Četvrtak 07. dec 2023.
Dan planete Zemlje

U STUDENTSKIM DOMOVIMA OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLjE

Foto: Žaklina Medenica
 Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje organizovano je sađenje sadnica u studentskim domovima širom Srbije.

 Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje organizovano je sađenje sadnica u studentskim domovima širom Srbije. Povodom ove akcije obezbeđeno je 200 sadnica javora, mleča i kestena koje su posadili studenti. U Studentskom gradu u Beogradu sađenju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić, državni sekretar za prosvetu  Marjana Mijatović, državni sekretar za omladinu i sport Milan Savić, predsednik Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) Stefan Milić i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić.

Direktor Ustanove SC „Beograd“ Goran Minić istakao je da su akciju podržali sa velikim zadovoljstvom i da ona predstavlja nastavak procesa ozelenjavanja i hortikulturnog sređivanja studentskih domova, kako bi oni bili što lepša, a pre svega zdravija sredina za život svih studenata. 

- Podsetiću da smo u prethodnom periodu zasadili oko 400 sadnica u kompleksima studentskih domova, što je značajno ulepšalo prostor. Studenti su i danas, svojim volonterskim učećem u svim domovima, pokazali da im je očuvanje zaštite životne sredine itekako važno. Upravo iz tog razloga, kako bi domovi u našem glavnom gradu bili uređeni, a samim tim i standardi za život i rad što bolji, nastavićemo i u narednom periodu sa istim aktivnostima - dodao je Minić, koji je zahvalio studentima i organizacijama na inicijativi i današnjem zalaganju, a predstavnicima Vlade Republike Srbije na ogromnoj podršci. 

Dan planete Zemlje
Foto: Goran Milićević

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas mogla da posadim stabla zajedno sa studentima, potpredsednikom Vlade i resornim ministrom Ružićem, državnim sekretarima i direktorom Minićem koji uvek podrži ili inicira ovakve akcije. Više od 200 stabla će danas, u studentskoj akciji, biti posađeno širom zemlje - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici. Današnja akcija je organizovana na Dan planete Zemlje, a mi ćemo se truditi da one budu češće, bez obzira na to koji je dan - rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. 

- Stvaranjem bolje životne sredine, stvaramo kvalitetnije uslove za budućnost i zdraviji život svih nas. Važno je da kao mladi ljudi i nosioci ovog društva jedinstveni nastupate u akcijama, ciljevima jer jedino tako možete jasno poslati poruku da su mladi aktivni i da žele da rade na boljoj društvenoj zajednici za sve nas. Želim da čestitam Centru za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB-u) i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS-u) na organizaciji ovakvog događaja i poruci koju na Dan planete zemlje studenti u 6 gradova naše države šalju, kao i Ustanovi Studentski centar Beograd koji iz godine u godinu omogućavaju studentima pogodniji život u studentskim domovima - poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. 

Ispred SKONUS-a obratila se predsednica organizacije Margareta Smiljanić koja je objasnila da je povodom Dana planete zemlje osam univerziteta u šest gradova sa preko 50 studentskih organizacija poslalo je poruku da je studentima važno u kakvim životnim uslovima živimo. Ona je dodala da su CEROB i SKONUS ovom akcijom želeli da poruče da su mladi spremni na aktivnosti koje će doprineti većoj svesti o važnosti životne sredine.

Dan planete Zemlje
Foto: Goran Milićević
 
Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd