADIMA: Vetar u leđa za bolju budućnost

Foto: Shutterstock
Iako smatraju da će pandemija imati negativne posledice na njihovu budućnost, mladi na Balkanu veruju da je ova kriza prilika za velike promene u društvu.

Položaj mladih kao jedne od najranjivijih kategorija na tržištu rada godinama je bio veoma nepovoljan, posebno kada je reč o dodatno ranjivim kategorijama, poput mladih žena, mladih sa invaliditetom, mladih bez kvalifikacija iz seoskih domaćinstva itd. Naša zemlja je zbog koronavirusa izgubila mnogo ljudi i danas nema nikoga u Srbiji ko nije izgubio nekog svog, ali u tom procesu država ne sme da dozvoli da se oni koji su njena budućnost osete zapostavljeno. 

Srbija je dragocena baza budućih vrsnih stručnjaka

Pored truda svakog studenta, neophodno je da ga prati i kvalitet stečenog obrazovanja i vrlo je moguće da će rezultat takve posvećenosti biti uspešan. Zato je jako važno da se studentima posveti pažnja, ne samo tokom studiranja već i nakon toga. 

Program "Moja prva plata"

Vlada Republike Srbije pokrenula je program ,"Moja prva plata" kako bi se podstaklo osposobljavanje mladih za rad i  pružila podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. Priliku da steknu radno iskustvo, kao i potencijalno buduće zaposlenje, dobilo je hiljade mladih, u šta je država, koja prepoznaje značaj i važnost ulaganja u mlade, investirala 2 milijarde dinara. 

Studenti
Foto: Shutterstock

Finansijska podrška preduzetnicama do 35 godina

Takođe, Srbija je pokrenula i program za žene preduzetnice i mlade do 35 godina gde se kroz finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima omogućava da razvijaju svoje biznise.

Podsticajne mere studentkinjama

Za studentkinje koje su trudne, država je uvela jedinstvene podsticajne mere. Studentkinje koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, kao i studenti koji su postali roditelji, fakulteti treba da omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih rokova. 

Dodatne mere podrške mladima

Kao dodatnu meru podrške država će subvencionisati kupovinu prve stambene nekretnine mladih parova sa decom u iznosu od 20.000 evra. Ovakvi benefiti pomažu mladima da svoju budućnost lakše i bolje isplaniraju u svojoj zemlji, i da za nju nemaju bojazan.

Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope

Veoma je važno podsticati i inovativnost među mladima da svoju kreativnost i mladalački duh iskoriste za stvaranje boljeg okruženja i pokretanje društva ka napred. Novi Sad je dobio titulu Omladinske prestonice Evrope jer pokazuje najveću posvećenost aktivnom učešću mladih u razvoju lokalnih omladinskih politika. 

Kroz ovakve programe i mere podstiče se aktivno učešće u društvu, kreativnost i inovativnost, cilj je da mladi budu ti koji se pitaju, inicijatori pozitivnih promena i pioniri kreativne industrije, što i jeste okosnica napredne budućnosti. 

Podsetimo, do 30. januara na portalu Uprave za trezor mladi od 16 do 29 godina se mogu prijaviti za novčanu pomoć od 100 evra.

Na sajtu delagovore.rs možete se informisati o podsticajima i investicijama u Srbiji

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd