Skip to main content
vakcina

Od aprila nova OBAVEZNA VAKCINACIJA dece protiv opasne bakterije

Foto: Profimedia/ilustracija
Cepivo će indirektno štititi starije osobe

Obavezna vakcina protiv pneumonija počeće da se daje deci u domovima zdravlja od 2. aprila.

Do sada je nekoliko puta odlagan početak imunizacije, a za dve nedelje ovo cepivo postaće obavezno za svu decu koja su rođena u 2018. godini.

Vakcinacija nije počela 1. marta, kako je ranije bilo najavljeno, jer se na prvi tender, koji je bio raspisan za nabavku cepiva, niko od ponuđača nije ni javio. Na drugi tender, koji je takođe, raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje, jedan od ponuđača se žalio, pa se čekalo da istekne taj period žalbe.

Vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti. Osim direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, vakcina će indirektno štiti i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za starije osobe.

vakcina
Vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života
Foto: Profimedia

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi.

U Srbiji je još u oktobru prošle godine trebalo da bude uvedeno ovo cepivo. Novac je bio glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

Na to su poslednjih pet-šest godina neprestano ukazivali članovi Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, infektolozi i epidemiolozi, naglašavajući da je ona u svetu obavezna gotovo čitavu deceniju.


 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd