Skip to main content
Voždovi dani

U VELIKOJ PLANI POČELI 31. VOŽDOVI DANI: 205 godina od ubistva Karađorđa

Foto: Dušan Marić
Od juče do 28. jula u Velikoj Plani se održavaju tradicionalni, 31. po redu, Voždovi dani, manifestacija kojom se obeležava godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, koji je ubijen u Radovanjskom lugu.

Po već ustaljenoj praksi manifestacija je počela otvaranjem izložbe slika  51. likovne kolonije Pokajnica i početkom rada 52. likovne kolonije.

- Likovna kolonija Pokajnica osnovana je 1968. godine, sa idejom da se na nekoliko dana u godini, na jednom mestu, sastanu slikari iz Srbije i inostranstva i zajedno slikaju. Zahvaljujući tome kulturno nasleđe Velike Plane je bogatije za nekoliko stotina slika – kaže Predrag Georgijev, direktor Centra za kulturu Masuka, ustanove koja je organizator likovne kolonije i Voždovih dana.

Voždove dane je otvorio predsednik Skupštine opštine i narodni poslanik Dušan Marić.

Slika
Foto: Dušan Marić

- Prošlost ljudi, gradova i naroda prepuna je događaja i datuma kojima oni mogu da se ponose.

Ali malo je ljudi, gradova i naroda u čijoj prošlosti nema i tragičnih i sramotnih događaja i datuma. Mi smo se danas okupili da obeležimo godišnjicu jednog od događaja koji ne služi na čast ni Velikoj Plani, ni srpskom narodu. U pitanju je godišnjica ubistva velikog vožda Prvog srpskog ustanka, koji je 26. jula 1817. godine ubijen u Radovanjskom lugu.

Na sreću, srpski narod je kroz svoju mučeničku istoriju naučio da i od najtragičnijih događaja, narodski rečeno, izvuče nešto dobro. Zahvaljujući tome, mi imamo kosovski mit, kao jedan od najvažnijih i najsvetlijih stubova duhovne vertikale srpskog naroda.

Zahvaljujući toj narodnoj snazi da se i u najvećem zlu nađe po neko zrno dobra, mi u Velikoj Plani imamo manastir Pokajnicu, imamo crkvu Zahvalnicu i imamo – Karađorđeve dane. Manifestaciju kojom od zaborava otimamo i velikog vožda, jedan ne baš častan događaj iz naše  istorije i samu istoriju našeg naroda. Deo te manifestacije je i likovna kolonija Pokajnica, na čijem otvaranju smo se mi danas okupili – istakao je Marić.

Na ovogodišnjoj izložbi izloženi su radovi Marije Zdravković iz Beograda, Ivana Ivkovića iz Velike Plane, Filipa Ristića iz Grocke, Gorana Jovanovića iz Knjaževca, Krasimire Drumeve i Diane Miteve iz Bugarske i Greba Greja iz Engleske.

Voždovi dani
Foto: Dušan Marić

- Ove godine smo izložili slike koje su naslikane prošle godine, a sledeće godine ćemo izložiti slike koje budu naslikane tokom trajanja ovogodišnje kolonije, koja je sa radom počela danas. Sa nama su slikari Vesna Isaković, Teodora Stojanović i Zdravko Vučinić iz Beograda, Duška Radunović iz Pariza, Zoran Todor iz Smederevske Palanke, zatim Jevrosima Lukić, profesor dr Laura Dimitrova i profesor dr Stefan Altljkov - kaže Miroslav Jovanović, kustos u galeriji Centra za kulturu Masuka.

Voždovi dani se nastavljaju sutra u Radovanjskom lugu, od 10 do 17 sati, nadmetanjem kulinara pod nazivom Karađorđevi dani gurmanluka.
Centralni dan manifestacije je utorak 26. jul, koji će početi u 8.30 časova, služenjem svete liturgije i rezanjem slavskog kolača u crkvi Zahvalnici u Radovanjskom lugu. Ova svetinja je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, pa tog dana slavi krsnu slavu.
U 10 časova sveštenstvo SPC služiće opelo na mestu gde je Karađorđe počivao, dok njegovi posmrtni ostaci nisu preneti na Oplenac.
Posle opela glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Lepomir Ivković i Dušan Simić odigraće deo predstave Preispitanije života i dela Crnog Đorđija – Karađorđa.

Dan kasnije u Domu omladine u Velikoj Plani, sa početkom u 19 časova, na programu je tribina Rusofobija kao instrument britanske politike na Balkanu u 19. veku. O ovoj temi govoriće istoričar prof. dr Aleksandar Rastović.
Voždovi dani se završavaju u četvrtak 28. jula u Domu kulture Vlada Marjanović u Starom Selu. Prvo će u 19 sati najpoznatiji planjanski istoričar mr Darko Ivanović govoriti na temu Ustanički putevi Karađorđa a zatim će biti prikazan dokumentarni film Ilije Stanojevića Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
17 Beograd