Skip to main content
Hram Svetog Save

ZAVRŠENA SPASOVDANSKA LITIJA: Mošti Svetog Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Pljusak u Beogradu nije omeo vernike da učestvuju u tradicionalnoj litiji

Srpski narod i vernici Srpske pravoslavne crkve danas praznuju verski praznik Spasovdan, kojim se obeležava trenutak Vaznesenja Gospodnjeg, 40. dana po Vaskrsu. Svake godine, tim povodom održavaju se litije u srpskoj prestonici, jer je Spasovdan slava Beograda

AKO NA OVAJ DAN NE UPALITE SVEĆU - MRTVI ĆE GODINU DANA BITI U MRAKU Ova verovanja morate da znate

AKO NA OVAJ DAN NE UPALITE SVEĆU - MRTVI ĆE GODINU DANA BITI U MRAKU Ova verovanja morate da znate

ULICE POPLAVLJENE! Jak pljusak zahvatio Niš - Srbija na udaru grmljavinskih oluja: Očekuje se i GRAD (VIDEO)

ULICE POPLAVLJENE! Jak pljusak zahvatio Niš - Srbija na udaru grmljavinskih oluja: Očekuje se i GRAD (VIDEO)

NEZAPAMĆEN SKANDAL U KLINIČKOM CENTRU! Sestre maltretirale polupokretne pacijente na Ortopediji: "Da vam se ne žuri na miting?!"

NEZAPAMĆEN SKANDAL U KLINIČKOM CENTRU! Sestre maltretirale polupokretne pacijente na Ortopediji: "Da vam se ne žuri na miting?!"

 Ovogodišnju veliku litiju verujućeg naroda ulicama Beograda predvodiće Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

 Završena Spasovdanska litija, mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram svetog Save

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save. Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u  Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

Spasovdanska litija je krenula večeras od Vaznesenjske crkve, a na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina patrijarh je služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Srpskog u Hramu Svetog Save
Mošti Svetog vladike Nikolaja Srpskog u Hramu Svetog Save
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Beseda patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije je rekao da nije želeo da drži besedu, ali da je počeo pljusak, koji ima posebno značenje.

- Na slovenskim jezicima kiša se kaže dažd, a to znači davanje. Spasovdanska kiša znači davanje i blagoslov. Ali evo, da zajedno sa vama, blagodarimo Bogu što je dao kišu i pustio suzu radosnicu, što je među nas došao veliki sveti vladika Nikolaj. Dobrodošao sveti vladiko, u srpsku prestonicu, dobrodošao na Spasovdan. Zavapili smo i ti si došao, u ovo smutno vreme, kada su velike nevolje navalaline na tvoj rod i tvoja čeda - kaže patrijarh.

Poglavar SPC ističe da je vladika Nikolaj Velimirović bio proganjan nekada, ali i sada.

- Vodio si litije širom otadžbine, i budio svoj narod. Slava Bogu, danas vodiš i našu Spasovdansku litiju. Danas se podsećamo tvojih reči: "Zar nisu litije bezbroj puta izazvale kišu u vreme suše, otupile kosu smrti u vreme pomora". Zato nas niko ne može bolje shvatiti i zavidati rane, od tebe - kaže on.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh Porfirije ističe da među nama postoji iskonska potreba da se obraćamo nečemu što nas prevazilazi.

- To je zato što smo stvoreni u slici i prilici Božijoj, i što nam punoću daje Bog. Kada se u jednom trenutku života na raskršću susretnemo sa zlom, tada iskrsavaju pitanja na koja pozitivno znanje nema konačan odgovor. Danas živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravu duhovnih pitanja - kazao je poglavar SPC.

On ističe da se pred nama javlja bezbroj pitanja, koja otvaraju zastrašujuće praznine.

- U tim neočekivanim trenucima naša pitanja se sjedinjuju u jednoj reči. Ta reč je Bog. Naš svetosavski narod prošao je sve svoje teškoće raspeća, mučeničke smrti, nezamislive golgote i stradanja. Ne samo zato što je imao obrazovane i mudre ljude, tehnike i veštine, nego zato što je imao veru jevanđeljsku, što je znao Boga i živeo po jevanđeljskim vrednostima. Zato što je činio sve što je bilo do njega. A na kraju, zato što je imao veru u promisao Božiju - kaže patrijarh Porfirije.

Poglavar srpske crkve kaže da naš narod zna da se ne treba brinuti samo o spoljašnjem, već i unutrašnjem.

- Porodica, dom i otadžbina su svetinja, i Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica, sve naše svetinje, i ovaj sveti hram pred kojim stojimo, da je to naša lična karta, naše ime i prezime. Spustivši se u svoje srce, iskreno se zapitajmo, da li mi to danas znamo, ili bismo da budemo nešto drugo, da se odreknemo sebe, svoga koda i identiteta. Te da prihvatimo nama stran sistem vrednosti, i postanemo ono što nismo. Ali sve dok stojimo ovde okupljeni oko svetitelja Božijeg, nezavisno od kiše i grada, ovaj narod će imati nadu, ovaj narod Golgote i Vaskrsenja će živeti - kazao je on.

Patrijarh Porfirije kaže da smo suočeni sa strašnim zlom, koje je napalo našu decu, i da nas je pogodilo tako da smo zanemeli.

- Um posustaje pred pokušajima logičnog objašnjenja onoga što se dogodilo. Zlo nema ime i prezime, rasu i naciju. Zlo je neuhvatljivo, i ma šta činili, zlo se ne može konačno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama i znanjem. Oni pomažu, ali ne izbavljaju, sve je to blagosloveno i potrebno. Ali suštinska pitanja o cilju i smislu postojanja, o stradanju, radosti i tuzi, o životu i smrti, o dobru i zlu, ostaju bez konačnog odgovora. Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovek ne može rešiti samo svojim snagama - rekao je poglavar SPC.

On dodaje da moramo verom i molitvom otvoriti vrata blagodeti Božijoj, kako bi nama i drugima znanja bila na korist.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Moramo se probuditi svi zajedno. Svi smo pogođeni, svi osećamo tugu i bol, svi imamo traumu. I zato smo svi potrebni jedni drugima, kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, zato se zajedno moramo sabirati. Ne smemo dozvoliti sebi da optužujemo jedni druge, i da tako sejemo novo seme zla. Istina, svi smo različiti, različito mislimo i govorimo, ali različitosti su dar Božiji, ne da bismo se sukobljavali, nego da bismo se obogaćivali - kazao je srpski patrijarh.

Njegova svetost je rekao da ne smemo dozvoliti da zajedničku nesreću zloupotrebljavamo, optužujući jedni druge.

- Iako smo različiti, ne produbljujmo naše razdore, ne dolivajmo ulje na vatru. Mnogo je iskušenja pred nama. I pomenuću jedno. Naše oko, uho, to je Kosovo i Metohija. I ako nam neko uzima oko, uho i srce, da li možemo živeti bez toga. Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, i da sabiramo snage, da bismo kao nekada sačuvali Kosovo i Metohiju. Kao deo Srbije, da se ne bi desilo na bilo koji način, posredno ili neposredno, Kosovo i Metohija budu otuđeni. Sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebno smo jedni drugima, i potrebna nam je snaga - rekao je on.

Patrijarh je rekao da smo svi odgovorni za ono što se dogodilo.

- Osećam da sam i ja odgovoran, ne samo kada sam postupao pogrešno, nego kada nisam učinio sve ono što sam mogao. Kada sam bio sebičan, isključiv, kada nisam slušao drugoga. Kada nisam otvorio oči, uši i dušu za vas. Svi smo jedno, i vi i ja. Odgovorni smo zato što nismo bolji. Odgovoran sam i ja što nisam bolji. Svi moramo da budemo bolji, da budemo onakvi kakve nas Bog hoće, kako je zapisano u Svetom Jevanđelju - rekao je poglavar SPC.

Patrijarh Porfirije kaže da se neki već vekovima pitaju - zašto baš danas litija.

- Zato što se naši preci već 500 godina mole Bogu na ovaj datum. Litija nije miting, nikoga ne deli i ne isključuje. Sve poziva, zato što se crkva ne poistovećuje samo sa jednim delom naroda, niti samo sa jednom stranom, niti samo sa jednom strankom, već obuhvata sve. Poistovećuje se sa svakim našim čovekom. Crkva je celina, a litija poziva na pokajanje, lično preispitivanje i preobražaj svakoga od nas. Od najvišeg do najnižeg. To je izlivanje blagodeti Božije na sve ljude i čitavu tvorevinu - kazao je on.

Poglavar srpske crkve kaže da crkva nije samo jedna od institucija, niti treći od dva puta u našem narodu, ili dve Srbije.

- Ja mislim da postoji samo jedna Srbija. A crkva je iznad svakog puta i strane. Ona je sama Put, Život i Istina. Crkva je Hristos, sve sabira i objedinjuje. U njoj ima mesta za sve, i ona se moli za sve. Put ljubavi Hristove počinje u nama samima. I svaku spoljašnju podelu isceljujemo prvo u svome srcu. Linija koja razdvaja dobro od zla, nije iznad nas, nego prolazi kroz naša srca. U našim srcima se vodi borba između dobra i zla. Borba jednih za druge. Ko je uporan, ko se sa verom bori, on će se izboriti za dobro - ističe patrijarh.

Spasovdanska litija
Spasovdanska litija
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

On je zamolio narod da sluša reč Božiju, i da ne menja vrednosti kao odeću.

- Mi možemo menjati odelo, i to je prirodno, ali ako neko ne menja sebe iznutra, već samo spolja, biće samo gore i gore. Uložimo malo strpljenja za onog pored nas, za našeg bližnjeg, da oslušnemo drugoga, da mu damo prostora u sebi, da se otisnemo od ostrva naše samodovljnosti, da bismo došli do otkrića da naš bližnji nije pakao i pretnja, nego raj i radost. Da smo mu potrebni, i da je on nama potreban. To najpre učinimo mi koji više stojimo i vidimo, koji raspolažemo većim sredstvima i oruđima. Zato neka nam Hristos bude tačka oslonca, svugde i na svakom mestu - pozvao je patrijarh srpski.

Njegova svetost kaže da ako je Hristos tačka oslonca i kriterijum, ako je on cilj i smisao, razlikovaćemo dobro od zla.

- Braćo i sestre, da nam Hristos bude uvek na prvom mestu, pa budite sigurni da će sve ostalo biti na svom mestu. Neka nam Bog da, molitvama Svetog vladike Nikolaja, da nam Hristos bude uvek na prvom mestu. I sve će onda biti na svom mestu. Čestitam vam praznik Vaznesenja gospodnjeg, slavu našeg prestonog grada, i neka ga gospod sa svim drugim gradovima sačuva. Mir i blagoslov Božiji neka bude sa svima vama, sa svima ljudima koji žive u prestonom gradu, divnoj Bogom blagoslovenoj Srbiji. Srećan vam praznik, živeli na mnogo godina - završio je svoju besedu patrijarh Porfirije.

Nakon besede pojci su zapevali "Mnogaja ljeta", a potom su mošti Svetog vladike Nikolaja unete u Hram Svetog Save.

Patrijarh ispred Hrama služi moleban za mir, decu i srpski narod

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod. Nakon molebana, patrijarh će se u besedi obratiti vernicima.

Litija je predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog, ispod kojeg je do Hrama svetog Save išao patrijarh.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
 Patrijarh u litiji služi pomen stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu

Spasovdanska litija, koja se kreće od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, stigla je do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je počeo pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije
Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
 Uz blagoslov patrijarha Porfirija i zvanično počela litija

Patrijarh Porfirije priključio se večeras Spasovdanskoj litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save, koja je uz njegov blagoslov i zvanično počela oko 19 časova.

Veliki broj crkvenih velikodostojnika i građani su u litiji krenuli prema Vračaru nešto posle 18.30 časova od Vaznesenjske crkve centralnim beogradskim ulicama. Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Spasovdanska litija
Spasovdanska litija
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Sa građanima u litiji su i ličnosti iz političkog života

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, graonačelnik Aleksandar Šapić...

Krenula Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana.

Programom je predviđeno da litija zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

Krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
Građani se okupljaju ispred Vaznesenjske crkve odakle kreće Spasovdanska litija

Ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu, večeras se okupio veliki broj građana kako bi učestvovali u Spasovdanskoj litiji koja će u 19 sati krenuti od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save. 

Građani su pred početak litije rekli da je veoma važno i značajno što su u ovom trenutku u Beograd stigle mošti svetog vladike Nikolaja, koje su simbol pomirenja, mira i ljubavi. 

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Stariji gospodin koji je došao na litiju rekao je da čestita svim Beograđanima slavu i poželeo je da se danas svi zajedno okupe, kako bi svi bili složni i živeli u miru i ljubavi.

Ispred crkve se okupio i veliki broj mladih koji su poželeli svima srećnu slavu i istakli da je porodica u ovim vremenima najznačajnija za opstanak i da je veoma važno da negujemo porodične vrednosti.

Jedna Beograđanka je izjavila da joj je velika čast što će mošti svetog vladike Nikolaja biti na čelu kolone i što će biti u Beogradu sve do nedelje, kako bi građani mogli da se pomole.

Litija
Litija
Foto: Tanjug/MORS/Vojska Srbije
Šta predstavlja hrišćanski praznik Spasovdan?

Pošto je raspet na Krst i sahranjen u grobnici, nakon tri dana Gospod naš, Isus Hristos vaskrsnu iz mrtvih i javi se svojim učenicima, jedanaestorici svetih apostola. Sa njima je proveo 40 dana ovde na zemlji poučavajući ih kako da šire Njegovu veru i hrišćansko učenje.

Kada prođe tih 40 dana, poveo ih je sve sa sobom na Maslinsku Goru i rekao im je: "Tako je pisano, tako je trebalo biti, da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan i da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje grehova po svim narodima, počevši od Jerusalima, a vi ste svedoci svemu tome. 

Isus Hrist
Foto: Profimedia

Jer je Jovan krstio vodom, a vi ćete krštavati Duhom Svetim, ne dugo posle ovih dana. I gle, ja ću poslati obećanje Oca Svojega na Vas, a Vi sedite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u Silu sa visine". Ovim rečima On završi razgovor sa njima, blagosilja ih i poče da se uzdiže na nebo, a njih ostavi da sačekaju silazak Duha Svetoga.

Apostoli su stajali i nemo gledali za Njim, dok nije sasvim iščezao. Utom im se obratiše Anđeli Božji sa rečima: "Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo, tako će On opet doći da sudi živima i mrtvima i onda carstvu Njegovom neće biti kraja".

U znak sećanja na ovaj događaj naša Crkva slavi Spasovdan, tj. Dan Spasa našeg, Gospoda Isusa Hrista.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
24 Beograd