Utorak 27. feb 2024.
bolnica

SVE VIŠE OBOLELIH U SRBIJI! Stručnjaci upozoravaju: Napada pluća, ovo su simptomi

Foto: Profimedia
Stručnjaci upozoravaju da veliki broj ljudi nije ni svestan da ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), od koje, prema procenama, u Srbiji boluje između 400.000 i 600.000 pacijenata, a u svetu čak 210 miliona.

HOBP je posledica delimičnih suženja disajnih puteva usled stvaranja sekreta, otoka sluznice i spazma bronhija. Pacijent otežano diše, kašlje, čuje se šištanje pluća. Bolest je na početku praćena blagim simptomima, koji se nekada mogu pogoršati i postati veoma ozbiljni. Smatra se da je HOBP četvrti uzrok smrtnosti u svetu.

VANDALIZAM UOČI VELIKOG PRAZNIKA! Oskrnavljena crkva u Čajetini - počiniocu ovo nije prvi put!

VANDALIZAM UOČI VELIKOG PRAZNIKA! Oskrnavljena crkva u Čajetini - počiniocu ovo nije prvi put!

NAKON TOPLOG VREMENA STIŽE POTPUNI OBRT: Ovo je najnovija prognoza za narednih 7 dana

NAKON TOPLOG VREMENA STIŽE POTPUNI OBRT: Ovo je najnovija prognoza za narednih 7 dana

DA LI JE OVO DOKAZ DA CRNI PANTER NE POSTOJI? Drama kod Apatina dobija potpuno NOVI OBRT

DA LI JE OVO DOKAZ DA CRNI PANTER NE POSTOJI? Drama kod Apatina dobija potpuno NOVI OBRT

- Sa rastućim teretom hroničnih respiratornih bolesti u našoj zemlji, farmaceuti su povećali svoj obim prakse u delu pružanju farmaceutskih usluga u javnim apotekama usmerenih upravo na pacijente u ovoj kliničkoj oblasti. Ovi napori su posebno važni s obzirom na to da mnogi slučajevi razvoja HOBP ili egzacerbacije postojećih stadijuma ove bolesti mogu biti sprečeni kroz usvajanje zdravih stilova života i izbegavanja izlaganja faktorima rizika - kaže mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut u Farmaceutskoj komori Srbije.

Farmaceutske usluge usmerene na respiratorno zdravlje podrazumevaju edukaciju pacijenta o njihovim lekovima i odgovarajućoj upotrebi inhalacionih uređaja, kao i procenjivanje upotrebe lekova i tehnika korišćenja inhalacionog uređaja pri svakoj prvoj i sledećoj poseti apoteci, kako bi farmaceuti bili sigurni da ih pacijenti pravilno koriste.

- Kroz farmaceutske usluge pruža se stalna podrška pacijentima sa HOBP, u cilju rešavanja problema koji mogu da utiču na redovnost primene terapije i pridržavanja redovne upotrebe lekova, kao što su poteškoće sa tehnikama korišćenja različitih vrsta inhalatora, složenim režima doziranja usled primene većeg broja lekova, pojave neželjenih efekata, kao i problema cene, odnosno dostupnosti terapije. Takođe, farmaceuti procenjuju sposobnost svakog pacijenta da prepozna simptome pogoršanja bolesti i da deluje na njih. Podržavaju pacijente u naporima odvikavanja od pušenja, pružanjem usluga za odvikavanje od pušenja razvojem savetovališta, edukacijom o proizvodima za zamenu nikotina, dostupnoj farmakoterapiji ili usmeravanjem pacijenata na druge dostupne usluge u zdravstvenom sistemu Srbije - objašnjava Anđelković.

Farmaceuti razvijaju individualizovane intervencije, koje mogu uključivati savetovanje o adekvatnoj terapiji kiseonikom, adekvatnoj ishrani kako bi se izbegao gubitak težine, olakšavaju plućnu rehabilitaciju i savetuju adekvatnu upotrebu antibiotika kao savetnici za antibiotike u apotekama. Apoteke i farmaceuti u Srbiji su u potpunosti kompetentni da pružaju ove usluge i trebalo bi da budu korišćeni šire za proširenje farmaceutskih usluga usmerenih na poboljšanje ishoda lečenja pacijenata sa hroničnom obstruktivnom bolesti pluća.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd