Skip to main content
SANU

KOMPOZITOR vs ASTRONOM: Impresivne biografije kandidata za predsednika SANU

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Oba kandidata su ostavila dubok trag i dala značajan doprinos u svojim zanimanjima.

Kandidati za novog predsednika Srpske akademija nauka i umetnosti koje je juče predstavila SANU su kompozitor Svetislav Božić i astronom Zoran Knežević. Oba su ostavila dubok trag i dala značajan doprinos u svojim zanimanjima.

ODRŽANA SEDNICA IZBORNE KOMISIJE: Poznata imena kandidata za predsednika SANU

ODRŽANA SEDNICA IZBORNE KOMISIJE: Poznata imena kandidata za predsednika SANU

PREMINUO AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: Pisac kultnog romana "Kad su cvetale tikve"

PREMINUO AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: Pisac kultnog romana "Kad su cvetale tikve"

17 GODINA OD SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Od govora na Gazimestanu do smrti u zatvorskoj ćeliji - svi događaji u životu predsednika SR Jugoslavije

17 GODINA OD SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Od govora na Gazimestanu do smrti u zatvorskoj ćeliji - svi događaji u životu predsednika SR Jugoslavije

Svetislav Božić

Svetislav Božić
Foto: YouTube/CENZURISAN/Printscreen

Akademik Božić je jedan od najeminentnijih kompozitora srpske duhovne muzike zasnovane na pravoslavnoj tradiciji i vizantijskom kulturološkom kodu. Autor je preko 200 kompozicija različitih žanrova od solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih do vokalno-instrumentalnih.

Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti. Njegova muzika izvođena je u šesnaest zemalja: Rusiji, Japanu, Engleskoj, Ukrajini, na Kipru, u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Nemačkoj, Portugaliji i SAD.

U protekle tri decenije ostavio je zapažen trag kao član, selektor, predsednik umetničkih komisija, odbora, žirija značajnih festivala, manifestacija, prestižnih nagrada: Jugoslovenskih horskih svečanosti u Nišu, Mokranjčevih dana u Negotinu, Međunarodnog festivala horova u Novom Sadu, Festivala horova u Šapcu, Međunarodnog festivala horova u Bjeljini i Prijedoru- Republika Srpska, Međunarodnog festivala mladih talenata, pijanista i gudača u Zaporožju – Ukrajina, BEMUS-a, Nagrade Vukove zadužbine, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade, Račanske povelje, Dana srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu, Vukovog sabora i drugih.

Pored toga, Svetislav Božić je vrstan sociokulturni analitičar i nacionalni mislilac, nadahnut i precizan istovremeno, jedan od onih koji u izboru između trenda i nacionalnog nikada nisu imali naročitih dilema.

Zoran Knežević

Zoran Knežević
Foto: YouTube/Nova S/Printscreen

Zoran Knežević, nekadašnji je direktor Astronomske opservatorije.

Astronomiju je diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine. U centru njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tela iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida.

Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tela.

Spada u red najvećih poznavalaca malih tela u svetu. Na predlog italijanskih astronoma, asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. je njen direktor.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je postao 5. novembra 2009. godine. Redovni član SANU postao je 2015. godine.

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija. Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd