Subota 02. dec 2023.
Vladislav Vukomanović

"SADA DRUGE INFEKCIJE STUPAJU NA SCENU" Dr Vukomanović upozorava roditelje: Na ove simptome obratite pažnju

Foto: Printscreen/RTS
Zamenik direktora Instituta za majku i dete, profesor Vladislav Vukomanović kaže da je kovid 19 u ovom trenutku blaga bolest, ali da se ne treba opuštati.

Ističe da ostavlja najznačajnije posledice na plućima kod dece koja su imala akutnu infekciju. Prema njegovim rečima, roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog nove mutacije koronavirusa.

Epidemijska situacija u zemlji je povoljnija: smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu, u ovom trenutku ih je 637. Manje je i zaražene dece. U pedijatrijskim ordinacijama, međutim, sve je više mališana zbog drugih respiratornih infekcija.

ALARMANTNO UPOZORENJE: Ako ste preležali koronu, imate velike šanse da dobijete DIJABETES TIP 2 - evo šta je "okidač"

ALARMANTNO UPOZORENJE: Ako ste preležali koronu, imate velike šanse da dobijete DIJABETES TIP 2 - evo šta je "okidač"

DOKTOR KON OTKRIO KADA SE KORONA VRAĆA! "Ne treba da se zavaravamo"

DOKTOR KON OTKRIO KADA SE KORONA VRAĆA! "Ne treba da se zavaravamo"

PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA - Najsavremeniji aparati za zračnu terapiju uskoro dostupni svim pacijentima!

PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA - Najsavremeniji aparati za zračnu terapiju uskoro dostupni svim pacijentima!

Doktor Vladislav Vukomanović kaže da su u Institutu za majku i dete trenutno na lečenju četiri osobe u kovid delu, te da su u stabilnom stanju.

Ističe da je bilo težih formi obolelih od koronavirusa, ali da je sada "zatišje i dobra situacija", kada je reč o epidemiji.

- Treba reći da sada druge infekcije stupaju na scenu, koje su bile potisnute za dve i po godine, uključujući i grip. Na sreću nemamo pacijente na respiratoru. Kovid 19 je sada blaga bolest u ovom momentu kod dece - objašnjava doktor.

Komentarišući epidemijsku situaciju, Vukomanović ističe da je zaražavanje dece, kao i odraslih u drastičnom opadanju, ali da se ne treba opuštati.

- Treba gledati i okolne zemlje. I u tim zemljama i u Aziji su novi sojevi, subvarijante, koje će kroz neku nedelju ili mesec doći i u našu sredinu. Treba zadržati dobre navike koje smo stekli u toku onih loših dana pandemije - upozorava Vukomanović.

Prema njegovim rečima, roditelji zbog nove mutacije koronavirusa nemaju razloga za zabrinutost.

đaci
Foto: Profimedia

- Trenutno je infekcija kovid 19 obična prehlada. U ovom momentu značajnija su deca koja imaju grip i druge adenovirusne infekcije. Otvorila su se se vrata za one virusne infekcije koje su bile pre kovida - kaže doktor.

Navodi da se u toku prijemnih dana pregleda i do 200 dece, ali da retko koje zahteva bolničko lečenje.

Kada je reč o drugim respiratornim infekcijama, Vukomanović kaže da roditelji treba da obrate pažnju da li dete ima povišenu telesnu temperaturu i kakvo mu je opšte stanje: da li jede, spava, povraća.

Govoreći o posledicima koje kovid ostavlja kod dece, doktor kaže da infekcija kod dece koja su imala akutnu infekciju najznačajnije posledice ostavlja na plućima.

- To je ono što se prati mesecima, da ne kažem godinama kod dece, ali nije to enormno veliki broj dece - naglašava doktor.

Ističe da deca koja su imala najtežu formu bolesti, nemaju značajne posledice, kao i da se deca brzo oporave posle virusa.

Govoreći o renoviranju Instituta za majku i dete, Vladislav Vukomanović je rekao da sa velikom nadom i uzbuđenjem čekaju početak renoviranja, ali i sa izvesnom dozom zabrinutosti, jer to zahteva potpunu reorganizaciju načina rada u Institutu.

- Treba napraviti plan da eventualno krajem ove godine krenemo sa osnovnim radovima na zgradi. Dolazi izgradnja oko 5.000 kvadrata potpuno novog prostora, koji obuhvata pedijatrijske i hirurške intezivne nege, hirurške sale. To je najznačajniji blok koji će pružiti dobrobit svim pacijentima - zaključuje profesor Vladislav Vukomanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd