clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: LEPE VESTI, do sada izlečeno 1.971 osoba

06.05.2020. 15:10
Piše:
Srbija Danas
Dr Kisić i dr Kon
Dr Kisić i dr Kon / Izvor: Foto: Srbija Danas
Krizni štab Republike Srbije za suzbijanje korona virusa u Srbiji iznosi najnovije podatke ministarstva zdravlja.

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. maja 2020.godine registrovano ukupno 9.781 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 6.196 osoba od kojih je 114 pozitivno.

Na respiratorima je ukupno 48 pacijenata. 

Dr Nestorović objavio kada ćemo moći da GRLIMO I LJUBIMO svoje najdraže: Maske obavezne još 15 dana

Dr Nestorović objavio kada ćemo moći da GRLIMO I LJUBIMO svoje najdraže: Maske obavezne još 15 dana

SJAJNE VESTI IZ BORA: Život se vraća u normalu, ali stručnjaci APELUJU da još uvek NEMA OPUŠTANJA

SJAJNE VESTI IZ BORA: Život se vraća u normalu, ali stručnjaci APELUJU da još uvek NEMA OPUŠTANJA

Izlečeni od korone imaju velike probleme: Pojedini domovi za stare ne žele da ih prime u svoje ustanove

Izlečeni od korone imaju velike probleme: Pojedini domovi za stare ne žele da ih prime u svoje ustanove

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 203.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.971.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da je procenat zaraženih korona virusom u Srbiji ispod dva osto. To je do sada najniži procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Na pitanje ko je odgovoran za kontrolu mera po preduzećima i firmama, šta su mere koje poslodavci moraju da primenjuju, dr Kon odgovara.

- Svuda postoje zaposleni koji vode računa o samim zaposlenima na radu, ako postoji problem, to je vezano za inspekcije rada i to je ono što mogu da kažem. Svi imaju najosnovnije preporuke koje su jednake za sve, zaštita, distanciranje, upotreba zaštitinih rukavica, vođenje računa o ulascima i izlascima, provetravanje prostorija, prirodna ventilacija i to je najosnovnije - rekao je dr Kon.

Govoreći o socijalnoj distanci između građana dr Kisić naglašava da je fizička distance jako važna.

- Za nas je važno da postoji preventivno ponašanje. Postoje mogućnosti da se vraćamo svakodnevnim aktivnostima, a da sve bude bezbedno. To znači da su važne maske, provetravanje prostorija i pranje ruku. Bez obzira što moramo da mislimo na ovaj virus, moramo da radimo na tome da ga što pre eliminišemo. Važno je zanti da čovek ne može da se zarazi ako na par sekudni prođe proed zaražene osobe. Za dovoljan prenos je potrebno 15 minuta u prisustvu rezervara zaraze - navodi dr Kisić.

Kako naglašava, bezbednije je da se sada vraćamo u svakodnevne životne aktivnostii, ali napominje i da je važno da svako pravi svoje obrasce ponašanja kako bi se rizik smanjio.

Dr Kon rekao je da je graski saobraćaj jedan od glavnih izvora zaraze i da je važan oprez.

- Moramo da vodimo računa i o gradskom saobraćaju, moramo da poštujemo sve mere koje su naglašene i prikazana, ja vas molim i insistiram da se poštuju. Tako smanjujemo rizik, to je nešto što bi zaista moralo da se ispoštuje i da oko toga ne bude dileme, u autobus se ulazi sa maskom i rukavicama. Videćemo kako će se i virus pokazati, ali ne smemo da zbog saobraćaja i njegovog korišćenja vratimo na ranije stanje - rekao je dr Kon.

dr Kon i dr Kisić
dr Kon i dr Kisić / Izvor: Foto: Srbija Danas

Na pitanje da li je odluka o ukidanju vanrednog stanja saglasnost svih iz struke, ili je kompromisna odluka, dr Kisić odgovara pitanjem.

- Da li kompromisne odluke mogu da se donose kada je u pitanju zdravlje? - pitala je dr Darija.

- Sve naše stručne odluke su bile jednoglasne. To smo svaki put isticali - rekla je Kisić.

Dr Kon je rekao da je bilo kompromisa oko prvog maja, ali da u situaciji oko ukidanju vanrednog stanja nije bilo pitanja.

- Mi smo kompromisnu odluku doneli samo u vreme 1. majskih praznika, sada je ovo saglasna odluka svih nas, što se vanrednog stanja tiče, ono je samo uvodilo policiju i vojsku kako bi se mere sprovodile, što je bilo jako korisno, ali nije nama cilj da održavamo vanredno stanje, nego da se vratimo normalnom živtu. Nikakve dileme nismo imali oko ukdianja - dodao je dr Kon.

Kisić dodaje da je evidentno da je jačina virusa znatno oslabila, ali da, uprkos tome, važan je i dalje aktivan epidemiološki nadzor.

- Bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, mi ćemo imati aktivan epidemiološki nadzor, mi ćemo aktivno raditi, i verujem da vam u jednom momentu neće biti interesantno, ali mi radimo u pozadini i nastavljamo da vodimo računa o svima - rekla je dr Kisić.

Za sve one koje se vraćaju u zemlju i ulaze u Srbiju, dr Kisić kaže da pojedine zemlje uvode posebna pravila, a tako će biti i kod nas.

- Diskutujemo na tu temu. Proveravaće se status svih onih koji ulaze u našu zemlju. Ne znamo još uvek gde će se to činiti, da li kod nas ili u zemlji iz koje dolazi - kazala je Kisić.

Komentarišući izjavu prof. Branimira Nestorovića, koji  je danas rekao za medije da je epidemija gotova, dr Kisić kaže da je prof. Nestorović inače optimističan.

- Pa, to bi trebalo da pitate njega, to je jedini ispravni odgovor. Ali on je dosta optimističniji od nas, mada to ne znači da je njegovo mišljenje i stav drugačiji od našeg, daleko od toga - odgovorila je dr Kisić.

- To je mišljenje jednog vrsnog kliničara. Naši stavovi su uglavnom isti, ali on je inače optimističan. Podaci koje pratimo idu u tom pravcu - dodala je ona.

- Epideimolog koji ima preko sto zaraženih u danu, ne može da kaže da je epidemija gotova. Kliničar može, on gleda u budućnst. Teoretisanje po tom pitanju nije prihvaljivo pred opštom javnošću. Epidemiolog ne može ni da preporuči zaražavanje, posebno ne da to kaže u javnost. Moramo da vodimo računa. Kliničar može sebi da dozvoli da gleda iz svog ugla, mi ne - rekao je dr Kon.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Foto: Srbija Danas

Na pitanje kakve će biti cene zaštitine opreme, i kako će se dalje regulisati, dr Kon odgovara.

- Vaše pitanje je na mestu, zaštitna oprema ne sme biti skuplja od ovoga kako je sada, jer je neophodno da je svi koriste. Ali virus će slabiti, tako da ćemo u jednom trenutku doći do toga da svako sam procenjuje rizik i da se tako i ponaša, ali do tada, slažem se sa vama i videćemo da regulišemo cene bar još neko vreme - rekao je dr Kon.

- Što se maski tiče, to mogu biti i pamučne maske koje mogu da se peru, a što se rukavica tiče, one imaju psihološki efekat, ali ne mogu da zamene ono što može pranje ruku. A što se prevoza tiče, vi kada izađete iz prevoza ne možete odmah da operete ruke i zato je jako bitno da nosimo rukavice - dodala je dr Kisić.

Na pitanje naše redakcije da li se prebrzo vraćamo normalnom životu, sa obzirom na pune kafiće i ulice, a mnogi i ne nose zaštitnu opremu, dr Kon odgovara.

- Mi se ne vraćamo u normalan život samo zbog kafića i restorana, i jeste tačno da je sve prepuno, ali ja sam juče slučajno prošao pored Tašmajdana i moram reći da se drži ta distanca i da nema velike mogućnosti zaražavanja - rekao je dr Kon.

- Mi se postepeno vraćamo životu, ali to je daleko od normalnog života, žila kucavica je gradski saobraćaj, tek kada gradski saobraćaj krene da radi normalno, tek tada ćemo moći da kažemo da se vraćamo normalnom životu - dodao je dr Kon.

Na pitanje kada oni koji su ozdravili od korone mogu bezbedno da se vrate na posao i treba li da preduzimaju neke posebne mere, dr Kisić odgovara.

- Dva negativna testa pokazuju da je osoba zdrava I da može da funkcioniše - rekla je dr Kisić.

Na pitanje o umrlima koji su nisu bili zaraženi, nisu evidentirani kao pozitivni na COVID-19, ali su sahranjeni kao zaraženi, dr Kon kaže da još uvek nemaju podatke o tome.

Dr Kisić kaže da je reč o sporadičnim slučajevima.

- Radilo se uvek o osobama koje su imale hronična oboljenja. Teško je odrediti tačna uzrok smrti – rekla je ona.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Foto: Srbija Danas

Na pitanje shodno tome da se sutra ukida vanredno stanje, kakve su indikacije na testiranje, i kada se očekuje drugi talas epidemije, dr Kisić odgovara.

- Mi nastavljamo da radimo svoj posao i posle ukidanja vanrednog stanja, sve što je bilo, ostaje i sada. A što se drugog talas tiče, to isto nije nešto o čemu prvi put pričamo, to je jedan normalan tok virusa, i jeste nešto što se očekuje, ako virus preživi leto, možemo ga očekivati i na jese. Ali sigurno ne ovako, u ovolikom intezitetu, ne sa ovoliko obolelih, i biće sve slabiji i slabiji, biće kao obična prehlada i grip, a mnogi su stekli i imunitet, tako da neće biti štetan ni na pojedinca ni na okolinu - rekla je dr Kisić.

Na poslednje pitanje da li distanca između biciklista mora biti 10m razmaka, stručnjaci odgovaraju.

- Ja sam čitao da mora biti čak i 20m razmak, kod trčanja mogu biti i do 5m rastojanja - rekao je dr Kon.

- To je baš, baš hipotetička slika, ali ako znamo da može da širi zarazu, treba se ponašati odgovorno i u skladu sa tim - dodala je dr Kisić.

Kisić Tepavčević i Kon prokomentarisali izjavu Nestorovića da bi trebalo "namerno da se zarazimo"

Kisić Tepavčević i Kon prokomentarisali izjavu Nestorovića da bi trebalo "namerno da se zarazimo"

KISIĆ TEPAVČEVIĆ NA KONFERENCIJI ODBRUSILA NOVINARU: Nema kompromisa kada je zdravlje u pitanju!

KISIĆ TEPAVČEVIĆ NA KONFERENCIJI ODBRUSILA NOVINARU: Nema kompromisa kada je zdravlje u pitanju!

ĐURĐEVDANSKI SNEG NA ZLATARU! Tradicija nije izneverena: Neverovatni prizori u Srbiji

ĐURĐEVDANSKI SNEG NA ZLATARU! Tradicija nije izneverena: Neverovatni prizori u Srbiji

OPORAVAK TRAJE I VIŠE OD GODINU DANA: Ovo su posledice koje će imati mnogi izlečeni od korone

OPORAVAK TRAJE I VIŠE OD GODINU DANA: Ovo su posledice koje će imati mnogi izlečeni od korone

Najnoviji podaci o obolelima: Pozitivno još 114 ljudi, za 24 sata umrle TRI OSOBE

Najnoviji podaci o obolelima: Pozitivno još 114 ljudi, za 24 sata umrle TRI OSOBE

 

Piše:
Srbija Danas
06.05.2020. 15:10