Skip to main content
Autoput

VAŽNO ZA SVE VOZAČE! Uvodi se novi sistem: Drakonske kazne za brzu vožnju, čak i na AUTOPUTU

Foto: Profimedia/ilustracija
Osim na naplatnim rampama, saobraćajci će na autoputu Beograd-Niš moći da kažnjavaju prekoračenje srednje brzine na još 10 mesta.

Novi sistem sprečiće i cake bahatih vozača da usputnim odmaranjem smanje srednju brzinu i prilagode je propisima.

Kako se saznaje, "Putevi Srbije" uskoro će na relaciji Beograd-Niš postaviti najsavremeniju opremu koja će snimati saobraćaj i omogućiti merenje prosečne brzine na pet mesta u svakom smeru. Reč je o portalima koji će biti postavljeni na relacijama gde nema stajališta i gde nije dozvoljeno zaustavljanje vozila.

"Srbi, to je SATANIZAM, slavite Svetog Luku": Pravoslavni sveštenik otkrio šta crkva misli o Noći veštica

Na taj način vozači neće moći gašenjem motora i odmaranjem prosečnu srednju brzinu da prilagode dozvoljenoj. Saobraćajna policija krenula je početkom aprila ove godine sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Srbiji. Prvo su na taj način sankcionisani vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/h na deonici Šimanovci-Šid, a potom i na delovima autoputa između Beograda (Vrčina) i Niša, odnosno Beograda (Stare Pazove) i Subotice.

Lekari ne mogu da mu pomognu: Stojadin (56) ima ŽIVE RANE po telu zbog NATO bombi

Sada će na relaciji Beograd-Niš kontrola brzine biti moguća na 50 kilometara u proseku i kontrolisaće se na relacijama Batočina-Jagodina i Vodanj-Kolari.

Autoput
Foto: Profimedia/ilustracija

- Sada postavljamo novi sistem video-nadzora sa više funkcija, koji bi trebalo da startuje na proleće. Naš cilj je da sprečimo bahate vozače da razgrađuju ogradu duž autoputa i da podignemo nivo naplate na 100 odsto, a kamere mogu da se koriste i za merenje prosečne brzine. Posebno je značajno što će one biti postavljene na relacijama koje će onemogućavati da vozači voze iznad dozvoljene brzine, a da potom zaustavljanjem vozila prosečnu brzinu prilagode propisanoj - kaže Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije".

Danas je Sveti Luka: Narodno verovanje kaže da jednu stvar nikako ne treba raditi, a ako se poklonite moštima sveca, OČEKUJE vas čudo

U sklopu ovog novog sistema vozači će ubuduće biti obaveštavani o svim problemima na putu, bilo da su u pitanju magla, ledena kiša, snežni nanosi ili udesi. Takve poruke praktično će dobijati preko radio-stanica koje slušaju u tom momentu, a čiji će program biti automatski prekidan. Poruku o stanju na putevima dobijaće i vozači koji u automobilu slušaju muziku sa CD-u.

- Na taj način želimo da povećamo bezbednost na putevima i sprečimo eventualne nezgode koje nastaju zbog okolnosti koje je često nemoguće predvideti. I to nije sve. Plan je da, pored postojeća četiri obaveštajna portala, postavimo još četiri. Poruke će postavljati naši zaposleni u data centru, a mogu govoriti o svemu što je korisno za bezbednost u vožnji u tom momentu - kaže Drobnjak.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd