Petak 23. feb 2024.
vreme

ODLOŽITE KIŠOBRANE - KIŠA ĆE STATI OD OVOG DATUMA, A ONDA... RHMZ objavio dugoročnu prognozu: Začudiće vas kakvo nas vreme tek čeka

Foto: Shutterstock
Prethodnih dana, i prema najnovijim prognozama za naredne dane, širom zemlje smenjivaće se kratkotrajno sunčano sa oblačnim vremenom i pljuskovima, a lokalno su moguće i grmljavinske nepogode.

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), kaže za "Blic" da su za prethodnih 30 godina prosečne maksimalne temperature za ovaj period godine bile između +20 do +27 stepeni, i u odnosu na te temperature one koje smo imali u dosadašnjem delu maja su malo ispod proseka uz čestu pojavu padavina koje u Srbiji za sada nisu bile obilne kao u pojedinim delovima regiona.

KO KAŽE DA JE KAVALJERSTVO IZUMRLO?! Policajci iz Novog Sada oduševili celu naciju (VIDEO)

KO KAŽE DA JE KAVALJERSTVO IZUMRLO?! Policajci iz Novog Sada oduševili celu naciju (VIDEO)

U KOMŠIJSKIM ZEMLJAMA PALO 200 LITARA KIŠE - SVE ĆE TO DOĆI U SRBIJU? Postoji velika opasnost od poplava i uprkos prestanku padavina

U KOMŠIJSKIM ZEMLJAMA PALO 200 LITARA KIŠE - SVE ĆE TO DOĆI U SRBIJU? Postoji velika opasnost od poplava i uprkos prestanku padavina

SRBIJI PRETE POPLAVE? Klimatolog upozorava: Situacija na rekama nije redovna, treba biti oprezan

SRBIJI PRETE POPLAVE? Klimatolog upozorava: Situacija na rekama nije redovna, treba biti oprezan

Česte, ali ne i obilne padavine

- U Srbiji su za sada padavine bile samo česte, ali ne i toliko obilne. Nestabilan period, sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom će potrajati zaključno sa četvrtkom, 18. majem. U četvrtak će temperatura biti niža, to će biti najhladniji dan ove sedmice sa maksimalnim vrednostima temperature od 15 do 18 stepeni uz potpuno oblačno vreme. Jedino će malo biti toplije u četvrtak u Timočkoj i Negotinskoj Krajini - kaže Slobodan Sovilj.

vremenska prognoza u Srbiji
Foto: Profimedia

Prestanak košave i sunčani vikend

- Dobra vest je da je košava duvala još u utorak, a zatim sledi slabljenje vetra. U drugom delu sedmice očekuje nas skretanje vetra na severni i severozapadni pravac, slabog do umerenog intenziteta. Nakon kišovitog i nestabilnog perioda, od petka 19. maja, do utorka 23. maja, imaćemo period sa dosta sunčanih sati širom Srbije, dok će pojava kratkotrajne kiše i pljuskova biti lokalizovana, i to uglavnom na brdsko-planinska područja zapadne i jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije, po obodnom delu naše zemlje, dok će u većini krajeva tokom dana bilo ipak suvo uz duže sunčane intervale - kaže za "Blic" Slobodan Sovilj.

Više sunca značiće i višu temperaturu koja će i za dane vikenda i početkom sledeće sedmice dostizati +25, ponegde +26 stepeni. Ali, posle relativno stabilnog perioda, koji bi mogao da traje od 19. do 23. maja, od srede 24. maja do kraja meseca ponovo ćemo imati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a temperatura će biti 2-3 stepena niža, što znači da će maksimalne temperature biti od +20 do +24 stepena Celzijusa.

RHMZ
Foto: Printscreen/RHMZ

Sveže za kraj meseca

- Kraj meseca će ponovo biti malo svežiji, nestabilniji i sa češćom kišom i kratkotrajnim pljuskovima. Prema trenutnim dugoročnim prognozama nastavak promenjivog vremena sa čestom pojavom kiše očekujemo i u junu. Kolege koje se bave mesečnom prognozom vremena su izdale orijentacionu prognozu i očekuje se od 70 do 100 litara po kvadratnom metru tokom juna što je iznad prosečnih vrednosti za to doba godine, pogotovo u Vojvodini, na jugozapadu i jugu Srbije. Dakle, očekujemo da i jun bude kišan kao maj, ali to ne znači da će biti hladan. Pozitivno odstupanje mesečne temperature će biti +1 stepen. Maksimalna temperatura vazduha će biti oko +25 stepeni, to je malo iznad proseka ako pogledamo period od poslednjih 50 godina. Možemo reći, prosečno topao i kišovit jun – kaže Slobodan Sovilj.

U RHMZ kažu da se, kada su u pitanju rekordi, maj 2023. nije izdvojio za sada ni po ekstremnim količinama padavina, nije bilo ekstremno toplo, niti su grmljavinski procesi bili ekstremni.

vreme
Foto: Profimedia/ilustracija

Bez rekorda ove godine

- Maj je samo malo svežiji sa čestom pojavom kiše. Ali, raniji rekordi vezani za maj su recimo, maksimalna temperatura vazduha u maju u Beogradu je osmotrena 19. maja 1996. godine, kada je bilo +34,9 stepeni. To je najtopliji maj. Imamo podatak od pre devet godina, 2014. godine i svi se sećamo da su u maju bile velike poplave u Srbiji. Tada je samo za jedan dan, 15. maja, palo 110 litara kiše po kvadratnom metru u Beogradu, dok je sada, iako smo imali učestalu pojavu padavina u Beogradu tokom ovog meseca, u prvom delu palo svega 20-25 litara kiše po kvadratnom metru na nivou grada što je četiri puta manje nego što je tada palo samo za jedan dan - zaključuje Sovilj.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd