Skip to main content
policija

KOLIKE SU KAZNE I ŠTA SVE BELEŽE SAOBRAĆAJNE KAMERE? Vozači, oprez - poseduju i specijalni uređaj koji "ruši" najčešća opravdanja pred sudijom

Foto: Srbijadana/Saša Džambiž/Shutterstock
Kamere imaju dosta širok spektar mogućnosti jer mogu da beleže i nepropisna skretanja, nepropuštanja pešaka, vožnju u suprotnom smeru, preticanje preko pune linije.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da u Beogradu trenutno postoji 800 lokacija sa saobraćajnim kamerama pomoću kojih se može utvrditi korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa.

POSLE NOVOG SADA I U KRAGUJEVCU NOVO PRAVILO: Jedna osnovna škola zabranila upotrebu mobilnih telefona

POSLE NOVOG SADA I U KRAGUJEVCU NOVO PRAVILO: Jedna osnovna škola zabranila upotrebu mobilnih telefona

DECA SE ZBOG IZAZOVA POPELA NA KROV TRŽNOG CENTRA: Uprava osnovne škole u Beogradu izdala HITNO SAOPŠTENJE za roditelje!

DECA SE ZBOG IZAZOVA POPELA NA KROV TRŽNOG CENTRA: Uprava osnovne škole u Beogradu izdala HITNO SAOPŠTENJE za roditelje!

RAZOČARAĆE VAS VREME ZA VIKEND! Sutra najtopliji dan u sedmici a onda ŠOK, evo kakvo nas vreme očekuje početkom aprila

RAZOČARAĆE VAS VREME ZA VIKEND! Sutra najtopliji dan u sedmici a onda ŠOK, evo kakvo nas vreme očekuje početkom aprila

- Svih 800 lokacija ne rade istovremeno, ali svakako da policijski operateri mogu u svakom trenutku da koriste svih 800 kamera. Pitanje je samo da li operateri prate 10, 50 ili 100 lokacija u tom trenutku - rekao je Okanović Tanjugu.

Šta sve snimaju

Ističe da kamere imaju dosta širok spektar mogućnosti jer mogu da beleže i nepropisna skretanja, nepropuštanja pešaka, vožnju u suprotnom smeru, preticanje preko pune linije.

Nada se da će kamera biti sve više.

- U svakom slučaju, ne treba da držite mobilni telefon u ruci dok vozite, ne zbog kamera, već zbog vas. Treba da imate vezan sigurnosni pojas, jer koliko god da ste dobar vozač, pitanje je šta je sa onim koji vam dolazi u susret - upozorava Okanović.

saobraćaj
Foto: Shutterstock

On naglašava da, prema proračunu EU, troškovi saobraćajnih nesreća koštaju Srbiju 600 miliona evra godišnje.

- Ono čemu svi težimo, pa i MUP kada postavlja kamere, jeste da se spasu životi i smanje ogromni troškovi, a ne da se ubiraju prihodi. Za one koji misle da država puni budžet neka vežu pojas i ne telefoniraju i neće doprineti punjenju budžeta - poručio je Okanović.

Upozorava vozače da se na portalima na kojima su kamere nalazi i uređaj koji probija odsjaj sa vetrobranskog stakla, tako da kamera savršeno dobro i precizno kroz šoferšajbnu snima unutrašnjost kabine.

- Kamere vidi sve što vozač drži u ruci, bilo to telefon ili sendvič ili nešto nalik. Svi koji misle da se na taj način pravdaju pred sudijom, ja im preporučujem da to zaborave - upozorio je Okanović.

Navodi na nakon što se prekršaj evidentira, policija šalje upit vlasniku vozila ko je upravljao vozilom u tom trenutku i na tom mestu. Ukoliko vlasnik ne da te podatke u roku od osam dana, kazna je 100-120 hiljada dinara, tako da savetuje da se odgovori MUP-u, a onda MUP po prijemu overene izjave osobe koja je upravljala vozilom toj osobi šalje prekršajni nalog koji mora da plati u roku o osam dana.

radar
radar
Foto: Profimedia

Kolike su kazne

Okanović navodi da je kazna za nevezivanje pojasa, kao i za upotrebu mobilnog telefona 10.000 dinara.

- Ima mnogo lepših načina da potrošite 10 hiljada, obradujte svoju decu ili voljenu osobu, potrošite to na neki dobar način, vežite pojas i ne koristite mobilni i uštedite te pare - poručuje direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On dodaje da praktično sve policijske uprave uz uput o tome ko je upravljao motornim vozilom, ostavljaju mogućnost vlasniku da sam uplati kaznu u roku od osam dana, bez obaveze da da izjavu ko je upravljao vozilom, ali ipak preporučuje da vozač pažljivo pročita šta piše na tom upitu i da li je ta mogućnost ostavljena.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
19 Beograd