Skip to main content
Privredna komora Srbije

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Nacrt novog pravilnika o kesama upućen ministarstvu!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Pravilnik se odnosi na domaću proizvodnju, ali i na kese iz uvoza.

Privredna komora Srbije dostavila je Ministarstvu zaštite životne sredine "Nacrt pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti" koji predviđa da se na tržištu Srbije prvi put pojave kompostabilne kese od biopolimera.

 Pravilnik jasno definiše tipove kesa, sadržaj, stavljanje u promet, kao i označavanje. Kese su razvrstane po kategorijama i definisana su značenja polietilenske, kompostabilne i kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, objasnio je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.

Dokument je donet sa ciljem da se tačno regulišu tehničke karakteristike i svojstva koja mora plastična kesa da ima kako bismo izbegli svako nerazumevanje i što bolje zaštitili životnu sredinu, proizvođače, zdravlje i bezbednost stanovništva pogotovo kada je u pitanju pakovanje hrane, ističe Stevanović.

- Značajno je da se ovim pravilnikom prvi put donose tehnički uslovi za stavljanje kesa u promet od biopolimera, takozvanih kompostabilnih kesa - naveo je Stevanović. Jasno je definisano od čega je napravljena kesa i šta može da piše na njoj, kako ne bi dolazilo do zabune u tumačenju da li je kesa biorazgradiva ili ne što je bio slučaj proteklih meseci. Postoje tri vrste kesa po debljini, do 15 mikrona, od 15 do 50, i preko 50 mikrona.

Kada je reč o materijalima od kojih se mogu praviti, doneti su tehnički uslovi za kese od čistog polietilena, za kese od novih biosirovina i one sa dodatkom oksorazgradivih aditiva, a koje su i ranije bile definisane starim pravilnikom.

U februaru će biti održana javna rasprava o predloženom "Nacrtu pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti".

U pripremi pravilnika  učestvovao je i gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
4 Beograd