Sreda 06. dec 2023.
klinički centar srbije

U julu se završava novi Univerzitetski klinički centar Srbije, a evo kada će primiti prve pacijente

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Iako već 15 meseci traje pandemija korona virusa radovi na novoj kuli Kliničkog centra Srbije nisu stali

Radovi će, kažu izvođači, biti gotovi početkom jula, a prvi pacijenti u novom objektu očekuju se u novembru.

ZADOVOLJSTVO I SREĆA KOJA SE NE MOŽE SAKRITI: Vučić objavio fotografiju iz novog KCS (FOTO)

ZADOVOLJSTVO I SREĆA KOJA SE NE MOŽE SAKRITI: Vučić objavio fotografiju iz novog KCS (FOTO)

SJAJNE VESTI! KLINIČKI CENTAR SRBIJE DOBIJA GARAŽU NA ŠEST NIVOA: Na 160.000 kvadrata 639 parking mesta

SJAJNE VESTI! KLINIČKI CENTAR SRBIJE DOBIJA GARAŽU NA ŠEST NIVOA: Na 160.000 kvadrata 639 parking mesta

Srpska blizu magičnog broja - ispod 50 novozaraženih: Masovna vakcinacija se nastavlja, u bolnicama 451 osoba

Srpska blizu magičnog broja - ispod 50 novozaraženih: Masovna vakcinacija se nastavlja, u bolnicama 451 osoba

Posle višedecencijskog zastoja, od 2018. godine Klinički centar Srbije postao je jedno veliko gradilište, navodi RTS. Tu se neprekidno radi. Izgrađena je nova kula, a renoviraće se i stara.

Direktor KCS-a prof. dr Milika Ašanin kaže da će bolnički kapaciteti biti značani, te da će biti oko 500 bolesničkih kreveta – 300 u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, kao i da će uslovi za pacijente biti jedinstveni.

- Mi ćemo prvi put multidisciplinarno biti pod jednim krovom, to je ono to je falilo KCS-u za sve ove godne, jer smo radili po paviljonskom tipu bolnica. Ovde će biti centralizovana dijagnostika, što se tiče snimanja, imidžinga, što se tiče angiografije, nulklearne medicine, što se tiče pet centra, ogromne biohemijske laboratorije i iznad svega ovde će biti Urgentni centar - naveo je Ašanin.

Šest spratova nove kule pripada Urgentnom centru

Od 12 spratova nove kule, šest pripada Urgentnom centru. Doc. dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra rekao je da se na "minus jedan nivou" nalazi prijemno-trijažna služba, koja je mnogo veća i mnogo bolji koncept.

- Reanimacija, zone narandžaste i žute, gde se zbrinjavaju najhitniji pacijenti od strane lekara urgentne medicine, dve angiosale, dve male hirurške sale, dva skenera, jedan magnet. Mi ćemo imati 31 operacionu salu, koja će omogućiti da sve struke, sve specijalnosti mogu da operišu. Bilo da su hitne ili manje hitne. S druge strane, komoditet pacijenata u svakoj sobi je velika razlika, dvokrevetne sobe sa kupatilom - naveo je Ercegovac.

Na 12. i poslednjem spratu nove kule Kliničkog centra Srbije ima 30 dvokrevetnih soba. Tu će biti Klinika za gastroenterologiju.

Godišnje milion obolelih na lečenju u KCS

- Kada spominjemo završetak KCS-a podelili smo ga na dva velika dela. Prvi je stacionar, kula gde se sada nalazimo, koja će biti gotova početkom jula i biće spremna za unos opreme koja je potrebna ovde. Unos prvih pacijenata i useljenje očekujemo u novembru - rekao je Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor kompanije "Delta inženjeringa".

Godišnje Klinički centar Srbije zbrine oko milion obolelih. Svaki treći pacijent koji se tu leči je iz "unutrašnjosti", ističe se.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd