Skip to main content
Akcija Oluja

OD IZBEGLICE DO POPULARNOG PEVAČA Rat mu je preokrenuo život, a od dolaska u Beograd sve se promenilo

Foto: Profimedia
Neverovatna sudbina poznatog pevača

Željko Samardžić rođen je u Mostaru 1955. godine, a tokom rata je prebegao u Beograd gde je izgradio uspešnu karijeru.

Pre rata, Željko je u Mostaru bio poznat kao kvalitetan pevač zabavne muzike koji je pevao pesme Kemala Montena. Učestvovao je na festivalima “Vaš šlager sezone” bez vidnog uspeha, nije se trudio za neke veće uspehe, jer je najviše voleo pevanje lokalnog karaktera i vođenje svog kafića u centru grada.

zeljko samardzic
Željko Samardžić
Foto: Srbija Danas

Međutim, njegova sudbina se ubrzo promenila. Po izbijanju rata Željko kao izbeglica stiže u Beograd, gde je pevao po beogradskim diskotekama i kafanama. Uz pomoć je snimio debi album sa bračnim parom Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom, a zatim na festivalu “Pjesma Mediterana” u Budvi osvaja nagradu sa pesmom “Sipajte mi još jedan viski”.

Sa dva albuma “Sudbina” i “Sećanje na ljubav” postaje najpopularniji pevač zabavne i pop-muzike, osvaja odličja na festivalima “Sunčane skale”, “Budva”, “Zrenjanin”, prestižne nagrade “Oskar popularnosti”, “Zlatni Melos” i pevač godine.

Nakon toga su se ređali brojni hitovi, a Željko važi za jednog od retkih na našoj javnoj sceni čija karijera nije obeležena skandalima. On je u skladnom braku, a već godinama leto provodi pecajući na crnogorskom primorju, uživajući na svojoj barci.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd