Petak 23. feb 2024.
novac

SAMI SEBI NA PLATE DODALI POLA MILIONA EVRA: Univerzitet u Nišu u budžet treba da vrati 62 miliona dinara

Foto: Profimedia
Ustanova nije u mogućnosti da izvrši nalog "jer nema novac, a i smatra da rešenje nije u skladu sa propisima".

Univerzitet u Nišu odbio je da vrati u državni budžet više od 62 miliona dinara, po nalogu budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je utvrdila finansijske nepravilnosti u radu ove ustanove. Obrazloženje je da nemaju novac koji po rešenju treba da uplate, a pored toga ističu i da budžetska inspekcija nije pravilno i potpuno utvrdila činjenično stanje.

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije? Urinarna infekcija

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije?

SRBIJA U ŽALOSTI: Preminuo poznati novinar Petar LukovićPetar Luković

SRBIJA U ŽALOSTI: Preminuo poznati novinar Petar Luković

EVO GDE SVE ZA SRETENJE MOŽETE DA OTPUTUJETE ZA MANJE OD 100 EVRA: Deset prelepih turističkih destinacija u Srbiji, IDEALNE I ZA DECU porodica

EVO GDE SVE ZA SRETENJE MOŽETE DA OTPUTUJETE ZA MANJE OD 100 EVRA: Deset prelepih turističkih destinacija u Srbiji, IDEALNE I ZA DECU

Rektor niškog Univerziteta Dragan Antić kaže za medije da je do ove situacije došlo zbog neusaglašenosti propisa i zakona zbog čega je, kaže, Vlada Srbije formirala radnu grupa za izradu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi prevazišao sve te probleme i tzv. neusaglašenosti različitih propisa u Srbiji.

Naime, Ministarstvo finansija krajem oktobra 2022. naložilo je Univerzitetu u Nišu da u roku od 60 dana vrati više od 62 miliona dinara, koje su nezakonito potrošili, i to uglavnom na plate zaposlenih. Na to je rektor Antić 13. januara 2023. odgovorio da ustanova nije u mogućnosti da izvrši nalog "jer nema novac, a i smatra da rešenje nije u skladu sa propisima". Ukazali su, takođe, da nije ispoštovano ni zakonsko pravo na žalbu, a Univerzitet je pokrenuo i spor, koji još nije okončan.

Naknade i za sednice

Univerzitet tokom kontrole nije dokazao da su zaposleni svojim radom i zalaganjem ostvarili veći radni učinak kako bi im plate bile povećane na taj način. Nezakonit rashod, kako je navedeno u izveštaju, imali su i za ugovore za stručno savetovanje, isplaćivali su naknade za rad i prisustvo sednicama Saveta rektoru, prorektorima i predsedniku, iako im je to svakako u opisu posla za koji primaju platu.

Budžetska inspekcija kontrolisala je poslovanje niškog Univerziteta i utvrdila da su nekoliko godina, uglavnom za plate zaposlenih, trošili više novca nego što su smeli. Ono što se u izveštaju između ostalog navodi je da su uvećavali osnovni koeficijent za obračun i isplatu plata na osnovu odluka i rešenja Univerziteta i nezakonito isplatili 22.890.232 dinara. Zatim, osobama koje su angažovane na određeno vreme posredstvom omladinske i studentske zadruge, a kojih je bilo više od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih koliko je maksimalno dozvoljeno, bez saglasnosti Vlade RS, isplatili su, kako se navodi u izveštaju inspekcije, nezakonito 1.059.077 dinara neto.

Izvršno rešenje doneli su 25. oktobra 2022. godine i tražili od Univerziteta da vrati više od 500.000 evra, uz obavezu da u roku od osam radnih dana od isteka roka za preduzimanje naložene mere, obavesti budžetsku inspekciju o izvršenju naloženog.

Rešenje Ministarstva finansija je konačno, a jedina opcija je upravni spor koji "ne zadržava izvršenje ovog rešenja". Upravni spor koji je Univerzitet pokrenuo, ni posle više od godinu dana nije okončan, potvrdili su iz Odeljenja Upravnog suda u Nišu.

Izvor: Srbija Danas/Novosti/J.Ć./M.A.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd