Petak 08. dec 2023.
Panel 4

ODRŽAN FORUM “DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU?” U OKVIRU PROJEKTA „ZASADI DRVO“

Foto: Adria Media Group
Bez brige o prirodi nema budućnosti

Forum “Društvo prirodi ili priroda društvu?” održan je u utorak 20. decembra u Privrednoj komori Srbije, u okviru četvrte sezone projekta Zasadi drvo.

Forum su otvorili g. VELJKO ODALOVIĆ, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr MILAN PAŠIĆ, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, g. ROLAND KOKAI, direktor JP „Vojvodinašume“ i
g. SINIŠA MITROVIĆ, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije. U svojim uvodnim izlaganjima istakli su šta je sve urađeno kako bi se unapredile postojeće prakse, a saglasni su da bez brige o prirodi nema budućnosti te da je pred nama dug put na kom je neophodna još bolja saradnja institucija i organizacija.  „Kao nacija moramo naći koji je to vektor budućnosti koji je potreban Srbiji, a kompanije ne treba da vode računa samo o profitu, već i o lokalnim zajednicama,“ zaključeno je u uvodnom delu.

Panel 1
Foto: Adria Media Group

U prvom panelu „Održivo gazdovanje šumama i očuvanje biodiverziteta u svetlu klimatskih promena” učestvovali su g. VLADIMIR NIKOLIĆ, šef odseka za planiranje i održivi razvoj u šumarstvu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gđa GORDANA JANČIĆ, pomoćnica izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP „Srbijašume“, g. MARKO MARINKOVIĆ, izvršni direktor JP „Vojvodinašume“ i prof. dr BRANKO STAJIĆ, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu. Panel je moderirao šumarski inženjer g. PREDRAG JOVIĆ iz FAO. Govorili su o savremenim principima održivog gazdovanja šumama i rizicima koje donose klimatske promene, a istaknuta je  važnost dugoročnog planiranja u šumarstvu jer ako ne krenemo sa adekvatnim merama, možemo doći u problem da nećemo moći brzo da reagujemo.

Gđa BRANKICA TABAK, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dr NEVENA ČULE, ekspert za fitomeditaciju voda, Institut za šumarstvo u Beogradu, prof. dr SAŠA ORLOVIĆ, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i dr TOMICA MIŠLJENOVIĆ, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u ulozi moderatora, bavili su se „prirodom inspirisanim rešenjima za unapređenje gradskog života”, kako je glasio i naziv panela. Istaknuto je da preko 50 odsto svetskog stanovništva naseljava urbane sredine, te da su gradovi odgovorni za emisiju preko 70 odsto gasova sa efektom staklene bašte.

Panel 2
Foto: Adria Media Group

Predstavljeno je nekoliko rešenja koja su pokazala odlične rezultate u Srbiji i nisu skupa, ali je neophodna šira primena.

Održivi i eko turizam” naziv je trećeg panela koji je moderirala Ana Rebić iz Adria Media Group, a u kom su učestvovali gđa DUNJA ĐENIĆ, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine, gđa VESNA ZLATIĆ, pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije, g. BOBAN ĐUROVIĆ, predsednik opštine Vrnjačka Banja, g. BORIS IVANOVIĆ, master inženjer šumarstva, JP “Srbijašume” i gđa IVANA VASIĆ, master upravljanja zaštićenim područjima, JP “Vojvodinašume”. Govorili su o glavnim izazovima sa kojima se nose kada je reč o ovom vidu turizma. Konstatovano je da se održivost ogleda u unapređenju infrastrukture, razvoju lokalnih zajednica i čuvanju tradicije u smislu kulture i istorije, uz uslov da se kao priroritet postavi zaštita životne sredine. “Dođi, provedi se i uživaj, ali tako da lokalna zajednica ima ekonomsku korist, a da se principi funkcionisanja sredine ne naruše”, suština je eko turizma.

Panel 3
Foto: Adria Media Group

Tokom poslednjeg četvrtog panela o “značaju edukacije u očuvanju životne sredine” govorili su gđa LJILJANA SIMOVIĆ, šef Odseka u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, prof. dr DRAGAN NONIĆ, profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu, gđa NATAŠA PANIĆ, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, g. MLADEN VUKMIROVIĆ, profesor srednje Šumarske škole u Kraljevu i g. GORAN GNUS, potpredsednik Pokreta gorana Srbije. Diskutovalo se o novinama koje je donela reforma obrazovanja i edukativnim programima koji se godinama unazad organizuju.  Predstavnici Srednje šumarske škole i Šumarskog fakulteta istakli su da iz godine u godinu interesovanje za upis opada. Predstavili su primere rešenja iz Evrope gde je promenom programa i naziva institucije, porasla atraktivnost profesije i istakli važnu ulogu privrede u motivisanju mladih. Panel je moderirala Irena Petrović iz Adria Media Group.  

Okupljanje predstavnika relevantnih institucija, eminentnih stručnjaka, kompanija, građana i medija kako bi se pospešilo aktivno uključivanje i dao doprinos za očuvanje zdrave životne sredine, kao i usvajanje ekološki odgovornog ponašanja i navika svakog pojedinca, postalo je dobra praksa Adria Media Grupe, dm drogerie markta i institucionalnih partnera projekta Zasadi drvo.

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd