Skip to main content
molitva

OVE REČI DANAS MORATE ZAPAMTITI: Pravoslavni vernici obeležavaju Svetu Fevroniju

Foto: Profimedia
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu prepodobnomučenicu Fevroniju.

Bila je kći senatora Prosfora iz Rima.

Preminuo Malčanski berberin

Preminuo Malčanski berberin

DANAS NAS ČEKA VREMENSKI PREOKRET: Temperatura će znatno opasti, sledi pravi jesenji dan

DANAS NAS ČEKA VREMENSKI PREOKRET: Temperatura će znatno opasti, sledi pravi jesenji dan

"OVE TRI MERE MORATE DA POŠTUJETE AKO SADA DOBIJETE KORONU" Hitna poruka dr Tiodorovića - Oni koji idu na letovanje POSEBNO DA VODE RAČUNA

"OVE TRI MERE MORATE DA POŠTUJETE AKO SADA DOBIJETE KORONU" Hitna poruka dr Tiodorovića - Oni koji idu na letovanje POSEBNO DA VODE RAČUNA

Da bi izbegla brak sa smrtnim čovekom, ona sebe obruči Hristu i zamonaši se na Istoku u zemlji Asirskoj, u manastiru, gde njena tetka, Vriena, beše igumanija.

Lisimah, sin nekoga velikaša, imaše želju da se oženi Fevronijom, no kako car Dioklecijan podozrevaše u njemu potajnog hrišćanina, posla ga na Istok, sa Selinom, stricem njegovim, da hvata i ubija hrišćane.

Surov beše Selin kao zver, i svuda bez poštede istrebljivaše hrišćane. Lisimah, naprotiv, gde god mogaše šteđaše hrišćane i sklanjaše ih od svoga zveropodobnog strica.

paljenje sveća
Foto: Profimedia/ilustracija

Od moštiju svete Fevronije bivahu mnoga isceljenja, a i ona se javljaše u dan praznika njenog i stajaše na svom uobičajenom mestu među sestrama, i sve sestre gledahu je sa strahom i radošću.

Česno postrada sveta Fevronija i preseli se u večno blaženstvo 310. a 363. godine mošti njene su prenete u Carigrad.

Beseda na današnji dan kaže:

Ne hvali se sjutrašnjim danom jer ne znaš šta će dan donijeti.

Da se ne hvalimo, braćo, onim što nije u našoj vlasti. Vremena i leta položio je Gospod pod Svoju vlast, i On njima raspolaže. Samo Bog jedini zna, da li će nas sutrašnji dan ubrojati u žive ili mrtve? Neki su umrli uoči dana venčanja svoga; drugi su opet silazili u grob uoči dana krunisanja carskom krunom.

Da niko, dakle, ne govori: sutra će mi biti najsrećniji dan u životu: sutra stupam u brak! Ili: sutra se krunišem carskom krunom! Ili: sutra idem na gozbu veliku! Ili: sutra mi dolazi dobitak veliki! O neka niko ne govori o sreći sutrašnjega dana.

Gle, još ove noći može duša izaći iz tela, i naći se sutra okružena crnim demonima u mitarstvima! Još ove noći može se čovek odvojiti od srodnika i prijatelja, od bogatstva i časti, od sunca i zvezda, i naći se u društvu sasvim nepoznatom, na mestu neviđenom, na sudu neočekivanom.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd