Četvrtak 30. nov 2023.
Velika Plana

POČELA REKONSTRUKCIJA GRADSKE PIJACE U VELIKOJ PLANI: Vrednost projekta je 130  miliona (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Pijaca će biti pokrivena čeličnom konstrukcijom, koja će nositi krovni pokrivač od lima, sa svetlarnicima od leksana.

Danas su počeli radovi na rekonstrukciji gradske pijace u Velikoj Plani. U toku je uklanjanje postojećih tezgi i proširivanje jedne od ulaznih saobraćajnica, kako bi građevinske mašine imale pristup gradilištu.

Vrednost projekta je 130.240.763 dinara. Sedamdeset i pet odsto sredstava obezbediće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 15 odsto Opština Velika Plana, a nedostajućih 10 odsto sredstava navedeno ministarstvo će obezbediti "iz drugih izvora".

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

- Projektom je predviđena izgradnja potpuno nove vodovodne mreže, izgradnja nove kišne i fekalne kanalizacije, popločavanje platoa površine 1.238 metara kvadratnih, izgradnja nove elektro mreže, pokrivanje pijace i postavljanje novih tezgi - kaže Miodrag Škorić, načelnik Odelenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Pijaca će biti pokrivena čeličnom konstrukcijom, koja će nositi krovni pokrivač od lima, sa svetlarnicima od leksana.

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

- Umesto postojećih betonskih i limenih, prodavci će na raspolaganju imati 120 modernih tezgi, izgrađenih kombinacijom drveta i čelika. Tezge će biti poredane u četiri reda. Zatvorenog su tipa, sa velikim prostorom za smeštaj robe i metalnom konstrukcijom iznad tezge na koju će moći kačiti reklame za svoje proizvode a i same proizvode - objašnjava dipl. inženjer građevine Jelena Tošić, koja je savetnik u Odelenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj. 

Velika Plana
Foto: Dušan Marić

Rok za završetak radova je 300 dana. Do tada, pijaca će nastaviti sa radom na prostoru buvlje pijace, koju od gradske pijace deli samo jedan red pijačnih objekata.

Izvođač radova je preduzeće Modular d.o. iz Beograda sa grupom od još pet preduzeća a nadzor će vršiti firma Beohidra, takođe iz glavnog grada.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd