Skip to main content
vremenska prognoza

PADAVINE NAS OČEKUJU U DVA TALASA! Šok prognoza - novo osveženje, evo kada temperatura ostaje ispod 22 stepena

Foto: Profimedia
Vrlo nestabilno vreme najavio je meteorolog Marko Čubrilo u svojoj nedeljnoj prognozi.

- Početkom nedelje pod uticajem nekoliko visinskih centara ciklonske cirkulacije svežije i vrlo nestabilno - prognozira on.

Kako navodi, tokom nedelje centar visinskog ciklona će se prvo situirati zapadnije od nas, dok bi se prema sledećem vikendu trebao situirati istočnije od nas.

U NAREDNIH SAT VREMENA STIŽE POTOP: RHMZ upozorava na OPASNE padavine u ovim delovima Srbije

U NAREDNIH SAT VREMENA STIŽE POTOP: RHMZ upozorava na OPASNE padavine u ovim delovima Srbije

VREMENSKI USLOVI UTICALI NA GUŽVE NA GRANICAMA: Evo gde se danas čeka najduže za izlazak iz zemlje (FOTO)

VREMENSKI USLOVI UTICALI NA GUŽVE NA GRANICAMA: Evo gde se danas čeka najduže za izlazak iz zemlje (FOTO)

RHMZ IZDAO DVA HITNA UPOZORENJA: Očekuju nas OPASNE nepogode, ovi delovi Srbije su na udaru

RHMZ IZDAO DVA HITNA UPOZORENJA: Očekuju nas OPASNE nepogode, ovi delovi Srbije su na udaru

- U ponedeljak tokom dana se zona nestabilnosti trebala pokrenuti nad najvećim delom Srbije osim nad reginom R3 i jugoistokom regiona R5 gde bi pljuskovi trebali biti retki. U noći ka utorku i u utorak pre podne nad delovima regiona R1 I R2, severom regiona R4 i zapadom regiona R5 ima izgleda za jake grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Jakih nestabilnosti bi u utorak tokom dana trebalo biti nad najvećim delom Srbije osim na severu regiona R1 i R2 kao i nad jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R3.

Sredinom nedelje nestabilnosti bi uglavnom trebalo biti nad regionom R3, jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R2.

- Trenutno za narednu nedelju najveći deo prognostičkog materijala za značajan deo Srbije sugeriše ublažavanje suše i padavinske totale od 15mm do oko 50mm taloga. Najmanju akumulaciju prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu može očekivati veći deo regiona R3 kao i jugoistok regiona R5. Padavine se očekuju u dva talasa, od 08.08. do 10.08. i oko 14.08.

Govoreći o temperaturi vazduha, da će sredinom nedelje osetno biti svežije uz maksimume koji će retko prelaziti +26 stepeni Celzijusa, a nad delovima regiona gde bude pretežno oblačno maksimumi samo do oko +23 stepena Celzijusa.

- Oko 11.08. malo toplije ali uz maksimume uglavnom do oko +27 stepeni Celzijusa. Novo, osetnije, osveženje moguće oko 14.08. kada bi maksimumi nad velikim delom regiona R3, R4 I R5 kao i nad jugom regiona R2 i R2 mogli ostati ispod +22 stepena Celzijusa.

Od ponedeljka posle podne do srede uveče lokalne nestabilnosti će biti praćene jakim, a lokalno i olujnim udarima istočnog, jugoistočnog i severoistočnog vetra.

Početkom nedelje će nad delovim Srbije, a posebno nad delovima regiona R1, R2, R3 I R5 indexi nestabilnosti biti dovoljno visoki da lokalno uslove pojavu jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda.

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd