Petak 08. dec 2023.
bolnica

NOVA POTENCIJALNA OPASNOST ZABRINJAVA SRBIJU: Kamilji grip ozbiljno oboljenje, ovo su simptomi - ubija svakog trećeg zaraženog?

Foto: Profimedia
Epidemiolog, Predrag Đurić, govorio je o pojavi kamiljeg gripa i potencijalnoj opasnosti koja preti od putnika iz Katara.

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji na oprezu su zbog potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije koja se naziva "Kamilji" grip. U ovoj zemlji je do juče registrovano pet novih slučajeva zaraze.

Doktorka otkriva: Dugotrajno rešenje za nadutost i gasove

Doktorka otkriva: Dugotrajno rešenje za nadutost i gasove

UPOZORENJE RHMZ-a! Ovi delovi Srbije neka se spreme: Stižu ledena kiša i sneg (FOTO)

UPOZORENJE RHMZ-a! Ovi delovi Srbije neka se spreme: Stižu ledena kiša i sneg (FOTO)

VOZAČI, OPREZ! Poledica otežava stanje na putevima - u ovim delovima Srbije snežne padavine mogu da prave probleme

VOZAČI, OPREZ! Poledica otežava stanje na putevima - u ovim delovima Srbije snežne padavine mogu da prave probleme

Reč je o oboljenju koje se može dobiti prilikom bliskog kontakta sa zaraženom kamilom, a vlasti posebno upozoravaju sve koji se vraćaju sa svetskog prvenstva u Kataru da prate da li imaju simptome virusa. Šta je "Kamilji " grip, da li nam preti opasnost od njega i kako bi Srbija trebala da se ponaša u toj situaciji, za TV Nova S govori epidemiolog, Predrag Đurić.

- Radi se o oboljenju koje je nedavno prepoznato, prvi slučajevi su registrovani tek pre deset godina, do sada je evidentirano oko dve hiljade slučajeva, prvenstveno u zemljama Bliskog istoka, ali i među ljudima koji su tamo putovali ili boravili. Radi se o respiratornoj infekciji koja se prvenstveno manifestuje povišenom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem i nešto ređe nekim drugim simptomima, kao što su proliv, povraćanje i slično. Po kliničkoj slici ne razlikuje se mnogo od nekih drugih oboljenja, naprimer korone. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da je među registrovanim slučajevima, skoro svaki treći oboleli preminuo zbog te bolesti - objašnjava epidemiolog Predrag Đurić.

Virus
Virus
Foto: Profimedia/ilustracija

Ističe da se radi o jednom veoma ozbiljnom oboljenju o kojem se, s obzirom da je registrovan relativno nedavno, malo zna.

- Ono što se može zaključiti na osnovu dosadašnjeg iskustva je to da se oboljenje ne prenosi lako u populaciji, svi registrovani slučajevi bili su u kontaktu sa kamilama ili su bili u bliskom kontaktu sa obolelima. Tu se radi o njihovim ukućanima ili zdravstvenim radnicima, prvenstveno u bolnicama u kojima su lečeni pacijenti od "Kamiljeg" gripa - kaže Đurić.

Napominje da se bolest, koja se zove bliskoistočni akutni respiratorni sindrom, prvi put registrovana 2012. godine uglavnom u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Bliskog istoka.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd