Skip to main content
Stara Planina

NAJPERSPEKTIVNIJI SKIJAŠKI CENTAR SRBIJE: Evo zašto je Stara planina proglašena za lepoticu među planinama

Foto: Boban Radivojević
Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode.

Prirodne lepote koje krase Staru planinu, gotovo da su nestvarne, pa zato i nosi naziv "lepotica" medju planinama. Stara planina nosi i naziv Balkan, što na  persijskom jeziku znači "onaj koji se uzdiže i ide u visine".

Stara Planina
Foto: Boban Radivojević

Stara planina je podjednako atraktivna i u zimskim i u letnjim mesecima. Letnji meseci pružaju mogućnost istraživanja planinskih obronaka kako peške, tako i biciklom. Gosti se mogu odlučiti za neku od brojnih uređenih staza za pešačenje, dok će ozbiljni planinari uživati u osvajanju njenog najvišeg vrha Midžora.

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu se oprobati u paraglajdingu, planinskom trčanju i brdskom biciklizmu. Prirodne karakteristike Stare planine pružaju odlične uslove i za ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova kojima ova planina obiluje.

U zimskom delu godine planina se transformiše u najmlađi i jedan od najperspekitvijih skijaških centara u Srbiji. 

Stara Planina
Foto: Ivica Vasiljević

Nadmorska visina na kojoj se prostire je od 1.100 i 1.900m i gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Više od 13km odlično uređenih staza povezanih žičarama, ski liftovima, prvom gondolom u Srbiji, različitih težina, na raspolaganju su skijašima svih kategorija. Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. 

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Ski centar je opremljen sistemom za veštačko osneživanje, te nema bojazni od nedostatka kvalitetnog snežnog pokrivača.

Stara Planina
Foto: Boban Radivojević

Gastronomija je neizostavni deo tradicije i turističke ponude Stare planine. Od lokalnih specijaliteta posebno se izdvajaju jagnjetina pod sačem, hleb iz “vurnje”-peći, sira na “velije”, salata od sremuša-divljeg belog luka, čorba dzipu koja se samo u staroplaninskom selu Balta Berilovcu priprema, brčkana i “sukana u banicu”, “ćiselica”, sarmice u vinovom listu, belmuž-jelo staroplaninskih pastira, jagnjeća čorba i jela od samoniklog bilja (koprive, zelja...), slatke pite sa orasima, višnjama, borovnicima, med itd.

Svoju posetu planini turista može upotpuniti obilaskom hidrografskog spomenika prirode “Bigar potok”. Ova lokacija predstavlja oazu mira. Obuhvata tri vodopada i nekoliko desetina kaskadno poređanih jezeraca u kojima je voda tirkizne boje. Tokom zime Bigreni potok se ledi i ostavlja posetioce bez daha.

Stara Planina
Foto: Ivica Vasiljević

Na putu ka ski centru nezaobilazna tačka je i obilazak crkve posvećene Presvetoj Bogorodici. Monumentalna po izgledu, mala po dimenzijama, svakako je jedinstvena i očaravajuća. Nalazi se u selu Donja Kamenica.

Tipične planinske klime s hladnim, snegom bogatim zimama, kao i toplim sunčanim letima, Stara planina predstavlja savršeno mesto za odmor u bilo koje doba godine.

Turistička organizacija Srbije preporučuje da ove zime posetite Staru Planinu i osetite čari skijanja niz neku od njenih padina.

Još informacija o mestima koja se mogu posetiti u Srbiji možete pronaći klikom OVDE 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd