Skip to main content
Koronavirus

VRAĆAJU SE ZAŠTITNE MASKE I VAKCINE! Radna grupa Ministarstva zdravlja donela preporuke za postupanje

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Naglašen je značaj vakcinacije protiv Kovid-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije Kovid-19 na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

NOVI TALAS KORONE PRETI SRBIJI! Sastaje se "Krizni štab" OVO će biti njegovi novi zadaci!

NOVI TALAS KORONE PRETI SRBIJI! Sastaje se "Krizni štab" OVO će biti njegovi novi zadaci!

KORONA HARA INSTITUTOM ZA ONKOLOGIJU: Zabranjene posete, kovid otkriven kod pacijenata i zaposlenih

KORONA HARA INSTITUTOM ZA ONKOLOGIJU: Zabranjene posete, kovid otkriven kod pacijenata i zaposlenih

POSTAJE ALARMANTNO! Korona u punom jeku, raste broj obolelih, jedna stvar posebno ZABRINJAVAJUĆA za lekare

POSTAJE ALARMANTNO! Korona u punom jeku, raste broj obolelih, jedna stvar posebno ZABRINJAVAJUĆA za lekare

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

• Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

• Obavezno je testiranje na Kovid-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

• Obavezno testiranje kontakata sa Kovid-19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije Kovid-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

• Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije Kovid-19.

• Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

• Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

• Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

• Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije Kovid-19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od Kovid-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Vakcinacija

Vakcinacija protiv Kovid-19 se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv Kovid-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, navodi se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd