Skip to main content
Žena u zatvoru, ilustracija

STIŽE VAŽNA PROMENA: Srbija uvodi BITNU STAVKU, a odnosi se na ZATVOR

Foto: Profimedia/Ilustracija
Srbija će uvesti doživotni zatvor sa mogućnošću uslovnog otpusta posle 25 godina, rekao je za Politiku profesor Stanko Bejatović, predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmene Krivičnog zakonika.

- Uslovni otpust biće mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard - dodao je profesor Bejatović.

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će posle 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično delo, o tome će odlučiti sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je reč o učiniocima najtežih krivičnih dela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva dece.

FEJSBUK I INSTAGRAM PALI U ISTO VREME: Korisnici u panici, a ovo je mogući ishod

FEJSBUK I INSTAGRAM PALI U ISTO VREME: Korisnici u panici, a ovo je mogući ishod

Bejatović smatra da izvesnost otkrivanja i kažnjavanja više utiče na potencijalne buduće učinioce krivičnih dela nego visina propisane kazne.

- Statistički imamo povećanu efikasnost krivičnog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma sa tužilaštvom i oportuniteta krivičnog gonjenja, ali kada je o klasičnim procesima reč, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti krivičnih postupaka. U 50 odsto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju, proces je trajao duže od dve godine, a u više od 10 odsto duže od pet godina - kazao je on.

ĐACI ĆE MOĆI DA ODAHNU! Uvodi se NOVO PRAVILO u sve škole!

ĐACI ĆE MOĆI DA ODAHNU! Uvodi se NOVO PRAVILO u sve škole!

On navodi da sudovi imaju poprilično širok prostor za slobodno odlučivanje, kako u pogledu izbora vrste krivične sankcije, tako i u pogledu odmeravanja kazne.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd