Četvrtak 22. feb 2024.
Aleksandar Vučić

"HOĆEMO DA ŠTITIMO NAŠU ZEMLJU" Vučić objavio kupovinu NAJZNAČAJNIJEG dokumenta u srpskoj istoriji

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
Vlada Srbije obezbedila je ogromna sredstva za kupovinu ovog dragocenog dokumenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćaju ći se na mitingu u Užicu poručio je da je srbija kupila i dokument kojim je naređen napad na Kraljevinu Jugoslaviju.

DANAS SLAVIMO PRVOG JEVANĐELISTU: Evo zašto je baš Sveti Matej odabran za krsnu slavu Uprave carina Srbije (VIDEO)matej

DANAS SLAVIMO PRVOG JEVANĐELISTU: Evo zašto je baš Sveti Matej odabran za krsnu slavu Uprave carina Srbije (VIDEO)

TEMPERATURA IDE NA 22 STEPENA: Ipak i dalje na snazi DVA UPOZORENJA RHMZ-A zbog ove dve stvari vreme

TEMPERATURA IDE NA 22 STEPENA: Ipak i dalje na snazi DVA UPOZORENJA RHMZ-A zbog ove dve stvari

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: U pet opština snežne padavine izazvale velike probleme! sneg

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: U pet opština snežne padavine izazvale velike probleme!

- To vraćamo u naše muzeje. Hoćemo da štitimo našu istoriju - rekao je on.

Nakon nedavne kupovine dela Paje Jovanovića pod nazivom "Odmor bašibozuka", Republika Srbija kupila je danas u popodnevnim časovima zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Republike Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Republike Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

dokument Republike Srbije
Foto: Tanjug

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Republike Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Današnjom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora Republika Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i celokupne Republike Srbije.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd