Petak 23. feb 2024.
Beogradski sajam

POČELA DEZINFEKCIJA PUNKTOVA ZA IMUNIZACIJU: Serum protiv kovida građani ponovo mogu da primaju tek od ponedeljka! (FOTO)

Tanjug: Nikola Anđic
U Srbiji se danas neće obavljati anti-kovid imunizacija kako bi se dezinfikovali svi punktovi u toj službi.

Nakon dve nedelje vakcinacije protiv korona virusa, u Srbiji će danas biti pauza, potvrđeno je u Vladi Srbije. Dan pauze će uslediti kako bi se obavila dezinfekcija svih prostorija u kojima se odvija vakcinacija.

KO JE U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD MOŽDANOG UDARA POSLE KOVIDA? Dr Vukićević objasnila kakav mora biti oporavak nakon korone!

KO JE U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD MOŽDANOG UDARA POSLE KOVIDA? Dr Vukićević objasnila kakav mora biti oporavak nakon korone!

KRATAH PREDAH OD IMUNIZACIJE: Danas naši građani neće moći da prime serum protiv kovida, a razlog će vas iznenaditi!

KRATAH PREDAH OD IMUNIZACIJE: Danas naši građani neće moći da prime serum protiv kovida, a razlog će vas iznenaditi!

''IMUNIZACIJA PROTIV KOVIDA SVAKE GODINE'' Imunolog Nikolić objasnio zašto će korona biti poput jednog svima poznatog virusa!

''IMUNIZACIJA PROTIV KOVIDA SVAKE GODINE'' Imunolog Nikolić objasnio zašto će korona biti poput jednog svima poznatog virusa!

Dezinfekcija koju obavljaju radnici Zavoda za biocide i medicinsku tehnologiju se već uveliko odvija na Beogradskom sajmu koji je ujedno i jedan od najvećih vakcinalnih punktova u državi. 

Predsenik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas ekipe Zavoda za biocide koji su dezinfikovali hale 3 i 11 Beogradskog sajma, i od sutra najavili nastavak masovne vakcinacije stanovništva.

Nikodijević je podsetio da su mere Kriznog štaba na snazi, uključujući i dezinfekciju prostora gde boravi veći broj ljudi. Pozvao je građane da se i dalje ponašaju odgovorno jer je potrebno izvršiti dodatnu vakcinaciju, kao i revakcinaciju stanovništva. 

nikola-nikodijevic
Foto: Srbija Danas

- Na ovom mestu je u protekle dve sedmice prošlo više od 50.000 ljudi, uključujući volontere i zdravstvene radnike. Iz tog razloga se danas dezinfikuju svi objekti gde se obavlja imunizacija stanovništa - naveo je Nikodijević. 

On je istakao da će od sutra građani ponovo moći da dođu na sva mesta predviđena za vakcinaciju.

- Sistem funkcioniše na najbolji način. Sve se završava u roku od 15 minuta i zahvalan sam osoblju na profesionalnom odnosu, kao i građanima koji su prihvatili apel da se vakcinišu u ovolikom broju. Posebno prijaju pohvale iz čitavog sveta. Naš zadatak je da se pripremimo za period vankcije i revakcinacije kada se očekuje duplo veći broj ljudi. Upravo iz tog razloga pripremamo i nove punktove - zaključio je Nikodijević.

Vesić je istakao da će ekipe Zavoda za biocide danas obaviti dezinfekciju svih domova zdravlja gde se vrši  iminuzacija stanovništva. On je precizirao da je samo na Beogradskom sajmu u protekle dve nedelje vakcinisano skoro 45.000 građana, i najavio početak revakcinacije od 8. februara.

- Hale 3 i 11 Beogradskog sajma će ostati u ovoj funkciji i narednih nekoliko meseci, jer je predsednik Aleksandar Vučić juče objavio da je Srbija obezbedila novih milion vakcina. Grad Beograd će sa Ministarstvom zdravlja nastaviti da otvara nove punktove kako bi se što više Beograđanki i Beograđana vakcinisalo - najavio je Vesić i podsetio da je do danas vakcinisano više od 100.000 ljudi u prestonici.

goran-vesic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je ukazao da je Srbija druga zemlja u Evropi, odnosno prva na kontinentu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

- To je pokazatelj naše odgovornosti na ovu krizu, te da smo uspeli da zaštitimo stanovništvo. Vakcinacija znači zdravlje ljudi, a potom vraćanje u normalan život i razvoj ekonomije. Zato je veoma važno da se vakcinacija nastavi ovim tempom - zaključio je Vesić.

Nataša Stanisavljević je istakla da je Grad Beograd prva lokalna samouprava koja je pokrenula kol-centre za prijavu najstarijih sugrađana za vakcinaciju.

- Formirani su kol centri u svim beogradskim opštinama, koji rade svaki dan od 8 do 20 sati. Za nepune dve sedmice skoro 90.000 starijih od 65 godina je kontaktirano, dok se 28.000 seniora prijavilo za vakcinaciju. Takođe više od 1.500 građana je prevezeno do mesta za imunizaciju - precizirala je Stanisavljević.

Ona je podsetila da su prethodno imunizovani radnici komunalnih sistema, socijalne zaštite i drugi koji su neprekidno radili tokom pandemije korona virusa.

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić dodao je da posao imunizacije stanovništva teče besprekorno.

- Građani su zadovoljni organizacijom. Takođe sam zahvalan građanima jer su prepoznali važnost vakcinacije. To je jedini put ka opštem zdravlju - istakao je Bekić.

Srbija druga u Evropi po stopi imunizacije 

U Srbiji je do sada vakcinisano više od 438.000 građana i druga je u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika, i građani mogu da izaberu između tri vakcine - Fajzerove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik V. 

U Republici Srbiji se imunizacija vrši na 300 punktova u gotovo svim gradovima Srbije, a u planu je da se otvori još punktova kako za to bude bilo potrebe posle najave da u narednom periodu stiže još milion doza vakcine. 

Kako se prijaviti za imunizaciju?

Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 obavlja se popunjavanjem jednostavnog upitnika kojim iskazujete interesovanje da primite vakcinu protiv COVID-19.

Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd