Skip to main content
oluja i nevreme

STIŽE NAJVEĆA OPASNOST? Meteorolog upozorava na teške vremenske uslove: OVO je detaljna prognoza - neće vam se svideti šta nas sve čeka

Foto: Profimedia
Vetar će biti uglavnom slab, osim u zoni grlmljavisnkih oluja.

Srbija je već danima na udaru snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda, uz obilne pljuskove, lokalno i grad. Nažalost, ovakvo vreme nastaviće se i poslednjih dana maja, ali i tokom početka juna.

ŠOKANTAN PRIZOR! Čuvena srpska reka promenila boju, meštani u strahu (FOTO)

ŠOKANTAN PRIZOR! Čuvena srpska reka promenila boju, meštani u strahu (FOTO)

VEČERAS SE ODRŽAVA SASTANAK SAVETA RODITELJA OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" I VLADE! Predsednik saveta navodi da je njegova zamenica zloupotrebila svoj položaj

VEČERAS SE ODRŽAVA SASTANAK SAVETA RODITELJA OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" I VLADE! Predsednik saveta navodi da je njegova zamenica zloupotrebila svoj položaj

HITAN ZAHTEV MINISTARSTVA PROSVETE! Traži se smena direktorke osnovne škole "Vladislav Ribnikar"

HITAN ZAHTEV MINISTARSTVA PROSVETE! Traži se smena direktorke osnovne škole "Vladislav Ribnikar"

Srbija će i narednih dana biti pod uticajem visinskog ciklona i nad našim područjem kružiće vlažna i nestabilna vazdušna masa. Naše područje nalaziće se u sistemu severoistočnog, istočnog i jugoistočnog visinskog strujanja, pa će i svi oblačnim padavinski i grmljavinski sistemi stizati iz tog pravca na svom putu dalje ka zapadu i severozapadu ili jugozapadu.

U Srbiji će u utorak ujutro i pre podne biti promenljivo oblačno, u mnogim predelima uz tmurno, a u dolinama i kotlinama i maglovito vreme. Ponegde se u ovom peridou očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a najveća verovatnoća je u severozapadnim predelima Srbije.

Tokom dana u svim predelima Srbije biće promenljivo oblačno, veoma sparno i nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito sredinom dana, posle podne i uveče. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Najveća opasnost od vrlo intenzvinih grmljavinskih oluja očekuje se u Vojvodini, na širem području Beograda, u Mačvi, Podrinju i u Kolubarskom okrugu, a lokalno bi u pojedinim ovim predelima molglo da padne i preko 50 mm kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu, pri čemu bi došlo do urbanih poplava i bujica, usled nemogućnosti da osvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Najmanja šansa očekuje se u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz uglavnom sunčano vreme. Jutarnja temperatura u utorka biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C, maksimalna dnevna od 22 do 26°C, u Beogradu do 23°C.

vremenska prognoza
Foto: Profimedia

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i od srede do petka, ali prema trenutnim prognozama i u subotu. Vetar će biti uglavnom slab, osim u zoni grlmljavisnkih oluja. Jutarnja temperatura u ovom peripodu biće od 10 do 16°C, a maksimalna dnevna od 21 do 27°C, lokalno i Negotinskoj Krajini do 28°C.

Usled povećane vlažnosti vazduha, biće i dalje veoma sparno , ali i neugodno, tako da će i biometerološka situacija biti veoma nepovoljna, naročito po ljude sa hroničnim bolestima.

U većem delu Srbije ove sedmice očekuje se da padne od 10-20 do 50-60 mm kiše po kvadratnom metru, u zonama jačih grmljavinskih oluja i preko 80 mm, lokalno i preko 100 mm. Usled obilnijih padavina, očekuje se opasnost na brojnim vodotokovima.

Najveća opasnost očekuje se kod manjih tokova i potoka, gde se nakon jačih oluja i pljuskova očekuje dostizanje kritičnih vrednosti, a ponegde čak i bujične poplave. U urabnim sredinama do manjih poplava i bujica može doći usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Narednih dana biće neophodan oprez na otovrenom, usled opasnosti od grmljavinskih oluja, ali i u saobraćaju. Putevi će biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a vožnju treba prilagoditi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Prema trenutnim pognozama, duže stabilizacije vremena nema na vidku.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd