Sreda 21. feb 2024.
korona virus u Srbiji

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA! Dr Edita: Priliv pacijenata i dalje velik

Foto: Printscreen
Najnovije informacije u vezi sa korona virusom u Srbiji.

Održava se konferencija Kriznog štaba nakon što su članovi istog održali su danas u Palati Srbije prvu sednicu nakon pojave novog, britanskoj soja ovog virusa. 

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

U petak je Red day! Da li znate šta to znači i šta treba da uradite na taj dan?

VAKCINISANO 415.00 GRAĐANA, PRIJAVLJENE 62 NEŽELJENE REAKCIJE: Imamo li neke razloge za zabrinutost ili sve ide po loju?

VAKCINISANO 415.00 GRAĐANA, PRIJAVLJENE 62 NEŽELJENE REAKCIJE: Imamo li neke razloge za zabrinutost ili sve ide po loju?

PATRONIM, MATRONIM I SLOVENSKI DEMINUTIV: Zašto se srpska prezimena završavaju na –ić?

PATRONIM, MATRONIM I SLOVENSKI DEMINUTIV: Zašto se srpska prezimena završavaju na –ić?

Članovi Kriznog štaba obraćaju se javnosti sa svim novim detaljima oko epidemiološke situacije korona virusa u Srbiji, vakcinaciji, stanju sa vakcinama i novim odlukama koje su donete na današnjoj sednici.

"Nema opuštanja"

- Iako je neko vakcinisan, ne sme popustiti u merama zaštite, navela je dr Stokić. Dok se ne završi sam ciklus imunizacije, nema opuštanja. Na preko hiljadu vakcinisanih u KC Vojvodina je zabeleženo jedno neželjeno dejstvo, kod medicinske sestre, koja je imala alergijsku reakciju.

- Prema njenim rečima, više je faktora koji su doveli do ovolikog broja vakcinisanih i tolikog odaziva. Ovoliki broj vakcinisanih otvara mogućnost da se ova pošast ubrzo smiri. 

O utakmici Zvezda - Milan

- Nezvanično sam obaveštena da stavovi članova Kriznog štaba oko utakmice Zvezda - Milan još nisu zauzeti - dodala je doktorka.

Stokić je kao endokrinolog upitana koju vakcinu treba da prime oboleli od dijabetesa

- Dobili smo mnogo poziva poslednjih dana povodom toga. Tip 1 i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku i to je dokazano. Vakcinacija je jedno od najbezbednijih opcija za izlazak iz epidemije - rekla je doktorka Stokić.  

Neželjena dejstva vakcina se prema njenim rečima pažljivo prate.

- Kod dijabetesnih bolesnika je važno da posle vakcinacije isprate vrednosti šećera u krvi ako dominira sindrom malaksalosti - rekla je Stokić i dodala da osobe koje imaju problem sa štitinom žlezdom takođe treba da obrate pažnju. 

Vakcinisano više od 400.000 osoba

Prema rečima dr Edite Stokić, direktorke KC Vojvodina426.615 osoba je do sada vakcinisano, a 22.394 osobe samo danas do 15 sati. Prema njenim rečima, priliv pacijenata u kovid ambulante u KC Vojvodina je i dalje velik. Od sedam jedinica intenzivne terapije ostale su da rade dve jedinice. KC Vojvodina prelazi u nonkovid sistem rada, rekla je Edita Stokić.

Presek stanja sa koronavirusom

Prema najnovijim podacima u Srbiji, u proteklih 24 sata korona virusom zaraženo je još 1.717 osoba. Preminulo je još 18 pacijenata.

Testirano je 11.160 osoba.

Na respiratoru su 158 pacijenta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd