Ponedeljak 26. feb 2024.
kockanje

UŽASAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Roditelji, OBRATITE PAŽNJU, pogledajte da li je vaše dete PATOLOŠKI KOCKAR

Foto: Profimedia/ilustracija
Svaki treći učenik ide u kladionicu, a navučeni su i na sportsko klađenje, rulet, slot-aparate, poker i blek-džek. Čak 14 odsto njih u svet kocke uveli su roditelji!

Svaki treći učenik osnovne i srednje škole u Srbiji redovno igra kladionicu, a skoro pet odsto dece u našoj zemlji su patološki kockari! Što je najgore, mnogi od njih su u svet kocke ušli jer su to videli od svojih roditelja!

KOLIKO PUTA STE ISKORISTILI KLETVU "DABOGDA"? Njeno značenje je mnogo strašnije nego što mislite

To pokazuje najnovije istraživanje Centra za odvikavanje od kockanja "Život nije igra", prema kojem je najgora situacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim velikim gradovima. U njima kladionice "niču" bukvalno na svakom koraku, a naročito u blizini škola.

Pored klađenja na sportskim tiketima, đaci iskušavaju sreću i na ruletu, slot-aparatima, onlajn kockanju, pa čak i pokeru i blek-džeku (pogledajte tabelu)! Pošto je po Zakonu o igrama na sreću maloletnicima zabranjeno klađenje, kao i ulazak u kladionice, oni se snalaze tako što punoletnim drugarima daju novac da im uplate tikete. Novac za klađenje sakupljaju od para koje iz kuće ponesu za užinu. Prema istraživanju, potvrđeno je da se veliki broj maloletnika "navukao" na kocku upravo po uzoru na svoje roditelje.

Kako se sve deca kockaju:

       igra                          procenat     broj dece
kladionica                            21%           494
greb-greb                             18%            434
loto                                      15%            348
bingo                                   15%            343
rulet                                     8%             184
poker i blek-džek                6%             149
tombola                               5,8%          136
aparati                                 5,6%          132
online kockanje i TV kviz  3,5%          167

Autorka ovog ispitivanja psiholog Jasmina Leković objašnjava da je istraživanje rađeno u Vojvodini, ali da je situacija i u ostatku Srbije potpuno preslikana.

- U istraživanju je učestvovalo 2.357 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih se čak 997 bar jednom kockalo. Koliko je situacija kritična, najbolje pokazuje podatak da je svaki četvrti učenik prvi put sreću na kocki iskušao između desete i 14. godine! Znatno više se kockaju đaci iz velikih gradova jer tamo ima mnogo kladionica i automat-klubova, ali i zato što su ti objekti veoma blizu škole - upozorava Lekovićeva.

Ovi alarmantni podaci otkrivaju da među našom decom ima čak 4,8 odsto patoloških kockara! Problem je što postaju sve snalažljiviji, pa gotovo da ne postoji način da ih neko spreči da odigraju tiket ili zavrte točak na ruletu.

- Skoro petina ispitanih đaka rekla je da im tikete ponekad uplaćuju stariji drugari, a čak 15 odsto njih pare koje dobiju od roditelja za užinu troši na kockanje. Kod patoloških kockara, to radi čak troje od četvoro đaka! Da je situacija alarmantna, najbolje pokazuje to što veliki broj dece školske odmore provodi u kladionici ili automat-klubovima. Svaki deseti učenik mlađi od deset godina izjavio je da je već imao iskustva sa igrama na sreću - stoji u istraživanju.

Zašto se deca kockaju:

razlog                           procenat đaka          broj đaka
zabava                                    26%                   620
dosada                                    21%                   487
da povećaju budžet                17%                   403
da ubiju vreme                       12%                   288
kad ih društvo pozove            10%                   231
kad su dobro raspoloženi        9%                    207
da probaju nešto novo             7%                    169
kad imaju para                         6%                    152

Mladi se uglavnom kockaju u društvu, a to rade iz zabave, kada im je dosadno i kako bi zaradili novac.

- Više od trećine njih reklo je da im se neko u porodici već kocka! Najviše tate i braća, ali ne zaostaju ni mame, pa čak ni bake i deke! Zato ne čudi podatak da je 14 odsto anketiranih učenika izjavilo da su ih sa kockanjem upoznali upravo roditelji!? Ipak, mladi se najčešće kockaju u društvu svojih drugara, a kada dobiju novac u kladionici, troše ga na izlaske i provod, garderobu ili, još gore, nastavljaju dalje da se kockaju - pokazala je ova analiza.

kocka
Foto: Profimedia/ilustracija

Psihoterapeut Milan Radovanović iz savetovališta "Entera" kaže da u Srbiji postoji predrasuda da klađenje nije kocka, ali i ističe da ta priča "ne pije vodu" jer sve više mladih ima patološki poriv za kockanjem.

Šta rade patološki kockari:

* duguju novac
* izostaju iz škole
* nervozni su i razdražljivi
* svađaju se s bliskim osobama
* slab uspeh u školi
* kradu zlato i novac iz kuće
* počinili su prevaru
* imali problem sa zakonom
* krađa

- Kocka je problem broj jedan među mladima! Od svih ljudi koji dolaze u naše savetovalište po pomoć ubedljivo najviše imamo upravo kockara. Pre nekoliko godina bio nam je šok kada dete kaže da je prvi kontakt sa kladionicom imalo sa 6-7 godina, dok je već sada, nažalost, to sasvim normalno. Ako dete prati i voli sport, više nije iznenađenje kada kaže da mu je stric, ujak ili teča dao prvi tiket da popuni. Koliko je situacija alarmantna, najbolje pokazuje to što i u školama nastavnici pred decom popunjavaju liste i tikete, pa malo-malo traže savet od đaka šta da igraju, raspituju se šta su oni igrali i slično - naglašava Radovanović.

BEBU Jovana su samog i uplakanog stavili na PRAG CRKVE, a on sada ima NOVU ADRESU: DOBIJA I RODITELJE KONAČNO! (VIDEO)

Koliko je situacija uzela maha kod patoloških kockara, najbolje potvrđuje činjenica da se 41 odsto njih već suočilo s ozbiljnim problemima:

- Svako deseto dete je priznalo da je kralo zlato i novac iz kuće, dok je osam odsto reklo da je kralo i van kuće! Zbog kockanja 22 odsto njih duguje nekome pare, a čak devet procenata ispitanih imalo je već problema sa zakonom. Više od polovine patoloških kockara dok igra pije alkohol, a skoro trećina se drogira - navodi se u istraživanju.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd