Skip to main content
korona virus

POLICIJSKI ČAS SLEDEĆE NEDELJE? Zdravstveni sistem u Srbiji na IVICI OPSTANKA, stručnjaci ne prestaju da APELUJU

Foto: SD/ilustracija
Srbija iz dana u dan ruši crne rekorde u epidemiji korona virusa. U poslednja 24 sata do juče u 15 časova, testirano je 18.040 osoba, od čega je čak trećina novoobolelih - 5.613.

Bolnice su već saada duplo punije, broj pacijenata u teškom stanju vrtoglavo raste, aa već koliko danas imaćemo 100.000 obolelih od početka epidemije. Nažalost, bitku sa koronom izgubilo je 27 ljudi, što je najviše od početka zaraze.

DA LI JE SIGURNO VODITI LJUBAV NAKON PRELEŽANE KORONE? Srpski kardiohirurg šokirao odgovorom

DA LI JE SIGURNO VODITI LJUBAV NAKON PRELEŽANE KORONE? Srpski kardiohirurg šokirao odgovorom

Preminuo profesor Dragan Mihajlović

Preminuo profesor Dragan Mihajlović

ŠTA NAS ČEKA NAKON OBORENOG CRNOG REKORDA? Dr Đerlek upozorava: "Za 5 do 7 dana očekujemo veći broj zaraženih"

ŠTA NAS ČEKA NAKON OBORENOG CRNOG REKORDA? Dr Đerlek upozorava: "Za 5 do 7 dana očekujemo veći broj zaraženih"

Trenutno su životno ugrožene 182 osobe, priključene na respiratore, dok je u bolnicama smešteno čak 5.317 obolelih. Stručnjaci upozoravaju da epidemija izmiče kontroli, a ukoliko se stanje uskoro ne popravi, mogu se uvesti strože mere.

Srbija
Srbija
Foto: Profimedia

Otima se kontroli situacija

Da situacija u zemlji nije nimalo naivna, potvrđuju najnoviji podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti i prevenciju, prema kojima je Srbija na neslavvnom prvom mestu po brzini rasta broja zaraženih u poslednje dve nedelje.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin kaže da svaki treći novooboleli završi na bolničkom lečenju.

- Od svih novih pacijenata čak 20 odsto njih ima težu kličku sliku. Na početku trećeg talasa  bilo je najviše pacijenata uzrasta od 20 do 40 godina, nešto kasnije od 30 do 50 godina, a sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina i to je opasno - upozorava Ašanin.

milika-ašanin
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Rat sa koronom

I epidemiolog Predrag Kon upozorava da je zdravstveni sistem na ivici opstanka.

- Sada smo se, avodno, navikli na više hiljada zaraženih dnevnih i to je jako opasno. Imamo paralelni svet, u zdravstvenom sistenu ukti pravi rat, rovovska borba. Naravnno da smo mogli da predvidimo da ćemo imati izuzetno veliki broj zaraženih - kaže on i dodaje:

- Ako se mere budu poštovale, siguran sam da će dati efekat. Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, budući da je virus već prodro u porodice i to se sada prepoznaje jasno. Problem je što mnogi uopšte nemaju simptime. Bitno je u ovom trenutku da se onaj koji ima u porodici bilo kakav simptom, ispita - rekao je dr Kon.

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Oko 20 odsto građana ima antitela

Nedavno završena studija Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazala je da na kovid 19 trenutno oko 20 odsto građana ima antitela.

- Prirodno razrešenje pandemije je kada 60 odsto stanovnika ima antitela, a to se postiže ili zaražavanjem ili vakcinama. Sada čekamo da imamo vakcinalni imunitet - objasnio je dr Kon.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd